Ot balyalarını kızaklarla taşıyorlar

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
HAKKARİ - Hakkari'nin Şemdinli ilçesine bağlı köylerde yaşayan vatandaşların yaz mevsiminde istifledikleri ot balyalarını kışın kızaklarla ahırlara taşıması, renkli görüntüler oluşturuyor.
 
01.jpg
 
[PAGE]
 
Dört bir yanı yüksek dağlarla çevrili Şemdinli'de hayvancılık yaparak geçimlerini sağlayan köylüler, zorlu doğa koşulları nedeniyle her mevsim farklı sıkıntılar yaşıyor.
Motorlu araçların çıkamadığı yüzlerce metre yükseklikte bulunan meralardaki otları kendi imkanlarıyla biçerek balya haline getiren köylüler, dağlık alanda istifledikleri otları ancak kış mevsiminde kızaklarla taşıyor.
o2-003.jpg
 
[PAGE]
 
Köylülerin, kar kalınlığının yer yer 2 metreyi aştığı bölgede, tüm tehlikeye rağmen otları zor şartlar altında kızaklarla taşımaları renkli görüntüler oluşturuyor.
 
o3-003.jpg
 
AA muhabiri de ilçe merkezine 35 kilometre uzaklıktaki Beyyurdu köyünde yaşayan vatandaşların, dağlardaki otları kızaklarla taşımalarını görüntüledi.
 
[PAGE]
o4-002.jpg
Kızaklara yükledikleri otların üzerine binerek metrelerce yükseklikten köye doğru kayarak yol alan köylüler, yaklaşık 4 kilometrelik bir yolculuktan sonra köylerine ulaştı.
Köylülerden Mahir Oruç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kar kalınlığının 2 metrenin üzerinde olduğu dağlık kesimlerde yol olmadığı için kızaklarla bölgeye ulaşım sağladıklarını belirterek, yazın hayvanlarla ya da sırtlarında taşıyamadıkları otları kış mevsiminde kızaklarla taşımanın daha rahat olduğunu söyledi.
 
[PAGE]
 
o5-001.jpg
Kızakla yolculuğun zevkli ve bir o kadar da tehlikeli olduğunu bildiklerini vurgulayan Oruç, zaman zaman küçük tehlikeler atlattıklarını ifade etti.
 
[PAGE]
 
Latif Oruç da kızaklarla ot taşıdıkları sırada zaman zaman çığ tehlikesiyle karşı karşıya geldiklerine değinerek, dağlardaki otları bu şekilde taşımaktan başka çarelerinin olmadığını dile getirdi.
 
o6-001.jpg