Paralel Meclis'e ihtiyaç yok

Yeni Anayasa görüşmeleri kapsamında BDP'yle görüşen AKP Genel Başkan Yardımcısı Çelik, Uzlaşma Komisyonu'nun ön şartsız toplanması noktasında mutabakata vardıklarını açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - AKP Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, yeni Anayasa'nın hazırlanmasında zeminin yüce Meclis olduğunu belirterek, "Buranın dışında hiçbir mekanizmanın, paralel bir Meclis'in kurulmasına ihtiyaç yoktur" dedi. Çelik, Uzlaşma Komisyonu'nun ön şartsız toplanması noktasında mutabakata vardıklarını açıkladı.

AKP'nin yeni Anayasa çalışmaları için görüş alışverişinde bulunmak için başlattığı siyasi partiler turu tamamlandı. MHP ve CHP'yi ziyaret eden AKP, son olarak da BDP Genel Merkezine gitti. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, AKP Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu ve Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya'dan oluşan AKP heyetini BDP Genel Merkezi girişinde Genel Başkan Yardımcısı Hamit Geylani ile BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata karşıladı.

Görüşmeye, Ata ve Geylani'nin yanı sıra Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş ve PM üyeleri Büşra Ersanlı ile Ayşegül Devecioğlu katıldı.

En uzun görüşme BDP'yle

AKP'nin CHP ve MHP'ye yaptıkları ziyaretler yaklaşık birer saat sürerken AKP-BDP görüşmesi 1 saat 20 dakika sürdü. Görüşme sonrası AKP Genel Başkan Yardımcısı Çelik bir açıklama yaptı. Seçim öncesi ve sonrasında toplumun yeni bir Anayasa hazırlanması beklentisi içinde olduğunu anlatan Çelik şunları söyledi:

"Burada zemin yüce Meclis'tir. Buranın dışında hiçbir mekanizmanın, paralel bir Meclis'in kurulmasına ihtiyaç yoktur. Yüce Meclis gündemine tam hakimdir. Yeni anayasa yapılması noktasında meşruiyet yüce Meclis'e aittir. Kurucu irade yüce Meclis'tir. Milletten aldığı meşruiyetle bu süreci yüce Meclis uzlaşma komisyonu vasıtasıyla gerçekleştirecektir."

İlk sivil anayasasını yapacak

Görüşmede yeni Anayasanın içeriğiyle ilgili tartışmaya girmediklerini anlatan Çelik bu konunun Uzlaşma Komisyonuna ait olduğunu söyledi. Türkiye'nin yeni bir Türkiye olduğunu söyleyen Çelik şöyle devam etti:

"Demokratik hak ve özgürlüklerin standartlarının yükseltilmesi, dış politikadaki etkisi, dünyanın en büyük ekonomileri arasına girmesi bakımından bu Türkiye'nin geleceğe yürüyüşündeki kodlarının da çağdaş evrensel kodlara uyumlu olması lazımdır. Bizim Anayasa tecrübemiz zengindir. Yaklaşık 150 yıllık anayasa tecrübemiz var. Bu zenginlik içinden evrensel anayasa tecrübemizi dikkate alarak uzlaşma komisyonuna gereken desteği vereceğiz. Türkiye yeni bir anayasa yapmanın arefesindedir. 1924 yılından bu yana ilk sivil anayasasını yapacak. Ayrıca doğrudan halkın katılım ile de ilk anayasasını yapacak."

AKP olarak siyasi partilere yaptıkları turu tamamladıklarını bundan sonrasının Uzlaşma Komisyonuna ait olduğunu söyleyen Çelik, Uzlaşma Komisyonunun da tüm STK'ları, Meclis dışında siyasi partileri, çeşitli baskı gruplarını dinleyebileceğini söyledi.

Ön şartsız uzlaşma komisyonunda mutabıkız

Yeni Anayasa sürecinin tam bir mutabakat içinde meclis zemininde kurulmasından dolayı çok mutlu olduklarını anlatan Çelik basın mensuplarının da sorularını yanıtladı. Çelik, BDP'nin yeni Anayasa çalışmasının yanı sıra eşzamanlı olarak bir de demokratikleşme paketi çıkartılması gerektiği önerisiyle ilgili şunları söyledi:

"İçeride ne konuşulduğunu merak ediyorsunuz. Orada şeffaf olacağım. Pek çok konuyu konuştuk. Buraya gelmenin vesilesi ile pek çok konuyu paylaştık ama netice itibariyle anayasa ile ilgili olarak uzlaşma komisyonunun ön şartsız toplanması noktasında tam mutabakat ortaya çıkmıştır."

Çelik, "Gayet güzel bir görüşme oldu" diyerek BDP'den ayrıldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir