Pamuk hasadında sona yaklaşıldı

Pamuk borsasında ürünün kilo fiyatı 3,90 liranın altına düşmüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ADANA - Çukurova'da bu yıl ekim alanları artış gösteren pamukta hasadın sonuna yaklaşılırken, borsada ürünün kilo fiyatı 3,90 liranın altına düşmüyor.

Adana Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Muammer Çalışkan, yaptığı açıklamada, "beyaz altın" benzetmesi yapılan pamuğun ekimine yıllardır sıcak bakmayan çiftçinin fiyatların değişmesiyle yeniden pamuğa ilgi göstermeye başladığını söyledi.

Kütlü pamukta rekoltenin 150 bin civarında, lif pamukta ise 55-60 bin ton civarında olacağını tahmin ettiklerini belirten Çalışkan, pamuğun stratejik önemine dikkati çekerek, "Çukurova'nın uzun yıllar pamuktan uzak kalması sadece üreticiyi değil, toplumun her kesimini üzüyordu. Günümüzde orta yaşın üzerinde olan nesil, bu bitkinin yöremize kazandırdığı zenginliği dün gibi hatırlar. Bu nedenle, bu yıl, hükümetin uyguladığı fiyat politikası sayesinde pamuğa yeniden dönüşün olması hem ülke hem yöre ekonomimiz için büyük kazanç olacak" dedi.

Çeşitli çevrelerin pamuk ekim alanlarının geçen yıla göre yüzde 20-25 artış gösterdiğini açıkladığını ancak, borsa olarak kendilerinin artışın yüzde 50'yi geçtiği yönünde olduğunu ifade eden Çalışkan, "Ekim alanı artışına rağmen mevsim koşullarının etkisiyle birim alandan elde edilen verimde bir miktar düşüş oldu. Bu nedenle ekim alanlarındaki artış rekolteye birebir yansımayacak" diye konuştu.

Çalışkan, geçen yıl kütlü pamuğun 80-90 kuruştan satıldığını, bu yıl ise 1,50 ile 1,80 lirayı bulan fiyatları gördüğünü, lif pamuğun ise yine geçen yıl 2,1 liradan satılırken, bu yıl uzun bir süredir borsada 3,90 liranın altına düşmediğini kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir