Pakistan'la işbirliği anlaşmaları imzalandı

Erdoğan, TİKA'nın Pakistan'da açacağı ofisle birlikte birçok alanda hizmetler vereceğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSLAMABAD - Başbakan Erdoğan, Pakistan Başbakanı Yusuf Rıza Gilani ile baş başa ve heyetlerarası görüşmeleri sonrası, iki ülke arasında iş birliğini öngören anlaşmaların imza törenine geçildi.

Törende, Türkiye Cumhuriyeti ve Pakistan İslam Cumhuriyeti hükümetleri arasında, "Yoğunlaştırılmış İşbirliği ve Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Tesis Edilmesi Hakkında Ortak Siyasi Bildiri, Pakistan'da TİKA Program Koordinasyon Ofisi Kurulmasına Dair Mutabakat Muhtırası ile Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Eğitim Merkezi ile Pakistan İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Akademisi Arasında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Muhtırası" imzalandı.

İmza töreninin ardından Erdoğan ve Gilani ortak basın toplantısı düzenledi.

Gilani: Toplantılar özel sektör ilişkileri açısından da önemli

Gilani, iki ülke arasında ticaret ilişkisini geliştirmek amacıyla, üst düzey yöneticiler arasında, iki ülkenin çıkarları doğrultusunda önemli adımların atıldığını ifade etti. Ayrıca bu toplantıların iki ülke arasındaki özel sektör ilişkilerinin de  gelişmesi için gerçek potansiyelin yakalanması açısından, önemli olduğunu düşündüğünü anlatan Pakistan Başbakanı Gilani, Başbakan Erdoğan ile  yaptıkları görüşmede terörle mücadeledeki kararlılığın da ifade edildiğini söyledi. Gilani, şöyle konuştu:

"Terörizm ve aşırıcılığı hangi şart altında olursa olsun lanetliyoruz. Sayın Erdoğan ve Ben, bu şeytanı yeneceğimiz konusunda mutabakata vardık.  Bu alanda da işbirliği fırsatı yakalayıp, Pakistan topraklarında bugüne kadar verdiğimiz mücadelenin devam edeceği noktasında kendisine fikirlerimi sundum. Bu noktadan hareketle mücadelemizin devam edeceğini, sosyal dengeyi bozacak şeytani odağa karşı mücadelemizin devam edeceğini ifade ettim."

Gilani, ayrıca görüşmeler sırasında Türkiye'nin Afganistan'daki yeniden yapılanma sürecine katkısına da teşekkür ettiğini ifade etti.

Türkiye ve Pakistan'ın stratejik ortak olduklarını ifade eden Gilani, küresel ve bölgesel konulara benzer yaklaşımlar gösteren iki ülke olarak, iki ülke arasındaki halkların birbirine yakınlaştırılması açısından ellerinden gelen her türlü desteği vermeye hazır olduklarını görüşmede ifade ettiğini bildirdi.

Erdoğan: Dayanışmada hızlandırılmış bir süreç devreye girecek

"Kardeşim" diye hitap ettiği Pakistan Başbakanı Gilani ile iki ülke arasında yüksek düzeyli işbirliğini öngören ortak siyasi bildiriyi imzaladıklarını anımsatan Başbakan Erdoğan, "İnanıyorum ki bu ortak bildiri ülkelerimiz arasında bir dayanışma ile birlikte bir sıçramayı da getirecek. Bakanlarımız daha yoğun bir şekilde bir araya gelecekler. Dayanışmada hızlandırılmış bir süreç devreye girecek" dedi.

Başbakanlar olarak en az yılda bir kez bir araya gelme fırsatı yakalayacaklarını anlatan  Erdoğan, ekonomik alanda şu ana kadar olan dış ticaret hacmine bakıldığında 741 milyon dolar gibi bir rakamın görüldüğünü bunun ise yetersiz olduğunu dile getirdi.

"Doğrusu iki ülkeye yakışmıyor. Ben aramızdaki bu rakamı çok küçük buluyorum" diyen Erdoğan, "Şu anda iki yıl içinde 2 milyar dolar hedefi konuldu ama bu hedef de bana göre küçük. Türkiye'nin Pakistan'a verebileceği değişik alanlarda çok ürünleri var. İnanıyorum ki Pakistan'dan da Türkiye'nin alabileceği ürünler var. Bu anlayışla bizim dış ticaretimizdeki süreci hızlandırmamızın önemi büyüktür" diye konuştu.

"Türk firmaları büyük hizmetler verebilir"

Pakistan'ın altyapısının güçlendirmede, konut yapımında Türk müteahhitlerinin önemli görevler yüklenebileceğini dile getiren Başbakan Erdoğan, Pakistan'ın bu noktada altyapı, kentsel değişim, dönüşüm gibi bir çok yatırımında Türk firmalarının çok büyük hizmetler verebileceğini kaydetti.

Türkiye'nin, TİKA'nın Pakistan'da açacağı ofis ile birlikte birçok alanlarda hizmetler vereceğini anlatan Erdoğan, şöyle konuştu:

"Kültürel noktadaki karşılıklı dayanışmamız, yoğunlaşarak, artarak devam etmektedir. Kadim bir ortak tarihimiz var. Bunu unutmamız mümkün değil. Bunu zenginleştirmemiz lazım. Asya'da bir ortak bakış getirebiliriz. Bunun da çalışmalarını bakanlıklar arasında yürütmemizde fayda olduğuna inanıyorum. Turizmde bizler, yaklaşık 26 milyon turist çekebilen bir ülke durumundayız.

Tabii bu noktaya turizm çeşitlendirerek geldik. Sadece deniz, kum, güneş buraya tıkanıp kalmadık. Bunun yanına eğitimi, kongreyi, sağlık, dağ, yayla turizmini koyduk. Kültürel turizmi, inanç turizmini koyduk, tabii bunlar ayrı bir güç kattı sürece. Bu dayanışmayı paket turizm ile çok daha farklı bir noktaya getirebiliriz. Tabii bu seyahatte yanımda 80 kadar iş adamı var. iş adamlarımız sektörlerinde muhataplarıyla burada görüşme fırsatı bulacaklar. Tabii bugün bir iş adamları forumunun düzenleniyor olması bu seyahatimizin başka güzel yanıdır. "