Pazar payını artırıcı, maliyetleri düşürücü tedbirler alınmalı

TİSK, Şubat Ayı Ekonomi Bülteni'ni yayınladı. Bültende Sanayinin büyüme ivmesinin dış etkilerle güç kaybetmemesi için yeni tedbirler alınması gerektiği vurgulandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), "Sanayinin büyüme ivmesini koruyacak, dış etkilerle azalmasını önleyecek, pazar payını artırıcı ve maliyetleri düşürücü tedbirler alınmalı" değerlendirmesinde bulundu.

TİSK, "Şubat Ayı Ekonomi Bülteni"ni yayınladı.

Sanayi Üretim Endeksinin yıllık bazda yüzde 3,7; aylık bazda yüzde 11,4; sanayi ciro endeksinin yıllık bazda yüzde 16,7; aylık bazda yüzde 20,2 arttığı belirtilen bültende, "Sanayi ciro endeksinde baz etkisi ortadan kalktı, yüksek oranlı artışlar muhtemelen devam etmeyecek" ifadelerine yer verildi.

Kapasite kullanım oranının yıllık bazda 0,1 puan azaldığı ifade edilerek, "Kapasite kullanım oranındaki düşüşün sanayi üretimi üzerindeki etkisi, 2012'nin ilk çeyreğinde büyüme oranında düşüş olacağı sinyalini veriyor. Ama Ocak ve Şubat verisini de görmek lazım" değerlendirmesinde bulunuldu.

Bültende, büyüme oranının 2011'in son çeyreğinde de azımsanmayacak bir oranda olması beklendiği dile getirilerek, "Sanayinin büyüme ivmesinin dış etkilerle güç kaybetmemesi için maliyetleri düşürecek ve dış pazar payını artıracak yeni tedbirler alınmalı" denildi.

İşgücüne katılma oranının hem kadınlarda hem de erkeklerde arttığı vurgulanarak, Kasım 2011'de istihdamın bir yıl önceye göre 1 milyon 413 bin kişi arttığı belirtildi.

"2011 yılında ihracat, ithalat, dış ticaret açığı ve cari açık Cumhuriyet tarihi rekorlarını kırdı" ifadesine yer verilen bültende şunlar kaydedildi:

"TCMB'nin izlediği para politikasının yardımıyla son iki ayda dış ticaret açığı gerilese de 2011, yıllık bazda açığın en fazla arttığı yıl oldu. 2011 yılında ihracat yüzde 18,5; ithalat yüzde 29,8 artarken, yıllık bazda dış ticaret açığı yüzde 47,7 oranında büyüdü."

Bu konularda ilginizi çekebilir