Perakende güven endeksi yeni yıla pozitif girdi

Kasımda -2,7 puan, aralık ayında da -8,9 puan olan endeks Ocak ayında 0,8 puana çıktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'nın (TEPAV) oluşturduğu perakende güven endeksi (TEPE) 2011 Ocak ayında pozitif değere geçti.

TEPE önceki aya göre 9,7 puan, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise 18,3 puan artarak, ocak ayında 0,8 değerini aldı.

TEPAV'dan yapılan açıklamaya göre, geçen yılın Kasım ayından bu yana negatif seyreden TEPE, yeni yıla pozitif girdi.

Kasım'da -2,7 puan, aralık ayında da -8,9 puan olan endeks Ocak ayında 0,8 puana çıktı.

Açıklamaya göre, Ocak 2011'de gelecek 3 aya ilişkin beklentiler aralık ayına göre 18,8 puan arttı. TEPE anketi katılımcılarının yüzde 36,6'sı gelecek 3 ayda işlerinde iyileşme beklerken, işlerinde kötüleşme bekleyenlerin oranı yüzde 24,4 düzeyinde gerçekleşti. Beklentilerde Ocak 2010'a göre ise 30,8 puanlık bir artış kaydedildi.

Anket katılımcıları arasında işlerinin geçen yılın aynı dönemine göre arttığını belirtenlerle azaldığını belirtenler arasındaki fark, Ocak 2010'a göre 30,4 puanlık bir artış gösterirken, Aralık 2010'a göre 2,7 puan düştü.

AB-27 Perakende Endeksi ocakta -0,6 değerini aldı

AB-27 Perakende Endeksi ise ocakta  -0,6 değerini aldı. AB-27'de aralık ayına göre 2,8 puanlık bir düşüş, 2010 yılının aynı dönemine göre 4,6 puanlık bir artış yaşandı. Ekim 2010'dan bu yana TEPE'nin üzerinde seyreden AB-27 Perakende Endeksi, bu yılın Ocak ayında TEPE'nin altında bir değer aldı.

Alt-sektörler itibariyle bakıldığında ise, Ocak 2011'de elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar, motorlu taşıtlar, tekstil-hazır giyim, başka yerde sınıflandırılmayan (BYS) mobilya, aydınlatma sektörlerinin iyi bir performans sergiledikleri görüldü. Yiyecek, içecek ve tütün ürünleri sektörü ile diğer sektörler daha kötü bir performans sergilediler. Birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar sektörü ise ortalama düzeyinde seyretti.

Açıklamada, TEPE anketinin soru bazında detaylı sonuçlarına bakıldığında bir önceki aya ve bir önceki yıla göre, ciddi toparlanmalar görüldüğü ifade edildi.

İşlerin geçen yılın aynı dönemine göre toparlanması dışındaki tüm göstergelerde pozitif beklentilerin çoğunlukta olduğuna işaret edilen açıklamada, ''Satışlardaki, tedarikçilerden siparişlerdeki ve istihdamdaki önümüzdeki döneme ilişkin beklentiler perakendecilerin 2011'den umutlu olduklarını göstermektedir ama satış fiyatlarındaki önümüzdeki 3 aya ilişkin beklentilerin yüksekliği dikkat çekmektedir'' denildi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir