”Pasaportta yaşanan sıkıntılar adım adım düzeltiliyor”

İçişleri Bakanı Atalay, yeni pasaport uygulamasıyla ilgili bazı yayın organlarında yanlış bilgiler yer aldığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İçişleri Bakanı Beşir Atalay, pasaportta yeni bir sisteme geçildiğini, uygulamada bazı sıkıntılar yaşandığını belirterek, "Bunların hepsi adım adım düzeltiliyor" dedi.

Bakan Atalay, Tuzla RMK Marine'de "TCSG Dost" sahil güvenlik arama kurtarma gemisinin denize indirilmesi dolayısıyla düzenlenen töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Atalay, bir soru üzerine, yeni pasaport uygulamasıyla ilgili bugün bazı yazılı basın organlarında yanlış bilgiler yer aldığını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Pasaportta yeni bir sisteme geçtik. Tabii ki uygulamada bazı sıkıntılar olabilir. Bunların hepsi adım adım düzeltiliyor. Vatandaşlarımız belki iyi bilmiyorlar. Mevcut pasaportlar 2015 yılına kadar kullanılabilir. Bütün vatandaşlarımızın hemen aynı anda pasaport değiştirmesi gerekli değil. Pasaportunun süresi olanlar o süre bitene kadar kullanabilir. İsteyenlerin pasaportlarının süresini temdit ediyoruz. Telaşa gerek yok."

Bakan Atalay, yeni sisteme geçişte yaşanan aksaklıkların "çipli pasaport işkencesi" diye basına yansımasını kınadığını belirterek, yeni ve güzel bir sisteme geçildiğini, basının araştırmadan, ne olduğunu sormadan başlık attığını söyledi.

Sınır güvenliği hususunda yeni bir kolluk gücü kurulması çalışmalarıyla ilgili soru üzerine, bu konuda hem AB hem de ilgili diğer kurumlarla çalışmaların sürdürüldüğünü ifade eden Atalay, "Sınırlarımızda tek otoriteye kavuşmamız lazım. Sınır konusunda uzman elamanlarımızı yetiştirmemiz lazım. Şu anda sınırlarımızda özellikle havaalanlarında ve gümrük kapılarında çok başlılık var ve sorunlarımız var. Bunların hepsini çözmek istiyoruz. Bakanlık bünyesinde 'Entegre Sınır Yönetimi' adıyla yeni yapı oluşturuyoruz" diye konuştu.

İçişleri Bakanı Atalay, bunun bütün AB ülkelerinde bulunduğunu, Türkiye'nin AB sürecinin de bir gereği olduğunu belirterek, AB ile yürütülen müzakere sürecinde 24. fasıl olan güvenlik faslının açılmasının şartlarından birinin bu olduğunu söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir