Özel güvenlikte yeni dönem

Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikte yapılan yeni düzenlemeyle renk körlerine özel güvenlik görevlisi olmanın yolu açıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - İçişleri Bakanlığının Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Özel güvenlik görevlisi çalışma izni için başvuranlardan haklarında yapılacak güvenlik soruşturması olumlu olanlara, ruhsat harcını yatırdıkları takdirde "Özel Güvenlik Görevlisi Kimlik Kartı" verilecek. Bu kart, daha önce 5 yıl süreyle veriliyordu.

Değişiklikle genel kolluk kuvvetlerinden emekli olanların yanı sıra Milli İstihbarat Teşkilatından emekli olanlarda da özel güvenlik temel eğitim şartı ve ilgili kanundaki öğrenim durumuna ilişkin şartlar aranmayacak.

Özel güvenlik görevlisi ve yönetici olacaklar hakkında yapılan güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması temel eğitim sertifikasının düzenlendiği tarihten, genel kolluk kuvvetleri ve MİT mensupları ile üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olanlar için ise başvuru tarihinden itibaren her 5 yılda bir yenilenecek.

Yönetmeliğin sağlık koşullarına ilişkin maddesindeki, "Göz: Körlük, gece körlüğü veya renk körlüğü olmamak" şartı, "Göz: Körlük veya gece körlüğü olmamak" olarak değiştirildi. Böylece, renk körü olanların özel güvenlik görevlisi olmasının yolu açıldı.

Yönetmeliğin, "Ortopedi: Kas veya iskelet sisteminde ileri derecede hareket kısıtlığı olmamak" hükmü de yürürlükten kaldırıldı.

Yeni yönetmelikle çalışma izninin beş yıl süre ile geçerli olduğuna ilişkin hüküm de yürürlükten kaldırıldı.

Özel güvenlik görevlileri ile yöneticiler, kimlik kartlarının yenilenebilmesi için beş yılda bir yenileme eğitimi alacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir