Partiler enerjide yerel kaynakları kullanmada birleşti

Partilerin seçim beyannamelerinde enerji konusu da geniş yer buldu. Parlamentoda grubu bulunan 4 siyasi parti de enerji güvenliği ve yerel kaynakların kullanımında birleşti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MELTEM GÜNDÜZ

ANKARA - Seçim öncesinde vaatlerini içeren seçim beyannamelerini art arda açıklayan siyasi partiler, ekonomi, istihdam, yeni anayasa vaatlerinin yanı sıra, enerji konusuna da geniş yer ayırdılar. AK Parti, petrol, doğalgaz, kömür gibi geleneksel enerji kaynaklarının keşif ve üretim çalışmalarını artırıp geliştirmeyi genel hedef olarak belirlerken, CHP enerji yatırımlarına ilişkin ÇED süreçlerine özel vurgu yaparak, bu kaynakları kademeli olarak azaltmayı esas aldı. MHP ise bu konuda yalnızca altın, toryum, bor ve benzeri kıymetli madenlerin işlenerek satılması konusuna değinirken, HDP madenlerde işçi sağlığı ve güvenliği önlemleri konusuna eğildi. Dört siyasi partinin birleştiği nokta ise ülkenin enerji güvenliğini sağlama ve yerel kaynakları kullanma konusu oldu.

AK Parti: Yerli enerji için arama çalışmaları artacak

►2017 yılı sonuna kadar tüm illerde konut sektörüne doğal gaz iletimi tamamlanacak. 
►Doğalgaz depolama kapasitesi artırılacak. Bu kapsamda, yapımı devam eden ve tamamlandığında 1 milyar m3 gaz depolama kapasitesi temin edecek Tuz Gölü Yeraltı Depolama projesinin ilk aşaması 2017 yılında, ikinci aşaması ise 2019 yılında tamamlanacak. 
►Trans Adriatik Doğal Gaz Boru Hattı Projesiyle (TAP) doğalgazın Yunanistan ve Arnavutluk üzerinden İtalya’ya ulaşması planlanıyor. Yine, Irak Türkiye Doğal Gaz Boru Hattı Projesiyle Türkiye ve Avrupa için gaz alışı gerçekleşmesi planlanıyor. 
►Tarımsal amaçlı kullanılamayacak nitelikte 6 bin hektar alanda 3 bin MW kapasiteye sahip Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi ilan edildi. 2015 yılında yatırımcılara yer tahsisi yapılması hedefl eniyor. 
►Dolgu hacmi bakımından Türkiye’nin 2. büyük, 1.200 Mw’lık kurulu gücüyle 4. büyük baraj ve HES olacak Ilısu Santrali ile yıllık ortalama 4.12 milyar Kw/s enerji üretilecek. 
►270 metre gövde yüksekliği ile Türkiye’nin en yüksek, Dünya’nın 3’ncü yüksek barajı olacak Artvin Yusufeli Barajı tamamlanacak. 
►Komşu ülkelerle elektrik ticareti kapasitesini artırılacak. 
*Elektrik iletim şebekesinin altyapısının güçlendirilmesine ve modern bir şebeke haline dönüştürülmesine yönelik çalışmalar devam edecek. ►2010 yılında başlatılan elektrik üretim varlıklarının özelleştirilmesine devam edilecek. 
*Enerjiyi verimli tüketen ürünlerin verimsiz ürünlere oranla kullanımının artırılması özendirilecek. 
►Afşin-Elbistan gibi büyük linyit havzaları ile daha düşük kapasiteli diğer rezervlerin değerlendirilmesi sağlanacak.
►Kömür aramalarına hız verecek ve rezervler artırılacak. 
►Yurt içi ve yurt dışı petrol ve doğal gaz aramaları ve üretimi artırılacak. 
►Enerji üretiminde dışa bağımlılığın azaltılması hedefiyle uyumlu olarak; yurtiçi ve yurtdışında petrol ve doğalgaz arama faaliyetleri hızlandırılacak. 
►Linyit kömürü ve jeotermal gibi yerli kaynakların potansiyelinin tespitine yönelik arama faaliyetlerini azami düzeye çıkarılacak. 
►Kaya gazı konusunda ise kapsamlı araştırma faaliyetlerinin yürütülmesi sağlanacak. 
►Demir cevheri, mermer ve bor başta olmak üzere sanayi hammaddelerinin yurtiçinde arama ve üretimine öncelik verilecek. 
►Türkiye ekonomisi için temel ve kritik olan hammaddelerin güvenli teminine yönelik strateji oluşturulacak.

CHP: Projelerde ÇED raporu önkoşul olacak

►Çevre ve toplumla uyumsuz, yerel paydaşların karşı çıktığı projeler uygulamaya konulmayacak. 
►Verimli tarım arazilerinde, ormanlarda, zeytinliklerde, balık üreme havzalarında ve SİT alanlarında enerji santrali kurulmayacak. 
►Tüm projelerde fizibilite çalışmalarını ve uluslararası standartlara uygun Çevresel Etki Değerlendirme Raporlarını (ÇED) istisnasız ön koşul haline getirilecek. 
►Havza planlaması kapsamında yer almayan, Ç ED ölçütlerine uymayan, ekosistemi tahrip eden hiçbir HES projesine onay verilmeyecek 
►ÇED raporu ve EPDK lisans tadilat başvurularında; yakıt değişimine, yerli kömürden ithal kömüre geçişe ve istismara dönük kapasite artırımlarına izin verilmeyecek.
►Tüketim ve iletim verimliliğini ve güvenliğini artırmak için dağıtık enerji uygulamaları yaygınlaştırılacak. 
►Kaçak elektrik kullanımı yoksul yurttaşları mağdur etmeden önlenecek. 
►Enerji verimliliği yüksek ürünlerin üretimini teşvik ederek, akkor ampuller başta olmak üzere, enerji verimliliği düşük ürünlerin kullanılması kademeli olarak engellenecek. 
►Binalarda yalıtım başta olmak üzere yapılacak iyileştirmelerin mali yü kü nü n tamamı konut sahiplerine yüklenmeyecek, etkin ve çağdaş teşvik modelleri uygulanacak. 
►Yeni yapılacak binaların enerji verimliliği açısından AB standartlarına uygun olması sağlanacak. 
►Enerji alanında Ar-Ge çalışmalarını, kamu, özel sektör ve üniversite iş birliği ile gerçekleştirilecek.

MHP: Arz güvenliği için nükleer santral kurulacak

►Türkiye`nin enerjide dışa bağımlılığını azaltmak için biyoyakıt üretimine önem verilecek. 
►Nükleer enerji üretim teknolojisine sahip olmak öncelikli hedef olacak. 
►Enerji arz güvenliğinin sağlanması için nükleer santraller kurulacak. 
►Türkiye enerjinin transit geçiş bölgesi olma özelliğinin yanı sıra enerji piyasasının da önemli aktörlerinden birisi yapılacak. 
►Jeotermal kaynakların turizm ve tarım sektörleri ile konut ve işyerinde kullanımı sağlanacak. 
►Altın, toryum, bor ve benzeri kıymetli madenler işlenmeden cevher olarak satılmayacak. 
►Altın, toryum, bor ve benzeri kıymetli madenler, yüksek ileri teknoloji kullanılarak katma değerli yeni ürünlere dönüştürülerek satılacak. 
►Kritik hammadde, maden ve minerallerin ülke dışına çıkarılmasında düzeni sağlayacak bir sistem kurulacak
►Madencilik sektörünün çevre mevzuatına uyumu geliştirilecek. 
►Madencilik sektöründe iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin artırılmasına yönelik olarak maden kanunu ve diğer ilgili kanunlarda yaptığımız düzenlemeleri etkili bir şekilde uygulanacak. 
►Krom ve mermer gibi madencilik ürünlerinin yurtiçinde işlenmesi ve oluşan katma değerin artırılması sağlanacak. 
►Küresel ölçekli ve rekabet gücü yüksek madencilik şirketlerinin oluşturulması desteklenecek. 
►MTA’nın günümüz ihtiyaçlarına göre yeniden yapılandırılmasını sağlamak üzere MTA günümüz ihtiyaçlarına göre yeniden yapılandırılacak. 
►TTK’nın zarar eden bir yapıdan çıkarılması için eylem planı hazırlayarak kurumun yeniden yapılandırılması sağlanacak. 
►Programla birincil enerji üretiminde yerli kaynakların payını 2013’teki yüzde 28 seviyesinden yüzde 35 seviyesine yükseltmek hedefleniyor. Diğer yandan yerli kömürden üretilen elektriğin 32 milyar kWh’dan 57 milyar kWh’a çıkarılması ve hidroelektrik kapasitesine10 bin MW’lık kapasite eklemek hedefleniyor.

HDP: Madenlerde özelleştirmeye son verilecek

►Madenlerde işçi sağlığı ve güvenliği önlemleri alınana kadar üretim durdurulacak. 
►Güvenli üretim koşulları sağlanana kadar, ücretlerin işveren tarafından ödenmesi garanti altına alınacak. ►Madenlerde kamu denetimi altında, çağdaş, güvenceli üretim koşulları sağlanacak. 
►Madencilik alanındaki yasa ve mevzuat sendikaların, odaların, üniversitelerin görüşleri alınarak yeniden düzenlenecek. 
►Özelleştirme, taşeronlaştırma ve rödovans uygulamasına son verilecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir