Otomotivin geleceğine yatırım

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA'dan / Ömer Faruk Çiftçi

omer.faruk@dunya.com

Türkiye'de son yılların parlayan yıldızı kuşkusuz ki otomotiv sektörü. Otomotiv denilince de ilk akla gelen kent Bursa. Haksız da sayılmaz çünkü gerek ana gerekse yan sanayinin doğal olarak kümelendiği bir kent Bursa. O nedenledir ki Bursa için zaman zaman Amerika'nın ünlü otomotiv kenti Detroit yakıştırması da yapılır. Bursa'nın sanayi kültürü de dünya ortalamasının üzerinde. Bursa'da faaliyet gösteren ana sanayi firmaları Fiat Tofaş ve Oyak Renault kendi grupları içerisinde dünya genelinde verimlilik ve kalite kriterleri ile yapılan sıralamada hep zirvede. Onun sonucu dur ki bugün Renault Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'e rağmen Oyak Renault, Clio 3'ün ardından Clio'nun 4x4 versiyonunu 2012-2013'ten itibaren Bursa'da üretecek. Yeni araç, Türkiye'de üretilen ilk SUV model olacak. Bursa'nın bu modeli de üretecek olmasında Fransız otomotiv devi Renault'un dünyadaki 38 fabrika içinde Bursa fabrikasının üretimde 3 yıldır üst üste lider olması da önemli bir etken. Sektör Bursa'da gelişirken yan sanayisini de büyüttü. Yan sanayi firmaları Türkiye'deki ana sanayilerin yanında dünya genelindeki otomotiv üreticilerinin de tedarik zincirine girmeyi başardı. Sektörün temsilcileri Türkiye'nin en önemli sorunlarından biri olan ara eleman temini için de önemli bir adım atarak Türkiye'de alanında ilk ve tek olan otomotiv lisesini kurdular. Bir anlamda işin temelini sağlamlaştırdılar. Uludağ İhracatçı Birlikleri Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği öncülüğünde Bursa-İzmir yolu üzerinde son derece modern dizayn edilen okul 2010-2011 eğitim öğretim döneminde 180 öğrenci ile dersbaşı yaptı. Okulun resmi açılışı da geçtiğimiz günlerde Devlet Bakanları Zafer Çağlayan, Faruk Çelik, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ve sektör temsilcilerinin katılımı ile gerçekleştirildi. TİM Mart ayı ihracat rakamlarını da Otomotiv Lisesi'nde açıkladı.

Taraflı tarafsız kabul etmeliyiz ki ülkemizin en büyük sorunlarından biri işsizlik değil mesleksizlik. İhracatçıların destekleri ile yapılan bu okulun Türkiye'nin ihracat şampiyonu otomotiv endüstrisine nitelikli insan gücü yetiştirecek olması son derece önemli.

Okul hem otomotiv endüstrisi hem de Türkiye adına, gelecek için ışık olacaktır. Öğrencilerin de mezun olduklarında ana ve yan sanayi tarafından ilk tercih edilen çalışanlar olacağı aşikar. Öte yandan okulun yaşatılabilmesi ve ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla Birlik tarafından, Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Eğitim Vakfı'nın kurulduğu bilgisini öğreniyoruz OİB Başkanı Orhan Sabuncu'dan. Sabuncu, vakfın okulun bilimsel, sosyal, kültürel gelişiminden, bina bakım ve onarımına kadar pek çok konuda aktif rol üstleneceğini ifade ediyor. En son teknolojiyle donatılan örnek proje niteliğindeki okulda 'Bilişim Teknolojileri', 'Elektrik - Elektronik Teknolojisi', 'Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri', 'Makine Teknolojisi', 'Metal Teknolojisi' ve 'Motorlu Araçlar Teknolojisi' olmak üzere 6 programda eğitim veriliyor. OİB Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi toplam 720 öğrencinin öğrenim görebileceği fizik, kimya ve biyoloji laboratuarlarının yanı sıra 6 adet atölye, 24 adet derslik, 720 kişilik spor salonu, 300 öğrenci kapasiteli pansiyon, 511 kişilik çok amaçlı salon ve 4 daireli lojmanı ile çok önemli bir eğitim kompleksi olarak dikkat çekiyor.