Oylat'ın çehresi değişecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA'DAN / Ömer Faruk Çiftçi

bursa@dunya.com

Kaplıca turizmi denince akla gelen ilk yerlerden birisi olmasına rağmen yeterince değerlendirilemediğini düşündüğüm Bursa'nın İnegöl ilçesine bağlı Oylat Kaplıcaları'na, Bursa Valisi el attı. Vali Şahabettin Harput, Oylat'ın turizme açılması ve sıcak su imkanlarının daha iyi değerlendirilmesi için kolları sıvadı. İşletmeciler ve bölge yetkilileri ile bir araya gelerek Oylat'ın sorunları ve bölgeye yapılması gerekli çalışmalar hakkında görüş alışverişinde bulunan Harput, varılan mutabakatla Oylat'ın mevcut imkanlarıyla, potansiyeliyle, doğal güzelliğiyle çok daha üst seviyelere çıkabileceği ve böylece buradan çok daha fazla gelir elde edilebileceği noktasında fikir birliğine varıldığını açıkladı. Buna göre önümüzdeki yıldan itibaren Oylat'ın anayoldan girişine kavşak yapılarak Oylat'a kadar mevcut yol sıcak asfaltla kaplanıp dünya standartları içerisinde bir yola kavuşması sağlanacak. Böylece bölgeye gelen, giden insanlar  güvenli ve sağlıklı yolculuk yapacaklar.

Yapılacaklar listesinde ikinci önemli konu Oylat'ın turizm bölgesi ilan edilmesiydi. Daha önce bölgeye gidenler hatırlayacaktır, Oylat'ta İnegöl Belediyesi'ne ait 2 tesis ön planda gerisi pansiyon şeklinde. Ayrıca bölgede bir düzen eksikliği göze çarpıyor. Bunun da nedeni çok sayıdaki küçük tesisin iç içe geçmesi ve gelişmenin bir planla değil doğal haliyle gerçekleşmesinden kaynaklanıyor. Oylat mevcut haliyle gelir seviyesi yüksek insanları cezbedemiyor. Bu eksiklikte dikkate alınarak bölge hem orta halli hem de daha yüksek gelir seviyesindeki insanlara hitap edecek şekilde eski planlarda ele alınarak, yeniden bir planlama çalışmasına tabi tutulacak. Bir taraftan bazı orta halli mütevazi tesislerin kurulması yanında beş yıldızlı oteller yapılması konusunda yatırımcıların önü açılacak. Sonuçta bölge hem yüksek gelir düzeyine hem de orta halli insanlara hitap edecek şekilde yeni bir yapılanmaya sokulacak.

Oylat'ın bir başka eksiği de mevcut oteller de dahil, bölgeye gelen insanların, kaplıcadan sonra hizmet alacağı sosyal tesisler, eğlence merkezleri, spor merkezleri gibi konukların hoş vakit geçirmelerine imkan verecek tesisler bulunmaması ya da yetersiz kalması. Bunun için de önümüzdeki yıldan itibaren şifa bulmak ya da dinlenmek için gelecek kişilerin çok rahat bir şekilde kırsal gezinti, dinlenme ve hizmet alabilmeleri amacıyla bir kent ormanı yapılması kararlaştırıldı. Aynı zamanda buradaki Milli Park'ın da, insanların rahatlayacağı, psikolojik rehabilitasyon hizmeti alabileceği bir yer haline getirilmesi sağlanacak. Oylat konusunda uzun vadeli olarak tümüyle yurt dışından üst düzey insanlara hitap edebilecek şekilde bir başka bölgenin 2. bir bölge olarak planlanmasıyla ilgili bir teknik çalışma, bir alan çalışması yapılması da alınan kararlar arasında dikkat çekeniydi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir