Partiler anayasada anlaşırsa biz kabul ederiz
ANKARA - CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, yeni anayasa çalışmalarına ilişkin, "Parlamentoda grubu olan partiler 59, 60 veya 65 madde üzerinde anlaşırlarsa getirirler biz de kabul ederiz" dedi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin Ankara İl Başkanlığınca düzenlenen etkinlik öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bir gazetecinin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, yeni anayasa çalışmalarında 59 maddede uzlaşma çağrısına ilişkin sorusu üzerine Kılçdaroğlu, 4 partinin, bu 59 madde üzerinde anlaştığına işaret etti.
"59 madde üzerinde mutabakat sağlanmışsa gelecek. Parlamentoda grubu olan partiler 59 veya 60 veya 65 madde üzerinde anlaşırlarsa getirirler biz de kabul ederiz" diyen Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:
" Burada sorun AKP'nin samimi olmamasıdır. Samimi değil AKP. Çünkü başkanlık sistemini geriye çek, daha fazla maddede uzlaşırız dedik kendilerine defalarca. Hayır biz çekmeyiz diyorlar. Yani masadan kaçmak için fırsat kolluyorlar. Sayın Başbakan her seferinde getirin, uzlaştık, kabul edelim...Biz de diyoruz buyrun getirin, biz samimiyiz."
"Türkiye'nin sorunu dar bölge, daraltılmış bölge değil"
Türkiye'nin sorununun dar bölge, daraltılmış bölge olmadığını ifade eden Kılıçdaroğlu, Türkiye'de demokrasinin önündeki en ciddi engelin yüzde 10 barajı olduğunu dile getirdi.
Bunun ortadan kalkması gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Getirsinler yüzde 3 mü diyorlar 3 yaparız, 5 mi diyorlar 5 yaparız. Tümüyle mi kaldıralım diyorlar tümüyle kaldırırız. Hiçbir sorunumuz yok. Bakın biz ne kadar açık, ne kadar net, ne kadar tutarlı milli iradeyi savunuyoruz.
Aynı şekilde sayın Başbakan ikircikli bir politika gütmesin, ben yine nasıl oy hırsızlığı yaparım, vatandaşın oyunu nasıl kendi partime mal edebilirim arayışı içine girmesin. Bu doğru değil. Biz bunu kabul etmiyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
Demokrasi sorunu
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliğinin (TÜRMOB) 21. Olağan Genel Kurulunda da konuştu. Kendisinden önceki konuşmacıların, Türkiye'deki demokrasi eksikliğine değindiklerini belirten Kılıçdaroğlu, "Demek ki demokrasi de sorun var, eğer bir ülkede 7 milletvekili, yüzlerce yerel yönetici tutuklu, 2 bin 774 öğrenci tutukluysa orada bir sorun var demektir" ifadesini kullandı.
Gezi Parkı odaklı olaylardan sonra 81 medya çalışanının işinden olduğunu ileri süren Kılıçdaroğlu, ülkedeki demokrasi açığının giderek büyüdüğünü savundu.
Eskişehir Valisi'ne eleştiri
Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna'nın, bir gencin öldürülmesi olayıyla ilgili sözlerini hatırlan Kılıçdaroğlu, İsmail Saymaz isimli gazetecinin olayın üzerine gittini söyledi. Kılıçdaroğlu şöyle devam etti:
"Eskişehir valisi bu gazeteciye İsmail Saymaz'a e-posta gönderiyor 'Oğlum İsmail, yine rahat durmuyorsun. Bir daha aynı şekilde yorum yaparak bu konuyu işlersen sen adi ve şerefsizsin' diyor. Kusura bakmayın bu lafları kullandığım için bu, sözde valinin kullandığı deyimler.
Demokrasisi sağlıklı işleyen bir ülkede bu vali ertesi gün görevden alınır. Suçlamayı bir tarafa bırakın kullandığı dil nedeniyle görevden alınır. Bir valinin ağzına 'adi şerefsiz' sözcüğü yakışmaz, olmamalıdır. Görevden alacak olan kim? Sayın Başbakan. Ne diyor Sayın Başbakan 'Sayın Vali iyi bir arkadaşımızdır.' Pes yani pes. Demokrasi, sivil toplumun güçlendiği, düşüncelerini özgürce dile getirdiği rejimin adıdır."