Perakende ciroları ekimde yüzde 15 düştü

Organize perakende cirolarında, yıllık artış yüzde 4 seviyesinde gerçekleşti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Organize perakende ciroları, ekim ayı itibariyle eylül ayına kıyasla yüzde 15 düşerken, yıllık ciro artışı yüzde 4 seviyesinde gerçekleşti.

Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Perakende Endeksi, By Nielsen ekim 2009 sonuçlarına göre, ekim ayı ciroları eylül ayına kıyasla yüzde 15 düşerken, 2008 yılının ekim ayına göre aylık değişim yüzde 10 seviyesinde oldu.

2009 ekim ayındaki yıllık ciro artışı yüzde 4 düzeyinde gerçekleşirken, 2009 yılının ilk 10 ayının 2008 yılının aynı dönemiyle kıyaslanmasında, organize perakende cirosunun yüzde 5 büyüdüğü gözlendi.

Alt sektörler bazında cirolar incelendiğinde, gıda perakendesi cirosunda önceki aya göre yüzde 10 seviyesinde bir düşüş yaşandı. Gıda dışında ise aylık ciro değişimi yüzde 22 düşüş olarak gerçekleşti. Hazır giyim sektörü cirosu da yüzde 25 geriledi.

Yıllık olarak ise gıda ciroları yüzde 2 artarken, gıda dışında yüzde 8 büyüme gözlendi. Hazır giyim sektörü, 2008 Ekim-2009 Ekim yıllık döneminde yüzde 12 büyüme yaşadı.

Raporda, "Alt sektörler bazında ciro artışı sürerken, gıda perakendesi 10 aylık dönemde yatırımlarının dönüşlerini almaya başlamıştır. Aylık bazda daralmalar bayram sonrası dönemin etkisini yansıtmaktadır" denildi.

Metrekare endeksinde, yıllık bazda yüzde 13 artış

Metrekare endeksine bakıldığında, yıllık bazda yüzde 13 artış görüldü. 2008 ekim ayındaki bir yıllık büyüme, yüzde 22 seviyesinde olmuştu.

Mağaza sayılarında yıllık yüzde 10 artış yaşanırken, 2008'deki yıllık yüzde 25'lik artış oranlarına kıyasla büyümenin hız kestiğine dikkatin çekildiği raporda, "Sektör kriz ortamında bile güvenle yatırımlarını sürdürmektedir. Bu durum, sektörün yakın ve orta vadede gerçekleşecek düzelmeye duyduğu güvenin ifadesidir. Gıda dışı perakende yatırımları da önceki aylara göre artış kaydetmiştir. Önceki 3 aylık dönemde hız kesen hazır giyim sektörü yatırımları, yeniden artış eğilimine girmiştir" görüşlerine yer verildi.

Ekim ayında açılan 1 yeni alışveriş merkezinin (AVM), mağaza sayılarındaki artışta etkili olduğu kaydedilen raporda, AVM sayısının 226'ya, toplam kiralanabilir alanın ise 5,33 milyon metrekareye ulaştığı kaydedildi.

Rapora göre, Ekim 2009'da metrekare başına ciro endeksi, eylül ayına göre yüzde 13 düştü. 2008 Eylül ayına kıyasla ise yüzde 3 artış görüldü.

İstihdam aylık bazda yüzde 2 arttı

Sektör istihdamı aylık bazda yüzde 2 artarken, yıllık bazda yüzde 1 azaldı. Toplam çalışan sayısında ise 2008 yılı sonundan bu yana değişim olmadı.

Alt sektörlerde de 2008'deki istihdam artışının hız kestiğine işaret edilen raporda, şu bilgiler verildi:

"Gıdada yıllık bazda yüzde 9 istihdam düşüşü yaşanmıştır. Gıda dışında yüzde 2 artış olurken, hazır giyimde ise yüzde 5 istihdam gelişimi gözlenmektedir. Ekim 2009 itibariyle, Aralık 2008'den beri olan 10 aylık dönemde hazır giyim yüzde 5 istihdam artışı sağlarken, gıda yüzde 6, toplam gıda dışı ise yüzde 1 düşüş yaşamıştır. Ekim ayında özellikle gıda dışı organize perakendede geçtiğimiz aylardan sonra yeniden bir istihdam hamlesi gözlenmektedir. Gıda dışı ve hazır giyim alt sektörleri yıllık ve aylık istihdam gelişimini sürdürmüştür."