Otomotiv üretimi kasımda yüzde 8 arttı

OSD verilerine göre, otomotiv sanayi üretimi Kasım'da yüzde 8 artışla 96 bin 520 adet olurken, üretim Ocak-Kasım'da yüzde 10 artışla 1.08 milyon adete ulaştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Otomotiv sanayi üretiminin Kasım ayında yüzde 8 artışla 96,520 adete ulaşmasının ardından yılın rekor üretimle tamamlanmasını bekleyen Otomotiv Sanayi Derneği (OSD), azalan iç talep ve Avrupa'daki krizden dolayı ihracattaki düşüş nedeniyle 2012 yılının sanayi açısından zor geçeceğini tahmin ediyor.

OSD'nin açıkladığı verilere göre, otomotiv sanayi üretimi Kasım'da yüzde 8 artışla 96,520 adet olurken, üretim Ocak-Kasım'da yüzde 10 artışla 1.08 milyon adete ulaştı.

Üretimde Aralık ayında sürpriz bir sonuç olmaması durumunda 2011 yılında rekor üretime ulaşılmasını bekleyen OSD açıklamasında, "Son aylarda iç pazara yönelik alınan önlemlerin etkisini göstermesi ile azalan iç talep ve Avrupa'da yaşanan krizin belirsizliğini koruması ile azalan ihracat sonucu, 2012 yılının sanayimiz için zor bir yıl olacağını tahmin etmekteyiz" denildi. Üretim miktarı 2010 yılında 1.09 milyon olarak gerçekleşmişti.

Aralık ayında sektörde 10,782 adetin üzerindeki üretim rakamı, tüm zamanların rekorunun kırılmasını sağlayacak.

OSD verilerine göre, otomotiv sanayi ihracatı Kasım ayında ise yüzde 13 azalarak 46,274 adet olarak gerçekleşti. İhracat 11 aylık dönemde ise yüzde 4 artışla 708,073 adete ulaştı. 

MB kararları ve güçsüz TL pazarı etkiliyor

Pazar Kasım ayında yüzde 14 düşüşle 66,714 adet olurken açıklamada, "Bu durum, kredi hacmini daraltmaya yönelik olarak TCMB'nin ekonomiyi soğutmak amacı ile kredileri daraltma üzere almış olduğu kararlar yanında, Türk lirasındaki değer kaybının özellikle otomobil satışlarındaki artış hızını olumsuz olarak etkilemeye devam ettiğini göstermektedir" denildi.

Otomobil pazarı Ocak-Kasım'da ise yüzde 23 artışla 504,208 adete ulaştı. İthalatın pazar payı bu dönemde yüzde 69 olarak gerçekleşti.

Hafif ticari araç pazarı da Kasım ayında yüzde 21 azalarak 19,000 adete gerilerken, Ocak-Kasım'da yüzde 14 artışla 231,000 adet düzeyinde gerçekleşti.

Açıklamada, "Hafif ticari araçlardaki ÖTV artışı nedeni ile satışlarda Ekim ayında başlayan düşüşün Kasım ayında da etkisini artırarak devam ettiği görülüyor" ifadesi yer aldı.

OSD, ticari araçlar ve özellikle ÖTV artışına maruz kalan hafif ticari araçlarda, son aylarda talep azalmasının giderek büyüyen boyutunun, ihracattaki daralma ile birlikte üretime de olumsuz yansıdığını açıkladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir