ÖTV farkı oluşmadı, pazarda rekabet sürüyor

İbrahim Aybar, Türkiye'de otomotiv satışının yüzde 85'ini 1600 CC ve altı otomobillerin oluşturduğunu, dolayısıyla ÖTV farkı oluşmadığını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR - Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, Türkiye'de toplam otomotiv satışının yüzde 85'ini 1600 CC ve altı otomobillerin oluşturduğunu, dolayısıyla ÖTV farkı oluşmadığını, bu segmentte pazarın da rekabetin de aynı şekilde devam ettiğini bildirdi.

Aybar, yaptığı açıklamada, ÖTV güncellemesinin 1600 CC'nin üstündeki otomobiller için geçerli olduğunu hatırlatarak, Dacia'nın hiçbir modelinin ÖTV artışından etkilenmediğini, diğer otomobillerin iki model dışında ÖTV'den etkilenmediğini bildirdi.

Yüksek hacimli araçlarda ÖTV farkının oluştuğunu, bu segmentte bir daralmanın olacağını dile getiren Aybar, ''Ama Türkiye'de volume yapan, toplam satışın yüzde 85'ini oluşturan 1600 CC ve altı otomobillerde ÖTV farkı oluşmadı. Dolayısıyla burada pazar da, rekabet de aynı şekilde sürüyor. Ticari araçlarda bir fark oldu ama markalar bunu müşterilerine yansıtmayarak kampanyalarına devam ediyorlar'' dedi.

Otomobil sahipliği oranı Avrupa'ya göre hala az

Aybar, Türkiye otomotiv pazarının bu yılı geçen senenin biraz üzerinde tamamlayacağını, 2012 yılında ise ÖTV'nin etkilediği segmentlerin ''küçük'' olmasından dolayı bu yılın altında bir rakam olmayacağı tahminini yaptıklarını, ancak artı eksi yüzde 10'un normal karşılanması gerektiğini söyledi.

Türkiye'de otomobil sahipliği oranının hem Avrupa hem de dünya ölçeğine göre hala düşük seviyede bulunduğuna dikkati çeken Aybar, ''Dolayısıyla böylesine büyüme başarısı sağlamış, ekonomisi gelişen bir ülkede, genç nüfusa, talepkar nüfusa imkan sağlandığında otomobile yatırım olacaktır. Otomobil sahipliği oranı Avrupa'da bin kişiye 500'lerde, Türkiye'de bin kişiye 100. Dolayısıyla alınacak çok mesafe var. Pazar istikrarlı olduğu sürece gelişmeye devam edecek. Ancak bir gerçeği unutmayalım, kişi başına milli gelir 10 bin dolarları yeni geçti. Türkiye daha çok ekonomik büyümeyi gerçekleştirdikçe, kişi başı mili gelir yükseldikçe, pazar gelişmesi de olacaktır'' şeklinde konuştu.

Aybar, Renault Mais olarak satış rakamlarında bu sene ciddi bir performans artışı gösterdiklerini, binek otomobilde ve ticari araç satışlarında pazar payını 2 puan daha iyileştirdiklerini anlatarak, ''Yani daha fazla pazar payı aldık. Kendimizi başarılı görüyoruz'' dedi.

Renault'un elektrikli modeline ilginin ne düzeyde olduğuna ilişkin soru üzerine Aybar, talebin çok yoğun olduğunu, ancak rakam telaffuz etmediklerini söyledi.

İbrahim Aybar, elektrikli otomobil konusunda kamu kuruşlarına öncelik verdiklerini, altyapı anlaşması imzalayan büyükşehir belediyelerinin ve Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın siparişleri olduğunu, öncelikle buralara teslimat yapacaklarını, ardından diğer talepleri değerlendireceklerini bildirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir