Ortalık savaş alanına döndü

Diyarbakır ve İstanbul'da izinsiz nevruz kutlaması yapmak isteyen gruplara polis müdahale etti. İstanbul'da 106 kişi gözaltına alındı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİYARBAKIR - Diyarbakır'da aralarında BDP milletvekillerinin de bulunduğu gruplar, Bağlar İlçesi'ndeki Nevruz alanına girdi. 1'i polis 2 kişiyi yaralayan ve 10 aracı yakan gruba polis müdahale etti.
Nevruz Komitesi'nin kutlama yapmak için yaptığı başvurunun Valilikçe onaylanmamasına rağmen, kentin çeşitli noktalarında toplanan gruplar, Bağlar İlçesi'ndeki Nevruz alanına yürüyüşe geçti.
Bağlar Kuruçeşme'de göstericiler polise, el yapımı bomba, molotofkokteyl ve taşlarla saldırdı. Saldırıda bir polis memurunun kolu kırıldı.

Çıkan olaylardan kareler için tıklayın...

Şanlıurfa yolunda başına taş isabet eden yaşlı bir vatandaş da yaralanarak hastaneye kaldırıldı.
Otobüsle BDP İl Başkanlığı binasından alana gitmek isteyen BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile milletvekilleri Altan Tan, Leyla Zana, Hasip Kaplan, Aysel Tuğluk ve Ayla Akat Ata, Kuruçeşme'de polisler tarafından durduruldu. Burada polisle görüşme yapan milletvekillerinden Altan Tan ile emniyet yetkilileri arasında kısa süreli tartışma yaşandı.

Daha sonra milletvekillerinin de içinde bulunduğu grup, polis barikatını aşarak alana girerken başka gruplar da ara yollardan alana girdi. Nevruz alanında önceden kurulan 9'u seyyar baz istasyonu olmak üzere 10 araç, alandakilerce yakıldı. İtfaiye ve polisin müdahalesine rağmen araçlar tamamen yandı. Alana giren gruplara helikopter ve tomalardan biber gazı ve suyla müdahale edildi.

İstanbul'da 106 kişi gözaltına alındı

Kazlıçeşme Meydanı'nda Nevruz kutlaması yapmak isteyen BDP Genel Başkan Yardımcıları Gültan Kışanak, Filiz Koçari ve BDP Grup Başkanvekili Pervin
Buldan ile bazı milletvekillerinin de aralarında bulunduğu grup polisin müdahalesiyle dağıldı.
Kazlıçeşme Meydanı yakınına Yedikule tarafından gelen grubun önü, cadde üzerinde barikat kuran emniyet görevlilerince kesildi.

Grubun, diğer grupların bu noktaya gelmesinde ısrarı üzerine emniyet kuvvetleri, panzerle tazyikli su sıkarak ve biber gazı kullanarak, Kışanak, BDP Genel Başkan Yardımcısı Filiz Koçari ile BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, BDP İstanbul milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder ve Sebahat Tuncel, BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, Sosyalist Demokrasi Partisi Genel Başkanı Rıdvan Turan'ın da aralarında bulunduğu gruba müdahale etti.

Grubun dağılışı sırasında bir kişi denize atladı. Milletvekili Sakık'ın da sahile gelerek denizden çıkmasını istediği gösterici, gözaltına alınmaması halinde çıkabileceğini söyledi. Emniyet güçlerinin de gözaltına almayacağını söylediği gösterici, denizden çıktıktan sonra basın mensuplarına taş atarken, elinde bir de bıçak olduğu görüldü. Bu gösterici daha sonra diğer grupların arasına girerek kaçtı.
Eminönü, Topkapı, Edirnekapı metrobüs ve tramvay duraklarında toplanan bazı gruplar da polise taş attı.

Vali Mutlu'dan açıklama

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, "Nevruzu gününde değil de farklı günlerde kutlayacağız" şeklindeki bir inatlaşmanın, Nevruz arzusundan kaynaklanmadığını, bunun tahrik amacıyla kullanıldığını belirterek, "Nevruz bir bayramdır, hepimizin bahar bayramıdır. Bu coşkuyu farklılaştıran, insanlarımız arasında kine, nefrete, bölünmeye, farklı amaçlara hizmet edecek hale getirenlere nevruzun tadını kaçırmak isteyenlere bu fırsatı vermeyiz" dedi.
Mutlu, kentteki izinsiz nevruz kutlamalarına ilişkin, "Bugün İstanbulumuzda bütün yapılan illegal çağrılara rağmen insanlarımız fevkalade duyarlı hareket etmişler. Başta Kazlıçeşme olmak üzere gösterilen yerlere intikal etmemişlerdir" diye konuştu. İstanbul'da, aralarında bazı polis memurlarının da bulunduğu 7 kişinin yaralandığı olaylara ilişkin, 106 kişi gözaltına alındı.

(AA)

Bu konularda ilginizi çekebilir