Perakende güveninde mevsimsel düşüş var

TEPAV, perakende güveninde mevsimsel düşüş olsa da pozitif eğilimin devam ettiğini bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'nın (TEPAV) Perakende Güven Endeksi'nde (TEPE), perakende güveninde mevsimsel düşüş olsa da pozitif eğilimin devam ettiği bildirildi.

TEPAV, Perakende Güven Endeksi'ni (TEPE) açıkladı. Buna göre, Ağustos 2010'dan bu yana ilk kez geçen ay negatife düşen TEPE'de düşüşün bu ay da devam ettiği belirtildi. TEPE, Aralık 2010'da eksi 8-9 değerini aldı. Bir önceki aya göre 6,2 puan düşen TEPE, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise 10,3 puan artış gösterdi.

Aralık 2010'da, önümüzdeki 3 aya ilişkin beklentiler geçen aya göre 1 puan düştü. TEPE anketi katılımcılarının yüzde 28,4'ü önümüzdeki 3 ayda işlerinde iyileşme beklerken, işlerinde kötüleşme bekleyenlerin oranı yüzde 35,1 düzeyinde kaldı. Aralık 2009'a göre ise 24,6 puanlık bir artış kaydedildi.

Anket katılımcıları arasında, işlerinin geçen yılın aynı dönemine göre arttığını belirtenlerle azaldığını belirtenler arasındaki fark, Aralık 2009'a göre 34,3 puanlık bir artış gösterirken, Kasım 2010'a göre de 2,9 puan düşüş gösterdi.

Alt-sektörler itibariyle bakıldığında ise Aralık 2010'da BYS mobilya, aydınlatma, elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar, birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar ve yiyecek, içecek ve tütün ürünleri sektörlerinin iyi bir performans sergiledikleri görüldü. Tekstil-hazır giyim ve diğer sektörler daha kötü bir performans sergilerken, motorlu taşıtlar sektörü ise ortalama düzeyde seyretti.

TEPE anketinin soru bazında detaylı sonuçlarına bakıldığında bir önceki aya kıyasla, geçtiğimiz 3 aya göre işlerde ciddi bir düşüş görüldü. Tedarikçilerden siparişlerde, önümüzdeki döneme ilişkin satış beklentilerinde, önümüzdeki döneme ilişkin fiyat beklentilerinde ve işlerin geçen yılın aynı dönemine göre toparlanmasında azalma görüldü. Bunun yanında istihdam beklentilerinde ve önümüzdeki yıl mağaza sayısında artış beklenirken, mevcut stok düzeyinin normal seviyenin altında olduğu görüldü.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir