Para var ama sosyal hayat "0"
Havacılık sektörünün gözdeleri pilot ve hostesler "iyi kazanıyorlar" ancak asosyal bir hayat yaşamaktan şikayetçiler.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - Sürekli, uçakla bir yerlere gideceksiniz ve her seferinde yeni yerler görecek, farklı insanlarla tanışacaksınız. Bu sayılanlar, yaptıkları işin sadece güzel tarafı belki ama yine de onların yerinde olmak isteyen binlerce kişi kişi var.
Pilot ve hostesler, havacılık sektörünün, üniformalı şık, güler yüzleri. Birçok kişinin hayal ettiği bir işi yapıyorlar.
AA ekibi İstanbul Atatürk Havalimanı içindeki eğitim alanında Airbus A320 simülatörüne ve mock-up alanına girdi, herkesin gıpta ettiği bir işi yapmanın yaşattığı duyguyu, sürekli hareket halinde olmanın zorluğunu, eğitim gören pilot ve kabin memurlarıyla konuştu.
"Para var, sosyal hayat yok"
Türk Hava Yolları (THY) Sorumlu Kaptanı Özcan Ünal, askeri okullardaki eğitimleri de dahil olmak üzere 26 yıldır sektörde. Havacılığın, her alanının özenilen bir iş alanı olduğunun farkında olan deneyimli pilot, bu sektörde çalışmak isteyenlerin sosyal hayattan mahrum kalmayı göze alabilmeleri gerektiğini belirtti.
Pilotluğun, havacılığı seven kişilerin yapabileceği bir iş olduğunu ifade eden Ünal, "Kişiler, hem sağlığına çok dikkat edecek hem de sosyal ve aile hayatından ödün verecek. Hiçbir meslek yoktur ki her 6 ayda bir hem eğitim alsın ve kontrole girsin. Ayrıca her uçuşta kontrol edilme durumunuz var" dedi.
Ünal, havacılığın tüm olumsuzluklara rağmen, çalışanları maddi anlamda tatmin ettiğini dile getirerek, pilotluğun beynelmilel şartlarda eğitim alınan bir meslek olmasından dolayı, maddi getirisinin yüksek olduğunu ifade etti.
Mesleğin kötü yanına gelince. Ünal, havacılıkla uğraşanların genelde asosyal olduklarını söyledi. "Düzensiz bir hayata katlanmak" zorunda kaldıklarını belirten Ünal, meslek aşkıyla olumsuzlukları görmediklerini açıkladı.
Nasıl pilot olunur
Sorumlu Kaptan Özcan Ünal, THY'yi dünya havacılığının lokomotifi olarak tanımlayarak, "Sektörün en eskisi, en büyüğü ve en tecrübelisiyiz. Tabiri caizse sektöre ağabeylik yapıyoruz" dedi. Ünal, havacılıkla ilgilenen kişilerin çok iyi bir öz disipline sahip olmaları gerektiğini belirterek, THY'de görev alan pilotların eğitimlerinin hiç bitmediğini aktardı.
"THY, pilotlarını sivil ve askeri kökenli olanlar diye ikiye ayırmak mümkün. TSK'dan gelenler hayatları boyunca daha uzun süre uçtukları için daha deneyimli oluyorlar. Ama sivil havacılık mevzuatı gereği, TSK'dan gelenler de burada uzun bir eğitimden geçiyor. Sivil kaynaklardan gelenler eskiden daha azdı, şimdi ise sayılar daha çok, çünkü pek çok uçuş okulu açıldı" diye konuşan Ünal, THY dahil olmak üzere havayolu şirketlerinde pilot ihtiyacı olduğunu söyledi.
THY bünyesinde açılan uçuş akademisinin havacılıkta görev almak isteyenlere kariyer imkanı sağladığını belirten Ünal, üniversitelerin 101 farklı bölümünden mezun olanların akademiye başvurabileceğini anlattı. Adayların başta yabancı dil olmak üzere birçok eğitimden geçirildiğini ifade eden Ünal, akademiye kabul edilen pilot adaylarının 1 yıllık eğitimden sonra THY bünyesinde istihdam edildiğini kaydetti. Ünal, THY'de görev yapan pilotların iki kaynaktan sağlandığı bilgisini verdi. Ünal, THY bünyesinde sivil havacılıkta mümkün olan eğitimlerin tamamının verilebildiğini ifade ederek, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün onayıyla, pilotaj, kabin memurluğu, tip eğitimleri gibi belli başlı eğitimlerin verildiğini söyledi. AA ekibine Airbus A320 simülatöründe verilen eğitimleri yerinde gösteren Ünal, sahip oldukları her simülatörün uçak değerinde olduğu söyledi.
Nasıl hostes olunur
Feza Sağna, THY'de kabin memurluğu için en az lise ve dengi okul mezunu olmak gerektiğini ama üniversite mezunlarının tercih edildiğini belirtti. İyi derecede yabancı dil, boy ve kilo arasında gerekli orantı ise aranan diğer şartlar arasıda.
Kabin memuru olarak görev yapacak kişilerin karşılaşmaları muhtemel olan sıkıntıları da anlatan Sağna, "Sağlığımıza çok dikkat etmek zorundayız, yemek ve uyku zamanlarımız farklılık gösterebiliyor. Ama öncelikle sağlık çok önemli" dedi. Sağna, bilindiğinin aksine kabin memurlarının kronik hastalıkları olmadığını söyledi.
Sorumlu Kabin Amiri açıklamalarının ardandan AA ekibini mock-up eğitim bölümüne götürerek, tahliye, uçakta yangın, acil durumda maske kullanımı eğitimlerini yerinde gösterdi. Eğitim alanında aynı anda 20 kişiye eğitim verilebildiğini belirten Sağna, eğitimlerin 1 ay sürdüğünü ve dünya standartları gereği her 50 yolcuya bir kabin memuru düştüğünü ifade etti.
Kabin memurunun aldığı dersler
THY'den alınan bilgilere göre kabin memuru olmak için eğitime alınan adaylara ilk önce kurum kültürü ile THY'nin profili ve vizyonu anlatılıyor. Adaylar, "havacılık terminolojisi", "uçuş teorisi" dersi veriliyor. "Organizasyon ve sorumluluklar" başlıklı derste kabin içindeki görevler ve şirketin organizasyon yapısı hakkında bilgiler alan adaylar, "Normal safety" dersinde aldıkları teorik bilgileri, "CEET" (Cabin Emergency Evacuation Trainer) dersinde uygulama imkanı buluyor. Kabin memuru adayları, uçuş esnasında karşılaşmaları ihtimal dahilinde olan acil durumlar için de gerçek cihazlar kullanarak teorik eğitimden geçiriliyor. Uygulamalı eğitimlerin en önemli aşamalarında biri olan, kapıların açılma teknikleri, kalabalığın kontrolü, tahliye ve tahliye sonrası uygulamaları gerçeğe en yakın şekilde gerçekleştiriliyor. "Güvenlik", "uçak tipleri", "servis eğitimleri", "ilk yardım eğitimi" başlıklarında eğitim alan katılımcılar, 20 kişilik sınıflarda aldıkları eğitimlerin sonunda yazılı ve uygulamalı sınava tabi tutuluyor. Bu eğitimi başarı ile tamamlayan kabin memurları, alıştırma uçuşları yaptıktan sonra görevli olarak kabinde çalışmaya başlıyor. Kabin memurları ayrıca her yıl alacakları eğitimlere hazırlıklı olmak ve bilgilerini taze tutmak zorunda.
THY'de bünyesinde çalışmak isteyen pilot ve kabin memuru adayları gerekli şartları www.thy.com.tr adresinden öğrenebiliyor.