Patlamalarda can kaybı 18'e ulaştı

Ankara'da dün 8 saat arayla iki patlama meydana geldi. İkinci patlamada 11 kişi hayatını kaybetti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ankara'da dün sabah 7 kişinin yaşamını yitirdiği patlamanın şoku daha atlatılamadan, dün saat 19.30 sıralarında yeni bir patlama meydana geldi. İkinci patlamada 11 kişi hayatını kaybetti. İki patlamada 18 kişi öldü, 44 kişi yaralandı.

OSTİM'deki Mega Center İş Merkezinde bulunan bir hidrolik makine üreten fabrikada henüz belirlenemeyen nedenle yaşanan patlamayla güne başlayan Ankara'da akşam saatlerinde bir patlama daha oldu.

Ankara İvedik Organize Sanayi Bölgesi'nde bir biyodizel ve tiner dolum atölyesinde henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı. Yangın sırasında iş yeri önünde bulunan bir aracın da LPG tüpünün patladığı belirtildi.  Olay yerine çok sayıda itfaiye, polis ve sivil savunma ekipleri yönlendirildi. Cadde giriş ve çıkışları kapatılarak yangına müdahale edildi.

İtfaiye ekipleri, Ostim OSB'deki ikinci patlamanın olduğu bölgeden 11 kişinin cesedini çıkardı, binada hala mahsur kalanların bulunduğu bildirildi. Ekipler, sağlık durumları hakkında bilgi alınamayan söz konusu kişilere ulaşmak için çalışmalarını sürdürüyor.

Ersoy Gaz Sanayi ve Ticaret A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Kasım Ersoy, Ostim 24. Caddede meydana gelen olayda "Oksijen tüplerinin patladığı" şeklinde yapılan yorum, haber ve açıklamaların gerçeklerle ilgisinin bulunmadığını bildirdi.

Çalışmalar tekrar başladı

İkinci patlamanın olduğu bölgede ara verilen arama kurtarma çalışmalarına tekrar başlandı. OSTİM Organize Sanayi Bölgesi 25. Cadde'deki bir iş yerinde dün saat 19.30 sıralarında çıkan yangın ve patlamalar üzerine, yangın söndürme çalışmalarından sonra başlatılan arama kurtarma çalışmaları saat 03.00'e kadar devam etti.

Çalışmalara günün ilk ışıklarıyla birlikte tekrar başlandı. Arama kurtarma ve sivil savunma ekipleri, yer yer dumanların çıktığı iş yerinin bodrum katına ilk kez inerek arama yaptı. Aramada canlı ya da ölü kimseye rastlanmadı. Ekiplerin, bodrum katının çökme meydana gelen bir bölümünde de arama yaptıktan sonra çalışmalarını tamamlayacağı öğrenildi.

Bu arada, yakınlarından haber alamayan bazı vatandaşların, polisin güvenlik çemberine aldığı olay yerindeki bekleyişi ise sürüyor.

İki patlamada da aynı marka tüp kullanıldı

İvedik Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı Hasan Gültekin, ikinci patlamanın olduğu yere gelerek, gazetecilere yaptığı açıklamada, dün meydana gelen olayda şu ana kadar 9 kişinin öldüğünü 2 kişinin yaralandığını söyledi. Traktör ve otomobil yedek parçası üreten Netsan firmasında sanayi tüplerinin patlaması sonucu yangın çıktığını düşündüklerini ifade eden Gültekin, her iki patlamanın olduğu iş yerinde aynı marka sanayi tüpleri kullanıldığını, patlamanın, tüplerin kaçak yapması ya da imalat hatasından kaynaklandığını düşündüklerini ifade etti. Gültekin, "Bu firmanın ürettiği tüpleri kullanan iş yerlerini tespit etmeye yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi.

Öte yandan, olay yerine gelen bazı vatandaşlar, patlamanın olduğu iş yerinde Aydemir ve Aydın Çapraz kardeşlerden haber alamadıklarını belirterek, arama kurtarma çalışmalarını yakından takip ediyor.

            

Patlama tiner tanklarında meydana geldi

Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, patlamanın meydana geldiği iş yerindeki çalışmaları inceledikten sonra gazetecilere  açıklamalarda bulundu.

OSTİM'in çok sayıda organize sanayi bölgelerinden oluştuğunu ifade eden Yüksel, olayın meydana geldiği yerin İvedik OSB olduğunu kaydetti. Dün akşam 19.45 sıralarında tiner boya atölyesinde bir patlama olduğu bilgisini aldıklarını anlatan Yüksel, tüm imkanları ile olaya müdahale ettiklerini söyledi. Patlamadan dolayı içeride hayatını kaybeden 4 kişi olduğunu tespit ettiklerini ifade eden Yüksel, şöyle konuştu:

"Ayrıca iki çalışan buradaki kimyasal gazdan rahatsız oldu. 8 tane çalışan da yine içeriden yaralı olarak çıkarıldı. Bunlardan birinin durumunun ağır olduğunu öğrendik. İçeride de 10 veya 12 civarında çalışanın olduğu anlaşılmaktadır. Bütün kurumlarımızla, Büyükşehir, Yenimahalle, Sivil Savunma, İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yeni gelişmeleri de sizinle paylaşacağız."

Yüksel, "İçeridekilerle bağlantı kurulabiliyor mu" sorusuna ise "bağlantı kuruyoruz, devamlı arkadaşlarımız psikolojik destek veriyor. Ne yapmaları gerektiğini söylüyor ancak henüz tam anlamıyla içeriye girdiğimizi söyleyemeyiz, çünkü içerde kimyasal maddeler içerde son derece kuvvetli aşağıda yanmaya devam ediyor. Şu anda da bütün itfaiyeler bunu, köpüklü malzemeler söndürmeye çalışıyor" dedi.

Yüksel, patlamanın nedenine ilişkin bir soru üzerine "tiner tanklarında meydana gelen bir patlama" ifadelerini kullandı.

Gökçek: Kontrolleri biz yapmıyoruz

Organize sanayi bölgelerinde belediyelerin hiçbir yetkisi olmadığını dile getiren Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, "Buradaki ruhsatları biz vermeyiz. Buradaki kontrolleri biz yapmayız, ne ilçe ne büyükşehir belediyesi. Organize Sanayi Kanunu gereği burası tabiri caizse kendi başına yönetilir, kendi başına buyruktur. Ben bu olaya senelerden beri karşı çıkıyorum, ama bu konuda başarılı olamadım. O kanunun değiştirilmesi için parlamentoda çok dil döktüm. Ama bir türlü olmadı" açıklamasında bulundu.

Yaralıların isimleri belirlendi

Ankara Ostim'de dün gerçekleşen iki ayrı patlamada yaralananların isimleri ve tedavi gördükleri hastaneler belirlendi.

Ankara İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Aksoy, yaptığı yazılı açıklamada, dün sabah 11.10'da meydana gelen patlamada yaralanan ve halen tedavisi devam edenlerin isimleri ve tedavi gördükleri hastaneleri şöyle açıkladı:

"Hasan Bozkurt, Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi; Mükremin Atmaca, Abdurrahman Ersoy, Ataman Ergün, Faruk Ünlü, Onkoloji Araştırma Hastanesi; Orhan Er, Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi; Murat Özbek, Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi; İbrahim Demir, Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi; Güldal Ekim, Etlik İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi; Sadullah Çoban ve Adnan Biber, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi; Hacı Ali Şahman ve Muhammet Altınbaş, Ankara Üniversitesi İbni Sina Hastanesi; Ahmet Çağatay Gür, Ufuk Üniversitesi."

Aksoy, dün 19.30'da gerçekleşen ikinci patlama sonucu yaralananlar ve tedavi gördükleri hastanelerin ise "Kemalettin Çenli, Hayrettin Çenli, Volkan Üçler, Ozan Bozer, Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi; Ramazan Akkaya, Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi; Mehmet Şimşek, Etimesgut Devlet Hastanesi; İbrahim Dal ve Nihat Gülerkaya, Etlik İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi; Volkan Özdemir ve Onur Çorumlu, Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi" olduğunu bildirdi.

İkinci patlamanın nedeni LPG tankı

İvedik OSB Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Gültekin, OSTİM OSB'deki ikinci yangına, bir otomobilin LPG tankının patlamasının sebep olduğunu bildirdi. Gültekin, yangının, traktör ve otomobil yedek parçası üreten Güvenmak adlı firmanın önündeki bir özel arabanın LPG tankının patlaması ile çıktığını öğrendiklerini belirterek, şöyle dedi:

"Bu yangın, iş yerine sıçramış ve oradaki 8-10 asetilen ve oksijen tüpünün patlaması ile de büyümüş. Daha sonra yangın, köşebent üreten Metsan ve gıda firması YNS'ye sıçramış. Bizim elimizdeki resmi kayıtlara göre, Güvenmak'da 10 kişi, Metsan'da 3 kişi çalışıyor. Her iki firmada da akşam mesaisi yapılıyor. Olayda kaç kişinin hayatını kaybettiği ve kaç kişinin binada mahsur kaldığına dair elimizde net bir bilgi yok, ancak ölenlerden iki tanesinin LPG tüpü patlayan arabada hayatını kaybettiğini öğrendik."

Bu arada, yangının söndürüldüğü ve soğutma çalışmalarına devam edildiği bildirildi.

 

Ostim'de deprem gibi patlama

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir