ÖSS, yarın yapılacak

Öğrenci Seçme Sınavı'nda 1 milyon 349 bin aday ter dökecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Üniversite adaylarının heyecanla beklediği Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS), yarın yapılacak.

ÖSS, Türkiye'de tüm il ve bazı ilçe merkezleri ile KKTC'nin başkenti Lefkoşa'da toplam 4 bin 602 binada, 70 bin 850 salonda gerçekleştirilecek. Sınav, saat 09.30'da başlayacak, tek oturumda uygulanacak ve 195 dakika sürecek.

Sınavda 207 bin 857 kişi (bina sorumlusu, bina yöneticisi, salon başkanı, gözetmen, hizmetli, nakil kuryesi, denetmen) görev yapacak.

Kimlik kontrolleri ve salona yerleştirme işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için adayların sınava girecekleri binalarda en geç 08.30'da hazır bulunmaları isteniyor.

Adayların sınava gelirken yanlarında mutlaka sınava giriş ve kimlik belgesi ile fotoğraflı, resmi onaylı özel bir kimlik belgesini (nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, pasaport gibi) bulundurmaları zorunlu tutuluyor. Kimlik belgelerinin fotokopisi veya faksı kabul edilmeyecek. Bu iki belge yanında olmayan aday, ileri süreceği neden ne olursa olsun sınava alınmayacak. Görevlilerin, kimlik belgesinden adayı tanımakta zorluk çekmeleri halinde kontrol etmeleri için, adayların bir fotoğraflarını da yanlarında getirmeleri isteniyor.

Bunların yanı sıra en az iki adet koyu siyah ve yumuşak uçlu kurşun kalem; leke bırakmayan bir silgi ve kalemtıraşı da adayların unutmamaları gerekiyor.

Yasaklar

Adayların sınava gelirken yanlarında cep telefonu, çağrı cihazı, telsiz, fotoğraf makinası gibi araçlarla; cep bilgisayarı, saat fonksiyonu dışında fonksiyonu bulunan saat, sözlük işlevi olan elektronik aygıt, hesap makinası gibi her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlarla; silah ve benzeri teçhizatla; müsvedde kağıdı, defter, kitap, sözlük, pergel, açıölçer, cetvel gibi araçlarla sınava gelmeleri yasaklandı. Cep telefonu yanında bulunan adaylar, telefonları kapalı bile olsa sınav binalarına alınmayacak.

Başları açık olmayan veya kılık kıyafetleri yürürlükteki mevzuata uygun bulunmayan adaylar da sınava katılamayacak.

Kimlik kontrolleri ve salonlara yerleştirme işlemleri tamamlandıktan sonra salon başkanı sınavda uyulacak kuralları adaylara hatırlatacak ve test sorularını cevaplamak için kullanılacak cevap kağıtları dağıtılacak. Cevap kağıtlarındaki gerekli yerler adaylarca doldurulduktan sonra soru kitapçıkları dağıtılacak ve sınav 09.30'da başlayacak. Soru kitapçıkları kopyanın önlenmesi amacıyla farklı türlerde basıldı.

Adayların, sınav başladıktan sonra ilk 90 dakika ve son 15 dakika içinde sınav salonunu terketmeleri yasaklar arasında yer alıyor.

Sınavdaki kurallar

Adayların sınav süresince konuşmaları, kopya çekmeleri, salondaki görevlilere soru sormaları, birbirlerine kalem, silgi gibi şeyler alıp vermeleri, sigara, pipo içmeleri, başkalarını rahatsız edecek şekilde bir şeyler yiyip içmeleri de yasaklar arasında sıralanıyor.

Bu yasaklara uymadığı tespit edilen adayların sınava devam etmelerine izin verilmeyecek ve sınavları iptal edilecek.

Testler

Sınavda, 30'ar soruluk toplam 8 test yer alacak. Ön lisans programlarını tercih edecek adayların ilk 4 testi yapmaları yeterli olacak. Lisans programlarını tercih edecek adayların ise bu 4 teste ek olarak, alanları doğrultusundaki 2 testi daha yapmaları gerekiyor. İlk 4 test Türkçe, Sosyal Bilimler-1 (Sos-1), Matematik-1 (Mat-1) ve Fen Bilimleri-1 (Fen-1) şeklinde ayrılacak. Bu testleri yanıtlayan adaylar, alan dersleriyle ilgili testlere geçecekler. Alan testleri de Edebiyat - Sosyal bilimler (Ed-Sos), Sosyal Bilimler-2 (Sos-2), Matematik-2 (Mat-2) ve Fen Bilimleri-2'den (Fen-2) oluşacak.

Sonuçlar

Sınav sonuçlarının temmuz ayının ortalarında açıklanması planlanıyor. Sınav değerlendirilirken, ÖSS-SÖZ-1, ÖSS-SAY-1, ÖSS-EA-1, ÖSS-DİL, ÖSS-SÖZ-2, ÖSS-SAY-2 ve ÖSS-EA-2 puanları hesaplanacak.

Sınavda, ön lisans ve Açıköğretim programlarını tercih edebilmek için 145, lisans programlarını tercih edebilmek için de 165 baraj puanı aşmak gerekiyor.

Sınavın 120 soruluk ilk kısmını yanıtlayan, yani EA-1, Söz-1 ve Say-1 puanı olan adaylar, meslek yüksek okullarını (Sınavsız geçişten sonra boş kalan kontenjanlara yerleşebilmek için), açık öğretim ön lisans programlarını, Açık öğretim lisans programlarını (İngilizce Öğretmenliği hariç) ve özel yetenek sınavı sonuçlarına göre öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilecek.

Bu puanlar, ayrıca mesleki ve teknik orta öğretim kurumlarından mezun olanların kendi alanlarında ek puanla girilen yüksek öğretim programlarına (Mesleki eğitim fakültesi, teknik eğitim fakültesi, endüstriyel sanatlar eğitim fakültesi, ticaret ve turizm eğitimi fakültesi, ilahiyat fakültesi; eğitim fakültelerinin bilgisayar ve öğretim teknolojileri, okul öncesi, anaokulu, üstün zekalılar, zihin engelliler, görme özürlüler ve işitme engelliler öğretmenlikleri; sağlık yüksek okulu, turizm işletmeciliği ve otelcilik yüksek okulu, turizm ve otel işletmeciliği yüksek okulu, endüstriyel sanatlar yüksek okulu, sivil havacılık yüksek okulu, uygulamalı yabancı diller yüksek okulu, bankacılık ve sigortacılık yüksek okulu, uygulamalı bilimler yüksek okulu ve bu türdeki okullara) yerleşmek amacıyla kullanılacak.

Say-2, Söz-2 ve EA-2 puanları da mesleki ve teknik orta öğretim kurumlarından mezun olanların kendi alanlarındaki ek puanla girilen yüksek öğretim programları ile açık öğretim lisans programları dışındaki 4 ve daha fazla yıllık lisans programlarına giriş amacıyla kullanılacak. 

Dil puanı da sadece yabancı dil ağırlıklı puanla öğrenci alan tüm lisans ve ön lisans programları için geçerli olacak.

Üniversitelerin dil ile ilgili bölümlerinde okumak isteyen adaylar da ÖSS'ye katıldıktan sonra 21 Haziran Pazar günü gerçekleştirilecek Yabancı Dil Sınavı'na (YDS) katılacak. YDS'de 32 bin aday ter dökecek.