ÖSYM'ye uzman seçen komisyonda 'akraba' olmayacak
Kurumun, istihdam edeceği uzman ve uzman yardımcılarının işe alınma, atanma ve çalışmalarına ilişkin usul ve esaslar belirlendi.
ANKARA - Sınavlarda meydana gelen hatalar ve kurumla ilgili ortaya çıkan skandallar nedeniyle zor günler yaşayan Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin (ÖSYM), istihdam edeceği uzman ve uzman yardımcılarının işe alınma, atanma ve çalışmalarına ilişkin usul ve esaslarını belirledi.
"Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Uzman ve Uzman Yardımcılığı Sınav, Atama, Yetiştirilme, Görev ve Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik" Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.
Yönetmelik, ÖSYM uzman yardımcılarının mesleğe alınma, yetiştirilme, tez ve yeterlik sınavları; ÖSYM uzmanlığına atanma usul ve esasları; uzman ve uzman yardımcılarının çalışma usul ve esaslarıyla görev, yetki ve sorumluluklarını düzenliyor.
Buna göre, uzman yardımcıları, mesleğe giriş sınavıyla alınacaklar. Uzman yardımcılığı giriş sınavı, KPSS sonuçlarına göre ÖSYM'ce yapılan yazılı ve sözlü sınavdan oluşacak.
Giriş sınavı, kadro ve ihtiyaç durumuna göre ÖSYM tarafından uygun görülecek zamanlarda ve öğrenim dallarında komisyon tarafından yapılacak. Yazılı sınav, başkanlık tarafından klasik veya test ya da klasik ve test yöntemiyle basılı veya elektronik ortamda yapılabilecek. Yazılı sınavda, sınav soruları komisyon tarafından hazırlanacak veya hazırlatılacak.
ÖSYM, ihtiyaç duyulan öğrenim dallarına göre ayrı ayrı kontenjan belirleyebilecek.
Uzman yardımcılığı giriş sınavına başvurmak isteyenlerde aranacak özellikler şöyle belirlendi:
"657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 48. maddesinin (A) bendinde yer alan genel şartları taşımak. Yükseköğretim kurumlarının en az 4 yıllık lisans eğitimi veren ve bu yönetmeliğin belirlediği bölümlerinden veya bunlara denkliği YÖK tarafından onaylanmış yabancı yükseköğretim kurumlarından mezun olmak. Giriş sınavının yapıldığı tarihte 35 yaşını doldurmamış olmak. Son başvuru tarihi itibarıyla geçerlilik süresi dolmamış KPSS'den, giriş sınav duyurusunda belirtilen puan türlerine göre asgari puana sahip olmak."
Komisyonda 'akrabalık' olmayacak
Başvurular sınav başvuru formuyla elektronik ortamda yapılacak. Ayrıca sınav başvuru formu doldurulmak suretiyle şahsen, elden veya posta yoluyla başvuru da yapılabilecek. Postadaki gecikmeler ve ilanda belirtilen süre içerisinde yapılmayan başvurular dikkate alınmayacak.
Giriş sınavının yapılması, sınav sonuçlarının değerlendirilmesi ve itirazların incelenerek karara bağlanması komisyon tarafından yapılacak.
Komisyonun başkan ve üyeleri; boşanmış olsalar dahi eşlerinin, üçüncü dereceye kadar kan ve ikinci dereceye kadar kayın hısımlarının veya evlatlıklarının katıldığı sınavda görev alamayacaklar.
Yazılı sınav konuları, ÖSYM'nin ihtiyaçları dikkate alınarak giriş sınavı duyurusunda öğrenim dalları itibarıyla belirlenmiş konular veya yabancı dillerden oluşacak.
Sınav sorularının hazırlanması için gerektiğinde öğretim üyelerinden de yararlanılabilecek. Sınav sorularını içeren mühürlü zarflar, adayların huzurunda açılarak durum bir tutanakla tespit edildikten sonra sorular dağıtılacak ve sınava başlanacak. Sınavda kopya çekenler, çekmeye teşebbüs edenler veya kopya çektiği tespit edilenler hakkında tutanak düzenlenerek sınavı geçersiz sayılacak.
Yazılı sınav, meslek veya yabancı dil bölümlerinin her biri için 50 puandan az olmamak üzere ayrı ayrı 100 tam puan üzerinden bu iki sınavın aritmetik ortalamasına göre değerlendirilecek, en yüksek puandan başlamak üzere sıralanacak. Bu sınavdan 100 üzerinden 70 ve üzeri puan alan adaylardan; en yüksek puan alan adaydan başlamak üzere, atama yapılacak kadro sayısının en fazla dört katına kadar aday sözlü sınava çağrılacak. Sınav sonuçları, ÖSYM'nin internet sayfasında sınav tarihinden itibaren en geç 30 gün içerisinde duyurulacak.
Sözlü sınav, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun ek 41. maddesinin 3. ve 4. fıkralarına göre yapılacak. Sonuçlar da ÖSYM'nin internet sayfasında ilan edilecek.
Uzman yardımcılığı giriş sınavını kazananlar, sabıka kaydına dair yazılı beyanı, sağlık açısından görevini devamlı yapmasına engel bir durumu olmadığına ilişkin yazılı beyanı, erkek adaylar için askerlikle ilişiği olmadığına dair yazılı beyanı, mal bildirimi ve fotoğrafla birlikte başvuracaklar, durumlarına uygun uzman yardımcısı kadrolarına atamaları yapılacak.
Tezini savunan ve yeterlilik sınavında başarılı olan uzman yardımcılarının uzman kadrolarına atanabilmeleri, KPDS'de asgari (C) düzeyinde veya dil yeterliği bakımından bunlara denkliği kabul edilen ve uluslararası geçerliliği bulunan başka bir belgeye yeterlik sınavından itibaren en geç 2 yıl içinde sahip olma şartına bağlı olacak.
Uzman ve uzman yardımcılarının görevleri
Uzman ve uzman yardımcılarının görev ve yetkileri arasında şunlar yer alıyor:
"Sınav sorularını oluşturmak, ölçmek ve değerlendirmek. Yerleştirme yöntem ve süreçlerini seçmek, uygulamak ve değerlendirmek. Sınav ölçme, değerlendirme ve yerleştirme işlemlerine yönelik inceleme ve araştırmalar yapmak, ulusal ve uluslararası gelişmeleri izlemek. Sınav ölçme, değerlendirme ve yerleştirme işlemlerine yönelik yeni sistemler geliştirmek. Uygun ölçme, seçme, değerlendirme ve yerleştirme yöntemlerini belirlemek. Sınav sonuçlarını istatiksel yöntemlerle analiz etmek. Sınav hizmetlerinin yerine getirilmesinin tüm aşamalarında en uygun yöntemlerin uygulanmasını sağlamak için çalışmalar yapmak. Başkanlığın hizmet kapasite ve kalitesinin artırılması çalışmaları yapmak, hazırlanmakta olan çalışmalara katılmak. Başkanlığın stratejilerinin planlanmasına ve geliştirilmesine yönelik inceleme ve araştırma yapmak. Başkanlığın kaynaklarıyla varlıklarının değerlendirilmesi hususunda istatistiki bilgileri düzenli olarak derlemek, değerlendirmek. Çalışmalar sırasında karşılaşılan sorunlar ve görevle ilgili idarece gerekli görülen konular hakkında etüt ve incelemeler yapmak, görüş ve önerilerde bulunmak. Başkan ve birim amiri tarafından verilecek benzer nitelikteki diğer görevleri yapmak."
Uzman yardımcılığı safhası geçirilmeden uzman kadrosuna meslek dışından atama yapılamayacak. Uzmanlıktan ayrılanların yeniden uzman kadrosuna atanma talepleri, başkanlıkça uygun görülmesi halinde yerine getirilecek.
Hangi bölümlerden mezunlar başvuracak
Adaylarda, uzman yardımcılığı giriş sınavına başvururken aranacak mezun olunan bölümler şartı arasında yer alan bazı üniversite bölümleri şöyle:
"Avrupa Birliği İlişkileri, Bilgi ve Belge Yönetimi, Bilgisayar Mühendisliği, Bilgisayar ve Enformasyon Sistemleri, Biyokimya, Coğrafya, Çeviribilim, Diş Hekimliği Fakültesi, Dünya Dinleri, Ekonomi, Gerontoloji, Grafik, Hukuk Fakültesi, İktisat, İlahiyat, İletişim, İngiliz Dil Bilimi, İnsan Kaynakları Yönetimi, İstatistik, İşitme Engelliler Öğretmenliği, Maliye, Matematik, Pazarlama, Psikoloji, Resim, Sanat Tarihi, Siyaset Bilimi, Sosyoloji, Tarih, Fizik, Tasarım, Tezhip, Tıp Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı, Elektrik Mühendisliği, Felsefe, İşletme, Kamu Yönetimi, Yazılım Mühendisliği, Üstün Zekalılar Öğretmenliği, Yaygın Din Öğretimi ve Uygulamaları, Uygulamalı Matematik ve Bilgisayar, Yönetim Bilişim Sistemleri, Endüstri Mühendisliği, Endüstri Sistemleri Mühendisliği, Endüstriyel Tasarım, Enformasyon Teknolojileri."