Pasaportta kullanım süresi 10 yıla çıktı
5 yıllık süre için hazırlanan umumi pasaportların, geçerliliği 10 yıla çıkarıldı.
İSTANBUL - Pasaport Kanunu'nda yapılan değişiklikle 1 Haziran 2010 tarihinden itibaren kullanıma giren çipli pasaportların 10 yıl geçerli olarak düzenlenmesine başlandı.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, 1 Ağustos 2010 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"un il emniyet müdürlüklerine tebliğ edilmesinin ardından daha önce 5 yıllık süre için hazırlanan umumi pasaportların, aynı harç bedeli olan 310 TL karşılığında geçerliliği 10 yıl sürecek şekilde düzenlenmesine geçildi.
Bu uygulamadan 18 yaşını dolduran vatandaşlar faydalanırken, 18 yaşından küçükler 310 TL harç karşılığı 5 yıl geçerli pasaport alabilecek. Süreleri 6 ay, 1, 2 ve 3 yıllık olan pasaportların harç bedellerinde bir değişiklik yapılmadığı bildirildi.
Yeni kanuna göre, gri renkli olan hizmet ve yeşil renkli olan hususi pasaportlarda çocuklar için yaş sınırlamaları da yeniden düzenlendi. Yeni uygulamada, kız ve erkek ayrımı yapmaksızın bekar ve çalışmama koşuluyla 25 yaşına kadar hak sahiplerinin anne ve babalarının yeşil ya da gri pasaportlarından faydalanabilecekleri kaydedildi. 4 yıl süre ile verilen yeşil pasaportların sürelerinin de 5 yıla çıkartıldığı ifade edildi.
Anne ve babası ile ikamet eden, çalışmayan ve bekar engelli vatandaşların sağlık durumlarını tam teşekkülü bir hastaneden alacakları doktor raporu ile belgelemeleri halinde yaş sınırı olmaksızın gri ya da yeşil pasaport hakkından faydalanabilecekleri bildirildi.