Part-time bankacılık dönemi başlayacak

Yapı Kredi Bankası Genel Müdürü Faik Açıkalın, şeffaflığın önemine değinerek "Tarifeyi asacaksınız. Aldığınızı orada göstereceksiniz. Yoksa cezanız kesilecek" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

Ece CEYHUN
 
İSTANBUL - Yapı Kredi Bankası Genel Müdürü Faik Açıkalın, bankaların şeffaf, açık ve makul olduğu müddetçe maliyetlerini müşterilerine yansıtmalarının son derece doğal olduğunu belirterek Türk bankalarının sadece 2008'de değil 2001 krizinde bile devletten tek kuruş almadan ayakta kaldığına dikkat çekti. Bugün bankaların insan kaynağından teknolojiye kadar çok geniş bir yelpazede yatırım yaptığını şube açtığında da ‘mecburiyet caddesi'nde açtığını kaydeden Açıkalın, gelirin artmadığı noktada bu defa gidere odaklanılmasını da normal karşılamak gerektiğini kaydetti.
 
Açıkalın, konjonktürün bankaları dikkatle olmaya yönelttiği mesajını verirken "Yeni dönemde bankalar full-time eleman yerine bazı hizmetler için part-time eleman almayı tercih edecek. Örneğin çağrı merkezi hizmetleri sizin adınıza bu alanda deneyimli başka kuruluşlara outsource edilebilecek" dedi.
 
Yapı Kredi Genel Müdürü Faik Açıkalın, 2012 yılı sonuçlarını, 2013 hedeflerini ve genel olarak bankacılık sektörünün görünümü değerlendirdiği toplantıda, Yapı Kredi'nin bu yıl 40-50 şube açmayı planladığını ve bu şubelerin ihtiyacına uygun olarak da yeni istihdam yaratacaklarını söyledi. Yapı Kredi'nin kredi kartları başta olmak üzere sektörde bir dizi alanda lider olduğunu ve bu liderliklerini korumayı amaçladıklarını vurgulayan Açıkalın, orta vadede aktif büyüklüğünde birinci olmak gibi bir hedefleri olmadığını, sürdürülebilir karlılığın çok daha önemli olduğunu belirtti. Açıkalın ayrıca "Kredilerde Merkez Bankası'nın öngördüğü yüzde 15 kredi büyümesi kararına uyarız" ifadesini kullandı. Açıkalın ayrıca, 2012 yılının belirsizliklerle geçtiğini 2013 yılına ise dünyanın daha az belirsizliklerle girdiğini anlattı.
 
Yeni iş düzeni daha değişken maliyetli
 
Açıkalın, gelir artamayacaksa makul bir karı tutturabilmek için giderlere de tekrar tekrar bakmak gerektiğine işaret ederek "Sadece bankacılık değil belki de Türkiye'deki tüm diğer sektörler de giderlerine bundan önce baktıklarından çok daha dikkatli bakmak zorunda. İkincisi bizim şube sayımız artmakla birlikte çalışan sayımız 111 kişi arttı. Çünkü biz genellikle bir takım verimlilik projelerinden artırabildiğimiz tasarruf edebildiğimiz insan gücünü yeni açtığımız şubelerde kullandık. İnsanları işten çıkartmak yerine o şubelerde istihdam etmeye çalıştık. Ayrıca yeni iş düzeni daha değişken maliyetli bir modele doğru gidiyor. Dolayısıyla bundan sonra belki full-time dediğimiz bordrolu çalışandan ziyade part-time ya da outsource çalışanın daha ön plana geldiği iş modeline doğru gidecek" değerlendirmesini yaptı.
 
Gelecekte maliyet yansıtılabilir
 
Açıkalın, müşterinin aldığı hizmetin bir maliyeti olduğuna, bu maliyetleri yansıtma veya yansıtmama konusunda bankalar arasında farklılıklar olduğuna dikkat çeken Açıkalın, "Devlet yıllarca, bankacılığı yüksek faize alıştırmıştı. Son 10 yıldır durum değişti. Dolayısıyla bankalar bazı hizmetlerinden ücret ve komisyon almaya başladılar. Devlet belirli bir zaman sonra tüm maliyetleri hizmetlere yansıtacaksınız derse bu durumda birçok bankacılık işlemi ücretli hale gelebilir. Avrupa'nın birçok ülkesinde bankada sadece hesap tutmanın bile bir ücreti var. Ücret ve komisyonlarda en önemli konu açıklık, şeffaflık ve kabul edilebilirliktir" dedi. Açıkalın, ücret ve komisyonlarda şeffaflık ve kabul edilebilirliğe vurgu yaparak "Tarifeyi asacaksınız. Astığınızı alacaksınız. Aldığınızı orada göstereceksiniz. Gösteremiyorsanız cezanız kesilecek" ifadesini kullandı. Açıkalın, ısrarlı sorular üzerine esprili bir dille "Yapılan masrafın alınmaması da mümkündür. Ama siz benim babamın oğlu olmadığınıza göre benim o parayı sizden başka
bir yerden kazanıyor olmam kaydıyla. Öbür türlü benim küçük hissedarımın veya mevduat sahibimin beni dava etmesi lazım. Arkadaş nasıl oluyor da sen benim hakkımı Ahmet'in ödemesi gereken masrafı sübvanse ediyorsun diye. Esas bugünkü problemlerin bir kısmı masraf alınması gereken müşteriden masraf alınmadığı için, masraf alınan müşterilere düşen pay artmaktadır. Eğer siz toplam ilişkide çizgiyi çizdiğinizde para  kazandırıyorsanız bankanın takdiridir" açıklamasını yaptı.
 
Açıkalın, sorular üzerine "Göreceli olarak yüzdesel olarak önümüzdeki yıllarda masraf ve komisyonların toplam gelirler içindeki oranı bugünkü oranların üstüne çıkacaktır" değerlendirmesinde bulundu.
 
Faik Açıkalın'dan satırbaşları
 
ISINMAYI MUNZAM İLE DEĞİL, BBDK İLE ÇÖZMEK LAZIM
 
Kredi talebinin yılın ilk iki haftasında durulduğunda ardından da hızlandığını hatta yıllıklandırılmış kredi artış hızının yılbaşında yüzde 20 seviyelerinde olduğunu kaydeden Faik Açıkalın, bu nedenle de TCMB'den zorunlu karşılık artışı geldiğine atıfta bulundu. Açıkalın, "Bunların sektöre yıllık kar maliyeti 600 milyon lira. Gerçekten bir ısınma varsa, munzamdaki artışla dengelemeye çalışmak yerine, mikro da uğraşabilen BDDK gibi kuruluşlarla koordine halinde bu işi halletmek daha pratik olur diye düşünüyorum" diye konuştu.
 
REKABET  KURULU'NDAN CEZA BEKLEMİYORUM 
 
12 Mart'a kadar açıklanması beklenen Rekabet Kurumu'nun soruşturması ile ilgili olarak, ise Faik Açıkalın, bankaların muaf olmak gibi bir talebinin olmadığını kaydederek, "Buradan bir ceza çıkmasını ummuyorum ve beklemiyorum. İki yıl önceki savunma bizim için önemli bir ders oldu. Bundan sonra biz bütün bankaya
rekabet eğitimi verdik" diye konuştu.
 
TÜRKİYE YUMUŞAK İNİŞİ BAŞARDI AMA TEK KANATLI OLDU
 
Açıkalın, yumuşak inişin iç tüketimdeki negatif gelişmenin katkısı ile gerçekleştiğini ifade ederek, "Hakikaten başarı ile tekerlekleri piste koyduk. Ama diğer taraftan yumuşak inişi tek kanatla gerçekleştirdik. Çünkü büyüme rakamına baktığınızda yüzde 3'ün altında" dedi.