Özilhan: Erdoğan-Putin görüşmesi yatırımları hızlandıracak

Türkiye-Rusya İş Konseyi Başkanı Özilhan, dünkü Erdoğan-Putin görüşmesinin ardından karşılıklı yatırımların hız kazanacağını ancak hedeflenen 100 milyar dolarlık hedefe hemen ulaşılamayabileceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başbakanı Vladimir Putin arasında önceki gün St. Petersburg'da gerçekleştirilen görüşmenin ardından iki ülke arasındaki yatırımların hız kazanması bekleniyor.

Türkiye-Rusya İş Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan, yaptığı açıklamada, iki ülke arasındaki ticaret hacminde önemli bir düşüş olduğunu ve ilk 6 aylık rakamlarda da bunun görüldüğünü ifade etti.

İki lider arasındaki görüşmeyi "tarihi" olarak nitelendiren Özilhan, "Çok önemli kararlar alındı ama uygulamaya geçmesi biraz zaman alacak. Tahmin ediyorum yıl sonunu bulur. Bakanlıklar arası yeni komiteler oluşturuldu. Bu çalışmalar yapılıyor." diye konuştu.

Söz konusu çalışmalar ile birlikte en kısa sürede 24 Kasım öncesine dönülmesini hedeflediklerini ve yıl sonuna kadar yapılacak çalışmalarla bu hedefe ulaşılabileceğini vurgulayan Özilhan, iki ülke arasındaki ticaret hacminin gelecek yıl belli bir artış trendine gireceğini söyledi.

Özilhan, şunları kaydetti:

"100 milyar dolarlık hedefin gerçekleşmesi bir zaman gerektirir. Önemli olan her iki ülkede hem bürokratlar hem siyasetçiler hem de iş adamlarının bu konuda fokuslarını artırmaları. 100 milyar dolarlık hedefe ulaşmak 2019 olur 2020 olur... Önemli olan bu trendin artarak devam etmesidir. Çünkü iki ülkenin de önemli potansiyeli var ama tabii ki petrol fiyatları düşük. Fiyatlar ileride yükselirse, Türkiye'nin Rusya'ya ihracatı artarsa, birçok önemli proje de var, bunlar devreye girdiğinde söz konusu rakamlara ulaşması hayal değil. Ulaşılabilecek rakamlar. Bu büyük projelerin tamamlanmasıyla çok alakalı bir durum."

 

'Fonla büyük projeler desteklenecek'

Tuncay Özilhan, Türkiye-Rusya-Azerbaycan üçlü zirve mekanizmasının kurulmasının önemli faaliyetler sağlayacağını belirterek, "Dolayısıyla öyle geniş bir platform Türkiye'ye ihracat, müteahhitlik hizmetleri ve enerji sağlaması açısından çok önemli katkılar sağlar." dedi.

Türk-Rus Ortak Yatırım Fonu'nun yeni komitelerde çalışarak bunun altını dolduracağını kaydeden Özilhan, şöyle devam etti:

"Büyük projeler de buradan desteklenecek. Önümüzdeki dönemde daha detaylı görme imkanı elde edeceğiz. Sadece enerji değil, savunma sanayi konusu da geçti. Savunma sanayi alanında iş birliğinin artırılması her açıdan fayda sağlar. Hem teknolojik hem üretim açısından fayda sağlar. Önümüzdeki dönemde komitelerin oluşturulmasıyla bu çalışmalar devreye girecek. Bir zaman gerektiriyor. Yıl sonuna kadar altyapı çalışmaları gerekecek."