Pakistan'da Muson yağmurları sürüyor

Yağmurlar, Pencap Ovasında 450 kilometre uzunluğunda 35 ile 50 kilometre genişliğinde bir iç deniz meydana getirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MULTAN / MUZAFFERGAH - Pakistan'da Muson yağmurlarının yol açtığı seller yüzünden ülkenin orta ve güney kesimindeki Pencap ve Sind eyaletlerinden kaçış sürüyor.

Ülkeyi 15 gündür etkisi altına alan ve hala devam eden şiddetli yağışlar nedeniyle Pakistan'ın can damarı olarak nitelendirilen Pencap ovasının tamamına yakını sular altında.

Kuzeyden güneye ilerleyen seller nedeniyle Sind eyaletinde bölgesel yönetimin bütün imkanlarının seferber edildiği ve tahliyelerin devam ettiği bildiriliyor.

Ordu ve kamu kurumlarına ait helikopter, bot ve kara araçlarının yetersiz olması nedeniyle mağdurlar, canlarını kurtarmak için eşek, at, deve ve öküz arabalarına yükledikleri kısıtlı sayıda hayati malzemelerle yağmur altında sel bölgelerinden kaçmaya çalışıyor.

Havadan bakılınca, İndus nehrini besleyen 5 akarsudan yükselen su baskınının kapladığı alan, Pencap Ovasında 450 kilometre uzunluğunda 35 ile 50 kilometre genişliğinde bir iç deniz meydana getirmiş.

5 binden fazla köy sular altında

Denizin üzerinde uçulduğu izlenimi veren İndus vadisinin dışında kalan bölgeler de şiddetli yağışlar nedeniyle su altında.

Pencap Eyaleti hükümet yetkilisi İmtiyaz Ahmed, sadece Pencap'ta 5 binden fazla köyün sular altında kaldığını, ne kadar tarım arazisinin sular altında kaldığını, kaç hayvanın telef olduğunu henüz tespit edemediklerini söyledi.

Ahmed'e göre, ekonomisi tarıma ve hayvancılığa dayanan Pakistan'ın can damarı Pencap'ta sel felaketinin ekonomik boyutlarının uzun vadede ortaya çıkacak.

Pencap Eyaleti yönetiminin görevlendirdiği sağlık ekiplerinin koordinatörlüğünü yapan Fuat Hasan, kirli atıkların ve kanalizasyonların sel sularına karıştığını ve içme suyu sıkıntısı yaşandığını söyledi.

Ahmed, bölgede günde 500 bin plastik şişe su dağıtıldığını, salgın hastalıkların önüne geçmek amacıyla sağlık kontrolü ve aşılama çalışmaları yapıldığını belirtti.

Sellerle birlikte yayılan zehirli yılanlarla da mücadele etmek zorunda kaldıklarını kaydeden Hasan, bütün kamp bölgelerine yılan sokmalarına karşı serum gönderdiklerini ve bu nedenle 10'dan fazla kişinin öldüğünü ifade etti.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir