PC satışları son 6 yılın en düşüğünde

Dünya genelinde PC satışları 2015'in ilk çeyreğinde son altı yılın en düşük seviyesine geriledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Windows XP'den daha yeni Windows sürümlerine geçişlerin yavaşlaması ve Windows 10'un bekleniyor olması, dünya genelinde PC satışlarını, bu yılın ilk çeyreği itibariyle, son altı yılın en düşük noktasına çekmiş durumda.

İlk çeyrekte dünya geneli PC satışları toplamda 68.5 milyon üniteye ulaştı ve bir önceki yıla göre yüzde 6.7 azalmış durumda. IDC'nin raporuna göre bu durum da ilk çeyrek PC satışlarının 2009'dan beri en düşük noktaya ulaşmasına neden oldu.

Windows 10 PC satışlarını artırabilir

Geçtiğimiz yılın ikinci yarısında eski Windows XP PC'lerin yeni Windows sistemler ile yenilenmesi sayesinde, PC satışlarında belirli bir iyileşme gözüküyordu. IDC'den kıdemli araştırma analisti Rajani Singh'e göre, eski PC'leri yenilemek isteyen kullanıcılar düşünüldüğünde, Windows 10'un PC satışlarında olumlu bir etki yaratması söz konusu olabilir.

Windows 10; Windows 7 ve Windows 8.1'in iyi yönlerini bir araya getirmek üzere tasarlanmış durumda. Ayrıca Windows 10, Windows 8, 8.1 ve Windows 7 kullanıcıları için ilk yılda bedava bir güncelleme olacak. PC üreticileri, yeni işletim sistemine sahip tablet ve dizüstü bilgisayarların Eylül veya Ekim civarlarında satışa sunmayı planlıyor.

Farklı bir araştırmada ise Gartner, dünya genelinde ilk çeyrek PC satışlarının yüzde 5.2 oranında azaldığını kaydediyor. Gartner'ın  baş analisti Mikaka Kitagawa'nın bir röportajda söylediğine göre, özellikle masaüstü bilgisayarlardaki XP güncellemelerinin azalması satışları kötü yönde etkiliyor. Gartner'ın tahminlerine göre, bu yıl PC satışlarında tek basamaklı bir düşük bekleniyor ancak önümüzdeki yıl da tek basamaklı bir yükseliş muhtemel.

IDC'nin raporuna göre, dünyanın en büyük PC satıcısı, 13.39 milyon ünite satışla ile bir kez daha Lenovo'da. İkincilikte ise 12.99 milyon ünite ile Hewlett-Packard bulunmakta. Dell ve Acer, sırası ile üçüncülük ve dördüncülük basamaklarında yer alıyor. Lenovo ve Hewlett-Packard'ın satışları yükselirken, Dell ve Acer'in satışları ise düşmüş durumda...

Bu konularda ilginizi çekebilir