Parlamenter rejime devam diyeceğiz

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Kuzu, muhalefetin parlamenter rejim dedikleri için mızıkçılık yapmayacaklarını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, anayasa yazma çalışmalarında birinci önceliğin yarı başkanlık mı, başkanlık mı, parlamenter model mi olduğunun belirlenmesi gerektiğini kaydederek, ''Görüyorum ki üç muhalefet partimiz de parlamenter rejim dedikleri için biz de AK Parti olarak mızıkçılık yapmamak adına parlamenter rejime devam diyeceğiz. Bu sorunun çözülemeyeceği anlamına gelir'' dedi.

Kuzu, AK Parti Kadın Kolları Başkanlığı'nın, parti genel merkezinde düzenlediği ''Kadın Bakış Açısıyla Yeni-Sivil Anayasa'' konulu çalıştayda, toplumun anaerkil olduğuna inandığını söyledi. Kuzu, kadının toplumun geleceğinin şekillenmesinde yadsınamaz gücünün bulunduğunu ifade etti.

Anayasa yazma çalışmalarına başlarken, birinci önceliğin ''yarı başkanlık mı, başkanlık mı, parlamenter model mi'' olduğunu dile getiren Kuzu, ''İnanıyorum ki ve görüyorum ki üç muhalefet partimiz de parlamenter rejim dedikleri için biz de AK Parti olarak mızıkçılık yapmamak adına parlamenter rejime devam diyeceğiz. Bu sorunun çözülemeyeceği anlamına gelir. Parlamenter modeli en iyi şekilde ne kadar yapabiliriz işte o kadar yapmış olacağız. Kuvvetler ayrılığını çok önemsiyorum'' diye konuştu.

Anayasada resmi ideolojiye prensip olarak yer verilmemesi gerektiğini, tarihte yaşanılanların anayasanın değişik yerlerinde ifade edilebileceğini vurgulayan Kuzu ''Ama bunları biz anayasalarda kanunların anayasanın aykırılığı bakımından tespitinde ölçü olarak kullanırsak bu edebi cümlelerden yanlış sonuçlar çıkar'' dedi.
Resmi ideolojilerin parti programlarına bırakılması gerektiğini anlatan Kuzu, kısa bir anayasa olması gerektiğini söyledi.

Anayasa komisyonunda oy birliğiyle kararlar alınacağını dikkati çeken Kuzu, anayasa çalışmalarına bugüne kadar 10 bin 344 kişi ile 106 kuruluşun görüş bildirdiğini söyledi.
Kuzu, anayasa yazmaya 1 Mayıs'ta başlayacaklarını sözlerine ekledi.

(AA)

 

Bu konularda ilginizi çekebilir