Özel sektörün tahvil ihracı katlandı

SPK, 2009'da 290 milyon lira civarında borçlanma aracı ihracını kayda alırken, bu rakam 2010'da 8,7 milyar liraya ulaştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), özel sektörün 2007'de 380 milyon lira, 2008'de 250 milyon lira, 2009'da 290 milyon lira civarında borçlanma aracı ihracını kayda alırken, bu rakam geçen yıl sonu itibarıyla 8,7 milyar liraya ulaştı.

SPK yetkilileri, piyasadaki beklenti ve gelişmelere paralel olarak ve sermaye piyasasında ürün çeşitliliğin artırılması hedefi doğrultusunda özel sektör borçlanma araçlarının ihracını artırmaya ve kolaylaştırmaya yönelik çalışmaların devam ettiğini belirtti.

Yetkililer, özel sektörün hisse senedi ihracının yanı sıra tahvil ve diğer borçlanma araçlarıyla da piyasadan fon temin edebilmesini kolaylaştıracak şekilde maliyetleri düşürücü ve süreci hızlandırıcı yenilikler getirilmesi amacıyla özellikle son dönemde borçlanma araçlarına ilişkin pek çok düzenleme yapıldığını kaydettiler. Bu çerçevede, gerek yeni borçlanma araçlarının sermaye piyasası mevzuatına kazandırılması yönünde esnekleştirilmesi gerek mevcut araçların ihracının daha kolay bir biçimde gerçekleştirilebilmesi için revize edilmesinin, SPK'nın çok sayıda tebliğiyle düzenlendiğini belirten yetkililer, yapılan çalışmaları şöyle özetledi:

"Özellikle borçlanma araçlarına ilişkin düzenlemelerinin tek bir tebliğ çatısı altında toplanarak ortak kuralların yaratılması amacıyla Kurul tarafından 'Borçlanma Araçlarının Kurul Kaydına Alınması ve Satışına İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ' çıkarıldı. 7 Kurul tebliği ve 1 kurul sirkülerini yürürlükten kaldıran, basit, esnek ve maliyetleri düşürmeyi amaçlayan söz konusu yeni düzenlemeyle borçlanma araçlarının ihraççılar tarafından serbestçe dizayn edilebilmesine olanak tanındı. Borçlanma araçlarına ilişkin izahname formatları ise AB düzenlemelerine uygun olarak yeniden düzenlendi.

Söz konusu tebliğ değişikliğinin yanı sıra SPK tarafından özel sektör borçlanma araçlarının ihraç limitleriyle kayda alma ücretine ilişkin olarak da ihraçları teşvik edici düzenlemeler yapıldı."

Son dönemde faiz ve enflasyon oranlarının düşmesiyle paralel olarak özel sektör borçlanma araçları piyasasında başlayan hareketliliğin, SPK tarafından yapılan yasal düzenleme ve getirilen kolaylıklarla birlikte daha da canlandığını belirten yetkililer, kurul kaydına alınan özel sektör borçlanma aracı ihraçlarında, genel ekonomik şartların da uygunlaşmasıyla birlikte düzenlemelerin oturması ve şirketler tarafından da anlaşılmasının ardından 2010'da "büyük bir sıçrama yaşandığını" dile getirdiler.

Yetkililer, bu çalışmaların ardından 2007'de 380 milyon lira, 2008'de 250 milyon lira, 2009'da 290 milyon lira civarında olan kurul kaydına alınan özel sektör borçlanma aracı ihraç tutarlarının geçen yıl sonu itibariyle 8,7 milyar liraya ulaştığını bildirdiler.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir