Özel eğitim programlarına ihtiyaç var

Babacan, yeni enstrümanların girdiği finans piyasalarının gittikçe karmaşık bir hal aldığını, denetim için özel eğitim programlarına ihtiyaç olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, yeni enstrümanların girdiği finans piyasalarının gittikçe karmaşık bir hal aldığını, gelişen enstrümanların iyi denetlenmesi için özel eğitim programlarına ihtiyaç olduğunu belirterek, "BDDK, SPK, MASAK, hatta Merkez Bankamızın içerisinde, bu yeni ürünler ve yeni mekanizmalarla ilgili denetçilerimizin de özel eğitim programlarına tabi tutulması gerekiyor" dedi.

Merkez Bankası ve Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) tarafından İstanbul'da düzenlenen "Finansal Eğitim ve Finansal Farkındalık: Zorluklar, Fırsatlar ve Stratejiler Konferansı"na katılan Babacan, konuşmasında farkındalık konusuna değindi.

Küresel finans krizinde ABD'de konut kredisi piyasasının 5 trilyon dolardan 10 trilyon dolara ulaştığını kaydeden Babacan, gerekli adımların zamanında atılması gerektiğini vurguladı. Halkın mutlu olduğu ve cebinde beş kuruş para yokken, ev-araba sahibi olabildiği ortamda, çıkıp da hükümetlerin "Durun bakalım, nereye gidiyoruz. Bunun sonucu olacak, biraz frene basalım" demesinin öyle çok kolay bir şey olmadığına işaret eden Babacan, halkın ise atılan adımların ve kullandırılan kredilerin toplamının nereye gideceğine ilişkin yeterli bilinç düzeyine sahip olması gerektiğini söyledi. Babacan, bu bilincin olmadığı, riskleri anlatanların da kendilerine fazla bir dinleyici kitlesi bulamadığı taktirde, hep beraber felakete sürüklenmenin söz konusu olabildiğini vurguladı.

Finansal konularda, "benim çıkarım ne" diye bakılıyor

Finansal konularda çoğu zaman insanların tek tek, "benim buradan çıkarım ne? Ben buradan ne kadar kazanacağım" görüşüyle kendi perspektifinden konulara baktığına dikkati çeken Babacan, büyük resme bakabilmenin ve endişelenmenin çok alışılagelmiş bir tablo olmadığına dikkat çekerek, "Ancak o bireysel kararların, bireysel tutumların, şöyle bir alt alta yazılıp toplamına baktığınızda, eğer bu makro ekonomik dengeleri sarsacak bir yönde gelişiyorsa, işte o noktada birilerinin bir şeyler yapması gerekiyor" diye konuştu.

Bilincin yüksek olduğu toplumlarda bunun daha kolay olduğuna dikkati çeken Babacan, "Ancak bilincin düşük olduğu, aynı zamanda hükümetlerin de zayıf olduğu ülkelerde, toplumlarda maalesef, göz göre göre uçurumdan aşağıya yuvarlanılıyor" değerlendirmesi yaptı.

Türkiye'de yeni ele alınıyor

Bilincin artırılmasının son derece önemli olduğunu ifade eden Babacan, İstanbul'da iki gün sürecek konferansta bu konuların ele alınacağını söyledi. Bu konuların bir eğitim meselesi olduğu, geniş kitlelerde bilincin artırılması gerekliliğinin Türkiye'de daha yeni yeni ele alındığını kaydeden Babacan, "Gerçekten hem istikrar, hem toplam refah açısından bu konular önemli" dedi.

Finans piyasalarının gittikçe karmaşık bir hal aldığını söyleyen Bakan Babacan, bu konuların uluslararası boyut ve Türkiye gibi ülkeler için önem taşıdığını söyledi. Bu yeni enstrümanların, yeni mekanizmaları üretenlerin hepsinin zeki insanlar olduğunu belirten Babacan, "Fakat denetleme tarafında dahi bu gelişmiş enstrümanların iyi denetlenmesiyle ilgili özel eğitim programlarına ihtiyaç var. Bizim BDDK, SPK, MASAK, hatta Merkez Bankamızın içerisinde bu yeni ürünler ve yeni mekanizmalarla ilgili denetçilerimizin de özel eğitim programlarına tabi tutulması gerekiyor" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir