Paladyum hariç kıymetliler zararda
Nazlı Gökçe MİS - Troy Menkul Değerler
Geçtiğimiz haftaya yukarı yönde istekli başlayan altın, doların elini güçlendirmesiyle son 6 yılın dip seviyesine yuvarlanmak durumunda kaldı. Fed tutanakları bu kez sönük kalırken, altın tepki alımlaryla yarasını sarmaya çalıştı. Ancak son gün yine satışa maruz kalarak yüzde 0.5 değer kaybına uğradı. Risk iştahı açılan yatırımcılarla Dow Jones ciddi prim yaparken, dolar da yüzde 1.16 değer kazandı.
Altın, haftaya 1083.70 dolar/ons'la adım attı. Fransa’da meydana gelen terör saldırılarının yarattığı ani korku ile altına yönelen yatırımcıların omzunda ve Euro/dolar paritesinin de eşliğinde 1098.22 dolar/ons’a kadar yükseldi ancak hafta boyunca bu seviyeyi tekrar yakalayamadı. Altın salı günü ciddi kan kaybederek son 5.5 senenin en kötü işlem fiyatını kaydetti. Altın üzerindeki baskının bir kısmı ABD ve diğer küresel hisse senedi piyasalarına geçişlerden kaynaklanırken, bir kısmı da bazı yatırımcıların ABD’de ekonomik görünümünün günden güne daha güçlü hale gelmesiyle rezerv parayı tercih etmiş olmalarından kaynaklanıyor. Altında genel kabul, kaos ve korkunun hakim olduğu coğrafyada “güvenli liman” olarak görülerek ilk elden tercih edilmesi. Terör Paris’i vururken, bu kez altın yatırımcılarının tercihlerinde radikal bir değişikliğe neden olmadı. Hafta ortasında altın, Fed tutanaklarının açıklanmasına kadar, 1072-1067 dolar/ons dar bandında fiyatlandı. İlk işlemin 1070.35 dolar/ons’tan geçmesinin ardından Asya’da satışa maruz kalan maden, 5.5 yılın en kötü seviyesini 1066 dolar/ons ile tazelemek zorunda kalırken, bu seviyeden yukarı hamle yaptı. Fed yetkililerinin görüşlerinin olduğu tutanaklarda, yetkililerin aralık ayında faiz artışına yakın oldukları ancak doğal olarak bunun kademeli olacağı belirtildi. Yetkililer, daha önce yapıldığı üzere hızlı bir artış yerine daha yavaş bir faiz artırımı konusunda hem fikir oldular. Böylece kağıt piyasasında bir rahatlama hissedilirken, dolar paritede geri duruma düştü. Tutanaklar piyasalarda pek bir sürprize ve radikal bir hareketliliğe neden olmadı. Perşembe günü altın, ABD seansında fiyat bandını yükselterek 1080-1090 dolar/ons aralığına oturdu. Diğer yandan ülkenin haftalık işsizlik başvurularında düşüş kaydedilirken, Ekonomik aktivite ekim ayında artış gösterdi. Güçlenen bir istihdam piyasasının yanında sağlıklı bir ekonomik büyüme, Fed’in faizleri gelecek ay artırma konusunda güvenini artıracaktır. Cuma gününe gelindiğinde bandı aşağı yönde kıran altın, haftalık seansı 1077.90 dolar/ons'tan yüzde 0.5 kayıpla tamamladı. Gümüş yüzde 0.5 ve platin de yüzde 1 kayba uğrarken, paladyum yüzde 3.94 değerlenerek diğerlerinden ayrıştı. Rezerv para, euro karşısında 1.16 oranında tercih edildi.
Altının 1180 dolar/ons'taki kritik direncini kırması yatırımcılarda endişeye neden olabilir. Zaten altın kendi dinamiklerinde beslenerek alıma neden olmuyor. Rezerv paranın hareketinden etkilenerek, özellikle ekonomik verilerin güdümünde dalgalanmalar yaşıyor ve ufukta bir satış dalgası daha gözüküyor.