”Pakistan'ın güçlü olmasını isteriz”
Bakan Davutoğlu, Demokratik Pakistan'ın Dostları Grubu Toplantısı'nın kapanışının ardından düzenlenen basın toplantısında konuştu
İSTANBUL - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin, Pakistan'ın ekonomik, kültürel ve askeri olarak güçlü olmasını kendi gücü gibi gördüğünü belirterek, "Bu bakımdan Pakistan ile bu alanda en kapsamlı ilişkilerimiz vardır ve Pakistan'dan talep gelmesi durumunda daha da gelişecek ilişkilerdir bunlar" dedi.
Ahmet Davutoğlu, Çırağan Sarayı'nda düzenlenen Demokratik Pakistan'ın Dostları Grubu Toplantısı'nın kapanışının ardından düzenlenen basın toplantısında, bir taraftan ekonomik sorunlar, diğer taraftan artan terör olayları dolayısıyla ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kaldığında, Pakistan'a destek verme kararı alan ülkelerin biraraya gelerek bu platformu oluşturduklarını belirterek, toplantıya 19 ülke ve 6 uluslararası kuruluşun katıldığını kaydetti.
Dün gerçekleştirilen Yüksek Düzeyli Memurlar Toplantısı'nda, özellikle Malakand bölgesinde yapılacak çalışmaların ele alındığını belirten Davutoğlu, bu projenin ve Pakistan'ın geneline yönelik projelerin 4 ana hedefini, güvenliğin sağlanması, hukukun üstünlüğünün tesisi, yönetim mekanizmalarının etkinliğinin artırılması; halka temel hizmetleri sunma kapasitesinin artırılması; ekonomik altyapının geliştirilmesi, yatırımın teşvik edilmesi ve teknik eğitim ve yoksulluğun ortadan kaldırılmasına yönelik projelerin gerçekleştirilmesi olarak sıraladı.
Toplantıda Malakand pilot projesi, kamu-özel sektör ortaklığı ve Pakistan sürecinin geleceği hakkındaki çalışmaların yanı sıra gelecek ay BM Genel Kurulu kapsamında düzenlenecek Demokratik Pakistan'ın Dostları Zirvesi'nin hazırlık çalışmalarının gözden geçirildiğini aktaran Davutoğlu, "Bizim için Pakistan, kaderini, kendi kaderimiz olarak gördüğümüz; her türlü zorlukta yanımızda gördüğümüz ve her türlü zorluklarında yanlarında olmayı bir milli görev olarak telakki ettiğimiz kardeş ve dostumuzdur. Pakistan'ın Dostları Toplantısı'nın İstanbul'da yapılması hem anlamlıdır hem de bir zarurettir" diye konuştu.
Davutoğlu, Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi'nin Türkiye'deki programına ilişkin de bilgi verdiği konuşmasında, birlikte Konya'ya geçerek, burada Kureyşi'nin kenti olan Multan ile Konya arasında bir kardeş şehir anlaşması imzalayacaklarını, daha sonra da Ankara'ya giderek ikili görüşmelerde bulunacaklarını bildirdi.
Türkiye Pakistan işbirliği
Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Davutoğlu, Türkiye ile Pakistan arasında hiçbir sınır tanımayan, hiçbir alanla sınırlanmayacak ilişkiler bulunduğunu belirterek, şu görüşlere yer verdi:
"Kültürel, siyasi, ekonomik, askeri alanda her türlü işbirliği mevcuttur. Askeri alan da bu işbirliği alanlarının en önemlilerinden biridir. Gerek askeri eğitim, gerek askeri işbirliği, teknik donanım anlamında, Pakistan'ın kuruluşundan bu yana Türkiye ile Pakistan arasında çok yoğun ilişkiler olmuştur. Biz Pakistan'ın ekonomik, kültürel, askeri olarak güçlü olmasını, kendi gücümüz gibi görürüz. Bu bakımdan Pakistan ile bu alanda en kapsamlı ilişkilerimiz vardır ve Pakistan'dan talep gelmesi durumunda daha da gelişecek ilişkilerdir bunlar."
Zülfü Livaneli'nin UNESCO Genel Direktörlüğü'ne seçilmemesi
Davutoğlu, Zülfü Livaneli'nin UNESCO Genel Direktörlüğü'ne seçilmemesine ilişkin bir soruyu da şöyle yanıtladı:
"Herhangi bir Türk, herhangi bir uluslararası kuruluşa bir şekilde aday olmuşsa her zaman biz yanında olmuşuzdur. Zaten takip ettiğimiz dış politikanın en önemli esaslarından biri de gerek Türkiye'nin ülke olarak, gerekse vatandaşlarımızın Türkiye'yi temsil eden vatandaşlar olarak uluslararası örgütlerde daha fazla temsil edilmelerini sağlamaktır. O bakımdan, bu temel ilke etrafında bakıldığında Sayın Zülfü Livaneli'nin UNESCO Genel Direktörlüğü'ne seçimi bize sadece onur ve mutluluk verir. Zülfü Livaneli'yi bizzat aradım ve kendisiyle bizzat konuştum."
"İstikrarlı ve barışçıl bir Afganistan"
Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi de toplantının çok başarılı ve üretken olduğunu belirterek, tüm hedeflerine ulaştıklarını bildirdi ve kabul edilen Malakand modelini Pakistan'ın diğer hasar görmüş bölgelerinde de uygulamayı umut ettiklerini dile getirdi.
Kureyşi, Türkiye'nin Pakistan'a destek verdiğini, Pakistan, Afganistan ve Türkiye arasındaki üçlü görüşmelerde Türkiye'nin önemli görevi bulunduğunu belirterek, Pakistan'ın ve Afganistan'ın komşuları toplantısının kasım ayında düzenlenmesinin öngörüldüğünü aktardı.
Malakand pilot projesinin tartışılmasının önemine değinen Kureyşi, kamu-özel işbirliği konusunun daha önce konuşulmadığını, ilk kez İstanbul'da ele alındığını ifade ederek, "Bu masanın çevresinde olan ülkeler, genellikle ekonomileri güçlü ülkeler ve onların Pakistan'a gelebileceğini ve ekonomik kalkınmada önemli rol oynayabileceklerini düşünüyoruz" diye konuştu.