OYAK Çimento 1 milyar liranın üzerinde ciro hedefliyor

OYAK Otomotiv ve Çimento Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Çağlar, karlılık oranında 2010 yılında yüzde 40'ı geçeceklerini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - OYAK Otomotiv ve Çimento Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Celal Çağlar, 2009 yılı faaliyetlerinde OYAK Çimento şirketleri olarak 825 milyon lira satış hasılatına ulaştıklarını belirterek, "2010'da, Aslan Çimento'nun katılımıyla, sadece çimento satışından 1 milyar liranın üzerinde ciroya ulaşmayı hedefliyoruz" dedi.

Çağlar, 2009 yılı faaliyetlerini ve 2010 yılı öngörülerini aktardığı basın toplantısında, Türkiye'nin çimento üretiminin yüzde 30'unun Marmara Bölgesi'nde tüketildiğini belirterek, gelecekte en fazla büyüyecek olan bu bölgede yer alan Aslan Çimento'nun, limanı sayesinde ihracata büyük katkısı olacağını vurguladı.

Çağlar, şöyle konuştu:

"Türkiye'de 40-41 tane çimento fabrikası var. Bunların içerisinde 'pırlanta' olarak tabir edebileceğimiz Aslan Çimento Fabrikası'dır. Biz sadece bir çimento fabrikası satın almadık, aynı zamanda bir de liman aldık. Satın alma öncesi OYAK Çimento Grubu, Adana Çimento, Mardin Çimento, Bolu Çimento ve Ünye Çimento şirketlerimiz yıllık 7,3 milyon ton klinker kapasitesi ile Türkiye klinker kapasitesinin yüzde 12,9'unu, Adana Çimento, Mardin Çimento, Bolu Çimento ve Ünye Çimento tesislerinde yıllık 14,1 milyon ton çimento kapasitesi ile Türkiye çimento üretim kapasitesinin yüzde 15'ini temsil etmekte idi. Devralma sonrasında kapasitemiz yüzde 24, pazar payımız yüzde 25 arttı.

OYAK Çimento Grubu'nun 5 şirketinin toplam klinker kapasitesi 8,5 milyon ton ile Türkiye klinker kapasitesinin yüzde 15'ini ve toplam çimento üretim kapasitesi 17,5 milyon ile Türkiye çimento üretim kapasitesinin yüzde 18,6'sını temsil eder hale gelmiştir. 2009 Ekim sonu yurt içi satışlara göre ise pazar payımız yüzde 18,4'e yükselmiştir, böylece pazar payımız yüzde 25 artmıştır. Grubumuza yeni katılan Aslan Çimento'nun yüksek öğütme kapasitesi ve limanı, grup şirketlerimiz için önemli bir avantaj sağlayacak olup, Bolu, Ünye ve Adana tesislerimizle sinerjinin artırılmasına önemli katkı sağlayacaktır. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) tarafından açıklanan 2009 yılı 9 aylık sonuçlara göre, OYAK Çimento Grubu şirketlerinden Adana Çimento, Mardin Çimento ve Ünye Çimento yüzde 39'a varan net karlılık oranları elde ederken, Bolu Çimento olumsuz pazar koşullarına rağmen yine de bölgesinin en karlı çimento şirketi olmuştur. 2009 yılı 12 aylık sonuçlar açıklandığında benzer başarılı sonuçlarla yılı kapatacağımızı göreceksiniz. Karlılık oranında 5 çimento şirketimizi düşündüğümüzde 2010 yılında 2009'dan daha iyi neticeler elde edebileceğimizi ve yüzde 40'ı geçeceğimizi düşünüyorum."

2010'da 1 milyar liranın üzerinde ciro hedefi

Celal Çağlar, 2009 yılında iç satışlarının yüzde 2,6 dış satışlarının ise yüzde 12,1 oranında düştüğünü belirterek, toplam klinker ve çimento satışlarında 2009 yılını yüzde 5,4'lük bir düşüşle kapattıklarını bildirdi.

Adana, Mardin, Bolu, Ünye Çimento olarak toplam 7,3 milyon ton klinker kapasitesinin yüzde 84'ünü kullandıklarını ifade eden Çağlar, yurt dışı satışlarının yüzde 81'ini karlı olarak yakın Orta Doğu pazarları ile Rusya ile Romanya'ya yaptıklarını ve toplam 170 milyon dolarlık ihracata imza attıklarını kaydetti.

2009 yılı faaliyetlerinde OYAK Çimento şirketleri olarak 825 milyon lira satış hasılatına ulaştıklarını dile getiren Çağlar, "2010'da, Aslan Çimento'nun katılımıyla, sadece çimento satışından 1 milyar liranın üzerinde ciroya ulaşmayı hedefliyoruz" dedi.

Celal Çağlar, 2010 yılı öngörülerine ilişkin şöyle konuştu:

"2010 yılında kapasite kullanım oranı hedefimizi yüzde 90 seviyelerini yakalamak üzere belirledik. 2010 yılında iç satışların yüzde 8 mertebesinde artmasını, 41 milyon ton seviyesine ulaşacağını tahmin ediyoruz. 2010 yılının ikinci yarısında inşaat sektöründe bastırılmış talebin açığa çıkacağını, altyapı yatırımlarının süreceğini ve ihracatın 2009 yılı seviyelerinde gerçekleşeceğini öngörüyoruz. Aslan Çimento'nun da katılımıyla OYAK Çimento şirketlerinde toplam satışlarda yüzde 25, ciroda ise yüzde 25'in üzerinde fiyatlara bağlı olarak yüzde 30 oranında büyümesini bekliyoruz. 2009 yılında Adana Çimento ve ona bağlı İskenderun Tesislerinde cüruf, cüruflu çimento ve beyaz çimento üretimi için toplam 47,5 milyon euroluk yatırım yaptık, devreye aldık. Mardin Çimento'nun 2007 yılında tamamlanan yatırımı planlandığı gibi 2009 ilk çeyreğinde kendini geri ödedi. Ünye Çimento Romanya dolum ve paketleme terminali 2009 Nisan ayında tamamlanıp devreye girdi. Bolu Çimento'nun Ereğli'de yatırımı devam ediyor. 30 Aralık'ta teslim alınan Lafarge Marmara Grubu için 130,3 milyon euro hisse bedeli ödendi. 2010 yılında 5 fabrikamız için ciddi bir yatırım kalemimiz olmayacaktır. Bünyemize yeni kattığımız Aslan Çimento fabrikasını da inceledik, incelemeye devam ediyoruz, gördüğümüz kadarı ile acil yatırım ihtiyacı bulunmuyor. Tesislerimizde, koruyucu bakıma yönelik olarak, 2010 yılında 5 şirketimizde toplam 50 milyon lira değerinde yatırım harcaması öngörüyoruz."