Otomotiv sanayinde toplam pazar yüzde 16,1 arttı

2010 yılı Ocak-Temmuz döneminde 63 bin adet düzeyinde araç üretimi gerçekleşti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türk otomotiv sanayisinde, 2010 yılı Ocak-Temmuz döneminde toplam pazar, 2009 yılı aynı dönemine göre yüzde 16,1 oranında artarak 363 bin adet düzeyinde gerçekleşti.

Otomotiv Sanayii Derneği'nce (OSD) yapılan açıklamada, 2010 yılı Ocak ve Şubat aylarında otomobil satışlarının bir miktar gerilemesine karşın daha sonra artışın süreklilik kazandığı ve Temmuz ayında da talepteki hareketliliğin, genişleyen kredi piyasalarının olumlu etkisine bağlı devam ettiği bildirildi.

Açıklamada, Temmuz ayında genellikle Ağustos ayında pazara sunulacak yeni model beklentisi nedeniyle durgun geçen talebin bu yıl farklı bir gelişme gösterdiği ve özellikle otomobil ve hafif ticari araçlarda pazarda yüksek talep gözlendiği kaydedildi.

Temmuz ayında otomobil pazarı yüzde 149 arttı

Yapılan açıklamada, temmuz ayında otomobil pazarının yüzde 149; ticari araçlar pazarının yüzde 63 ve toplam pazarın da yüzde 111 gibi çok yüksek artış gösterdiği ifade edildi.

Açıklamada, 2010 yılı Ocak-Temmuz döneminde otomobil pazarının 2009 yılının aynı dönemine göre yüzde 10,1 oranında artışının, 2009 yılındaki bu dönemde, ÖTV indirimi nedeniyle satışların yüksek adetlerde gerçekleşmesi dolayısıyla anlamlı olduğu vurgulandı.

2010 yılının ilk 6 aylık döneminde hafif ticari araç pazarındaki artışın yüzde 12 düzeyinde gerçekleştiği ve temmuz ayında pazarın haziran ayına göre yüzde 6 oranında arttığı ifade edilen açıklamada, nisan ayında ağır ticari araç pazarında özellikle kamyon talebinde başlayan hareketliliğin temmuz ayında da devam ettiği, buna bağlı olarak 2010 yılı Ocak-Temmuz döneminde ağır ticari araçlar pazarının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 28 oranında arttığı bildirildi.

Yatırım malı olan ticari araç talebindeki artışların, gelecek ile ilgili olumlu beklentilerin geliştiğini de gösterdiği vurgulanarak, ancak otobüs pazarındaki keskin düşüşün devam ettiğini, bir önceki yıl aynı döneme göre 2010 Ocak-Temmuz döneminde talepteki düşüşün yüzde 36 gibi önemli bir düzeyde bulunduğu dile getirildi.

2010 yılı Ocak-Temmuz döneminde bir önceki yıla göre toplam otomotiv sanayi ihracatındaki artışın yüzde 35 otomobil ihracatındaki artışın ise yüzde 24 düzeyinde gerçekleştiği belirtilen açıklamada, bunun sonucu toplam üretimin yüzde 31 ve otomobil üretiminin de yüzde 20 oranında arttığı, üretim artışının ihracattaki artışlarda doğrudan etkili olduğunun görüldüğü kaydedildi.

İhracat azaldı

2010 yılı Temmuz ayında şirketlerin ayın son haftasında 3 haftalık yaz tatiline girmeleri nedeniyle çalışma süresinin kısaldığı ve üretim ile ihracatın geçen yıla göre daha düşük olduğu dile getirilerek, temmuz ayında toplam ihracatın yüzde 5, otomobil ihracatının ise yüzde 10 oranında azaldığı vurgulandı.

Açıklamada, ticari ve binek araçlarda toplam üretimin temmuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7, otomobil üretiminin de yüzde 14 azaldığı belirtildi.

Traktör pazarının da 2010 yılında önemli gelişme gösterdiği dile getirilen açıklamada, 2010 Temmuz ayında pazarın yüzde 18, bu yılın ilk 7 ayında yüzde 145 büyüdüğü, ihracatta da yüzde 30 artış gerçekleştiği ifade edildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir