Pakette ifade özgürlüğü yok

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, 4. Yargı paketinin içinde ifade özgürlüğü olmadığını savunarak, "Paketin adındaki ifade özgürlüğünü paketin içine de koymak gerekir" dedi.
 
Hamzaçebi, Meclis'te düzenlediği basın toplantısı öncesinde kadın gazetecilere çiçek takdim etti ve Dünya Kadınlar Günü'nü kutladı.
 
TBMM'ye sunulan 4. Yargı Paketi'nin reformist olmadığını savunan Hamzaçebi, düzenlemenin yargıdaki hukuksuzlukları, insan hakları ihlallerini, evrensel hukuk ilkelerini düzeltmediğini söyledi. Ergenekon, Balyoz ve KCK davalarında temel insan haklarının ve adil yargılama ilkesinin ihlal edildiğini öne süren Hamzaçebi, şüpheden sanığın yararlanacağına dair temel ilkenin de işlemediğini ifade etti.
Hamzaçebi, paketin sadece propaganda suçlarının kapsamını daralttığını belirterek, Ergenekon, Balyoz ve KCK davalarındaki insan hakkı ihlallerine yönelik düzeltme içermediğini savundu.
Pakette küçük iyileştirmeler bulunduğunu dile getiren Hamzaçebi, şunları söyledi:
"Paket özü itibariyle AKP'nin 11 yıllık iktidarında meydana gelen insan hakkı ihlallerini bir parça ortadan kaldırmaya yöneliktir. Paketin adına, ifade özgürlüğü bağlamında, 'bir takım yasalarda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun tasarısı' denilmesi, ifade özgürlüğünün sağlandığı anlamına gelmez. Paketin adındaki ifade özgürlüğünü paketin içine de koymak gerekir. Paketin içinde ifade özgürlüğü yoktur. Tam tersine hükümetin baskısı, otoritesi nedeniyle insanlar fikirlerini ifade etme özgürlüğüne sahip değildir."
 
CHP heyetinin Suriye ziyareti
 
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Hamzaçebi, CHP heyetinin Suriye ziyaretinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından sert bir şekilde eleştirildiğinin hatırlatılması üzerine, "Sayın Başbakan Esed ile olan mücadelesini kan davası haline getirdiği için, CHP'nin başından beri izlediği tutumu kabul edememektedir" dedi.
Hamzaçebi, CHP'nin Suriye'de barışın sağlanmasını istediğini belirterek, parti olarak Esed ile de muhaliflerle de görüştüklerini kaydetti. CHP heyetinin Esed ziyaretinin Suriye'de akan kanın durmasına yönelik olduğunu dile getiren Hamzaçebi, "Ne Esed'e destektir ne muhalefete destektir; ne Esed'e karşıtlıktır ne muhaliflere karşıtlıktır" dedi.
Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı ile yasa dışı eğitim kurumu açanlara verilecek cezaların kaldırılmasının öngörülmesine ilişkin değerlendirmesi sorulan Hamzaçebi, hükümetin Türk Ceza Kanunu'nun 263. maddesindeki cezayı daha önce hafiflettiğini, şimdi tamamen kaldıracağını söyledi.
Bunu doğru bulmadıklarını anlatan Hamzaçebi, "Yasa dışı eğitim kurumu demek, çocuklarımıza, gençlerimize devletin kontrolünde olmaksızın bir takım bilgilerin verilmesi demektir" diye konuştu.
Çözüm sürecinde Ak Parti ve BDP'nin CHP'ye yönelik eleştirilerini nasıl karşıladıklarının sorulması üzerine Hamzaçebi, Kürt sorununun çözümünde samimi duruş sergilediklerini, ancak bunun iktidar partisi ve diğer partiler tarafından kıymetinin bilinmediğini ifade etti.
Kürt sorununun çözümünde parlamento çatısı altında bir uzlaşma ya da araştırma komisyonu kurulması önerilerinin hala geçerli olduğunu belirten Hamzaçebi, bunun yanında iktidara sundukları 4 maddelik öneri paketlerinin de dikkate alınmadığını sözlerine ekledi.