ÖSYM'deki sürprizi önce savcı açıklasın

Siyaset Meydanı'nda soruları yanıtlayan CHP lideri Kılıçdaroğlu, YGS ve ÖSYM konusunda önemli bir sürprizin olduğunu, ancak kendisinden önce savcının açıklamasını beklediğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Başbakan Erdoğan'ın 'kaset' açıklamalarının ülkedeki demokrasiye zarar verdiğini vurgulayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kendisine yöneltilen SSK Genel Müdürlüğü dönemiyle ilgili eleştirileri reddetti. Kılıçdaroğlu, YGS ve ÖSYM konusunda önemli bir sürprizin olduğunu, ancak kendisinden önce savcının açıklamasını beklediğini söyledi.

Kılıçdaroğlu,  Show TV'de yayımlanan "Siyaset Meydanı Seçim Özel" programına katılarak, Ali Kırca ve Tuba Atav'ın sorularını yanıtladı. Kılıçdaroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın son zamanlarda sinirlerini kontrol edemediğini, ülkenin de bu nedenle sağlıklı yönetilemediğini savundu. Kendisinin daha çok devlet bilgisi olması nedeniyle Başbakan Erdoğan'ın bir araya gelmekten korktuğunu savunan Kılıçdaroğlu, bu çağrıyı yapmaya her zaman devam edeceğini belirtti.

Ergenekon sanıkları 'kişisel özelliklerinden dolayı' aday

Kılıçdaroğlu, "Ergenekon" davası sanıkları olan Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal'ın milletvekili adayı olmalarına yönelik eleştirilerin hatırlatılması üzerine de bu isimlerin tamamen davadan bağımsız olarak, kişisel özelliklerinden dolayı aday gösterildiklerini ifade etti.

Haberal'ın dünyanın en önemli cerrahlarından olduğunu, uzun süredir neden tutuklu olduğunu bilmediği bir suçtan yargılandığını, Balbay'ın önemli bir gazeteci, Cihaner'in önemli bir savcı olduğunu ve haksız tutuklandığını ileri süren Kılıçdaroğlu, "Demokrat olan bir isim bunu eleştiri konusu yapmaz. Bu insanlar mahkum olmadı. Dokunulmazlık arkasına hiçbir milletvekili adayımız girmiyor. Çünkü dokunulmazlıkların kaldırılması için milletvekillerimizin dilekçeleri var. Ama Başbakan dokunulmazlıkları kaldıramaz. Çünkü kendisinin siyasi değil, şahsi yolsuzluk davaları var" diye konuştu.

Başörtüsü tavrı

Başörtüsüyle ilgili CHP'nin net tavrının ne olduğu sorusuna da Kılıçdaroğlu, üniversitelerde başörtüsü konusunda konsensüs sağlayanın CHP olduğunu ancak kamunun kendi kuralları bulunduğunu, o kurallara herkesin uyması gerektiğini söyledi.

Kılıçdaroğlu,"Askerin, polisin, devlet memurunun bir kıyafeti vardır. Sonuçta devletin kuralları vardır, bu kurallara herkesin uyması gerekir. Eğer uymazsak bu kaosu kendimiz yaratmış oluruz. Türkiye'de artık yasaklarla bir yere gitmek mümkün değil" dedi.

Türbanlı milletvekili adayı konusunda da Kılıçdaroğlu, "Türbanlı aday olabilir, bir engel yok aday olmasında ama parlamentoya girerken o kurallara uyacak. Kadın milletvekili de parlamentoya pantolonla giremez." dedi.

Yüzde 10 barajı kalkacak

Terör konusunun hatırlatılması üzerine, Kastamonu'da konvoydaki polis otosuna yapılan saldırıyı kınadıklarını anlatan Kılıçdaroğlu, terör sorununun aşılması için uzlaşı gerektiğini anlattı.

"Biz sizin bakış açınızı merak ediyoruz bu konuda, nasıl çözeceksiniz?" sorusuna da Kılıçdaroğlu, "Önce yüzde 10 barajı kalkacak. İkincisi bölgeye fabrikalar, okullar, bunları sağlayacağız. Eğer kimliğinden kaynaklanan sorun varsa onu da çözeceğiz" dedi.

"Diyarbakır'a gidecek misiniz?" sorusuna, "Elbette gideceğim" yanıtını veren Kılıçdaroğlu, Deniz Baykal'ın genel başkanlığı dönemindeki CHP ve yeni CHP arasındaki farkın sorulması üzerine de "Biz sosyal demokrasiyi getirirken eski CHP'yi reddetmedik. Biz lider sultasını da yıkmak istiyoruz ve bunu yıkacağız. Kendi tüzüğümüzü değiştireceğiz. Yönetim anlayışını değiştirmek istiyoruz" dedi.

Son olarak 1,5 ay önce yaptırdıkları bir ankete göre CHP'nin oy oranının yüzde 29,5 göründüğünü belirten Kılıçdaroğlu, 29 ilde önseçim yaptıklarını ifade ederek, "Biz, yaptık, onlar demokrat biz demokrat değiliz" dedi.

Milli gelirden emekliye hak verilecek

Emekliler için intibak yasası çıkaracaklarını ifade eden Kılıçdaroğlu, "Yüksek prim ödeyenler az aylık alıyor. Bu adaletsizliği önleyeceğiz. 'Milli gelirden emekliler yararlanamaz' dediler. Bu haksızlıktır, bu bir ayrışmadır. Milli gelirden emekliye hak vereceğiz" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın SSK Genel Müdürlüğü dönemini eleştirdiğinin hatırlatılması üzerine de Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

"Başbakan SSK Genel Müdürlüğü dönemimi eleştiriyor. Madem beni eleştiriyorsun, gel karşıma. Devletin bütün arşivleri senin elinde. Dersin, 'Sayın Kılıçdaroğlu, sen SSK'da iken şunu yaptın,  bunu yaptın.' Ben de sus pus olur, karşına çıkamam. Eğer, 'ben SSK 'yı bilmiyorum' derse yanında adamlarıyla hatta iyi bilen adamlarıyla gelsin. Ben tek başıma çıkayım, anlatayım. Bir genel müdürü, iktidarı üzerinde bir güç olarak görüyor. SSK'da kararlar, genel müdürler tarafından alınmaz, parlamentonun yetkisindedir kararlar. Herkese eşit uygulansın diye böyledir, yasa belirler. Ben Cumhuriyet tarihinde ilk kez eş ilaç uygulamasını başlattım ve çok büyük kar etti kurum. Benim yaptığım hizmetleri Recep Tayyip Erdoğan hayal bile edemez. "

Kılıçdaroğlu askerlik uygulaması konusuna ilişkin ise, "Bu konuyu emekli askerlerle de tartıştık. Dünyada uygulamalara baktık. Biz ordumuzun daha aktif olmasını isteriz. On beş ay uzun bir süre, dokuz ayda da aynı eğitimi verebilirsiniz.  Her projenin maddi boyutu da düşünüldü. Gençler kısa dönem askerlik istiyorlar. Bedelliyi bir kez getireceğiz ama elde ettiğimiz geliri milli eğitime aktaracağız ve yurt yapacağız" diye konuştu.

ÖSYM sürprizi

YGS ve ÖSYM konusunda önemli bir sürprizin olduğunu öne süren Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

"Savcı benim bildiğim bir sürprizi açıklarsa Türkiye için de çok önemli bir sürpriz açıklanmış olacak. Ama önce sayın savcı açıklasın. Ben yargıya müdahale etmeyeyim. Polis silinen bilgileri öğrendiğinde bazı maillere rastladı. Sürpriz o maillerle ilgili. Üniversiteye yerleştirmeyle ilgisi var. Sayın savcının bu bilgileri saklamaya hakkı yok. 1 milyon 700 bin kişinin hakkını yiyenin o koltukta oturması Başbakan'ı rahatsız etmiyorsa o çocukların günahı onun boynunadır. Şifre varsa kopya vardır."

Kılıçdaroğlu, "Çılgın proje"nin gerçekleşecek bir proje  olmadığını ifade ederek, "Siz kanal açacaksınız ama sözleşmeden haberiniz yok. Parasız yer varken neden paralıyı tercih etsin. Antlaşma değişebilir ama hangi ülke kabul edecek? Hayal peşinde koşmayın, milletin gündemini çalmayın" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir