Otomotivin kalbi İstanbul’da atıyor
İstanbul'da, dört tanesi dünya prömiyeri olmak üzere 31 yeni model görücüye çıktı ve 45 marka toplam 500 otomobilini sergilemeye başladı.
Gültekin KARA
İSTANBUL - Türkiye ekonomisinin lokomotifi olan otomotiv sektörünün, en büyük şovu ‘İstanbul Autoshow 2012’ dün kapılarını ziyaretçilere açtı. Dünya ve Avrupa lansmanlarıyla markaların adeta güç gösterisi yapacağı fuarın açılışını Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün yaptı. Basın ve VIP günüyle ilk kez kapılarını TÜYAP’ta açan ve 2 yılda bir düzenlenen ve bu yılki konsepti “Sektörün güç gösterisi” olan fuarda, 45 markanın 500’e yakın modeli sergilenirken, 4’ü dünya prömiyeri olmak üzere 31 yeni model ilk kez otomobilseverlerle buluşuyor.
Fuarı, çocuklar ve öğrenciler hafta içi ve hafta sonunda ücret ödemeden, kadınlar ise hafta içi ücretsiz hafta sonu ise yüzde 50 indirimli olarak ziyaret edebilecekler. Ziyaretçiler için ayrıca fuar süresinde İstanbul’un çeşitli bölgelerinden ücretsiz servis olanağı da sunulacak. Autoshow, hafta içi 12.00-21.00, hafta sonu ise 11.00-21.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek. İstanbul Autoshow 2012, 12 salonda ve toplam 50 bin metrekare stant kurulum alanında gerçekleşiyor.
Ergün: Hedeflerimize ulaşmak için üretim yapısını değiştirmemiz şart
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türkiye’de tüketicinin talebini karşılayacak yeni modellerin de üretime katılması gerektiğini belirterek, “Yeni markaların Türkiye’de yatırım yapması, var olan yatırımların yeni modellerle zenginleşmesi gerekiyor” dedi. Ergün, İstanbul Autoshow 2012 fuarında yaptığı konuşmada, Türkiye’nin hedeflerine ulaşması için üretim yapısını değiştirmesi gerektiğini belirterek, “Bu üretim yapısıyla hedeflerimize ulaşma imkanımız yok. Üretim yapımızın içine ileri teknoloji, yüksek katma değerli ürünleri koymamız lazım. Bu da Ar-Ge, teknolojik ilerlemeye verdiğimiz önem ile olacak” diye konuştu.
Her sektörde yeni bir aşamaya geçilmesi gerektiğini ifade eden Ergün, şunları kaydetti: “Bu aşamaları geçmediğimiz sürece herhangi bir sektörü geliştirebilmemiz mümkün değil. Sektörün Türkiye açısından öneminin farkındayız. Türkiye bir üretim, teknoloji merkezi olmalı. Türkiye aynı zamanda otomotiv sektörü için yeni markaların yaratıldığı bir merkez olmalı. Otomobil sahipliği düşük, dünya ortalamasının altındayız, ama sahip olma arzusu yüksek. Altyapı yatırımları da genç bir nüfusun olması da bunu teşvik ediyor. Türkiye’nin son 10 yıl içerisinde milli gelirinin artması, önümüzdeki 10 yıl içinde 25 bin dolarlık milli gelir düzeyine ulaşması da bu sektör açısından önemli. 10 yıl sonra Türkiye’nin iç pazarında muhtemelen 2 milyon araç satılacak.”
Geçen yıl iç pazarda 600 bin araç satıldığını anımsatan Ergün, “Bugün ana sanayiye bir mesaj vermek istiyorum; üretilen otomobillerin yüzde 75’ini ihraç ediyoruz ama tükettiğimiz otomobillerin yüzde 75’ini de ithal ediyoruz. Yeni markaların Türkiye’de yatırım yapması, var olan yatırımların yeni modellerle zenginleşmesi gerekiyor. Türkiye’de tüketicinin talebini karşılayacak yeni modellerin de üretime katılması gerekiyor” diye konuştu.
Ergün, ana üreticilerin Türkiye’de bir marka oluşturmayı milli görev olarak kabul ettiğini belirterek, “Türkiye’nin 2023’te dünyada bazı alanlarda markaları olmalı ve dolaşmalı” ifadesini kullandı.
Bayraktar: Otomotiv pazarı bu yıl 815 bin adede ulaşır
Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bayraktar, fuarda yaptığı konuşmada, ekonomide yumuşak inişi sağlamak amacıyla 1 yıl önce alınmaya başlanan mali önlemlerin sektörü olumsuz etkilediğini belirterek, “Sonuçta, 2012 yılı otomotiv sektörü toplam pazarının 815 binler seviyesinde gerçekleşeceğini öngörüyoruz” diye konuştu.
Bu seviyenin, pazarın gerçek potansiyelinin çok gerisinde kaldığını vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti: “Araç sahipliği oranı Türkiye’de hala bin kişide 141 ile dünya ortalaması seviyesinde. Ülkemizin refah seviyesi yani satın alma gücü ile otomotiv talebi arasında çok kuvvetli bir korelasyon var. Hane halkının geliri yüzde 1 artarsa talep yüzde 2’den fazla artıyor.” OICA Başkanı Patrick Blain de 2011 yılında dünyada 80 milyonun üzerinde otomobil üreten ve dünyanın en büyük sektörlerinden biri olan otomotiv sektöründe 2012 yılında yüzde 3’lük bir büyüme beklendiğini belirtti. TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım Anonim Şirketi Autoshow Başkanı İlhan Ersözlü de fuarın 18 aylık bir çalışma ile hazırlandığını belirterek, “1250 personelin görev aldığı İstanbul Autoshow fuarını hem katılımcımız hem de ziyaretçilerimiz açısından unutulmaz, ilklerin yaşandığı, bugüne kadar yapılmış en iyi autoshow fuarı olma hedefiyle, 1.5 yılı aşkın süredir tanıtım ve pazarlama faaliyetlerimizi sürdürdük. Sektör adına çok başarılı sonuçlar doğuracağına inandığımız bu gayretlerin olumlu neticelerini hep birlikte alacağız” diye konuştu.