Otomotiv sektörü 2012 için hedef küçülttü

Otomotiv endüstrisinde 2012'de üretimin 70 bin, iç pazarın 90 bin ve ihracatın 10 bin adet azalacağı öngürülüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçılar Birliği (OİB), bazı ülkelerdeki siyasi ve ekonomik belirsizliklere rağmen 2012 yılında Türkiye'nin otomotiv üretiminin 1.1 milyon adet olacağını ve iç pazarda 750,000 adet satış gerçekleşeceğini tahmin ederken, ihracat gelirinin ise 20 milyar dolar ile 2011'e göre yatay kalacağını öngörüyor.
OİB tahminlerine göre, üretim 2011'de 1.17 milyon adet, iç pazar 840,000 adet, ihracat ise 780,000 adet olarak gerçekleşti.
Konuya ilişkin düzenlenen basın toplantısı öncesindeki sunuma göre, ihracatın 2012 yılında 770,000 adet ile 2011'e göre 10,000 adet azalacağı öngörülüyor.
Sabuncu'dan kriz uyarısı
Konuya ilişkin bir basın açıklaması yapan Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu, krizden "etkilenmedik" demenin mümkün olmadığını, bu gerçekliğin, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da son derece dikkatli hareket edilmesi gerektiğini gösterdiğini anlattı.
Sabuncu, Türkiye ekonomisinin üzerindeki en büyük risk olan cari açığın daha fazla büyümesine izin vermeden, üretim ve ihracatı teşvik eden politikaların güçlendirilmesi gerektiğine işaret ederek, teknoloji transferini destekleyen yabancı sermaye yatırımlarının artırılmasının da ülke ekonomisinin istikrarı ve büyümesi için doğru bir strateji olacağını kaydetti.
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği olarak üretimi ve ihracatı desteklemek için yoğun bir tempoda çalışmaya devam ettiklerini ifade eden Sabuncu, alternatif pazarlara ihracatı arttırabilmek için ticari ve tanıtım etkinliklerini arttırdıklarını dile getirdi.
Sabuncu, otomotiv ihracatının ülke bazında incelendiğinde ise geçmiş yıllarda olduğu gibi Almanya'nın yine ilk sıradaki yerini koruduğunu, 2011'de bu ülkeye yapılan ihracatın önceki yıla göre yüzde 27 artarak 3 milyar 41 milyon dolar olduğunu, Almanya'yı yüzde 4 artış ve 2 milyar 572 milyon dolarla Fransa, yüzde 5 artış ve 2 milyar 251 milyon dolarla İtalya'nın izlediğini kaydetti.
"Yerli otomobil projesi olumlu"
OİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ömer Burhanoğlu ise 2011 yılında otomotiv yan sanayi ihracatının, bütün ihracatın içinde yüzde 41'lik bir paya sahip bulunduğunu kaydetti.
Hükümetin 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefi bulunduğunu anımsatan Burhanoğlu, burada otomotiv sektörüne de önemli görevler düştüğünü, sektörün 2023 yılında 75 milyar dolarlık ihracat hedefi olduğunu, sektörün bu hedefe ulaşabilmesi için üretimin 2 milyon adetlere ulaşması gerektiğini, bunun için de 2015 yılından sonra en az iki otomotiv yatırımının Türkiye'ye gelmesi gerektiğini ifade etti.
Burhanoğlu, yerli otomobil konusunda hükümetin böyle bir talebinin olmasının kendilerini memnun ettiğini ifade ederek, yerli otomobil projesine olumlu baktıklarını sözlerine ekledi.
Bu konularda ilginizi çekebilir