Perakende ve yatırım bankacılığı ayrılmalı

İngiliz Bağımsız Bankacılık Komisyonu, bankaların yeniden yapılandırılmasını öngören raporunu açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - İngiltere'deki Bağımsız Bankacılık Komisyonu, ülkede yeni bir bankacılık krizi yaşanmaması için bankaların yeniden yapılandırılmasını öngören raporunu açıkladı.

Bankaların tasarruf, ticari borç, havale gibi alanları diğer işlemlerden ayrı tutmayı amaçlayan ve bankalarda iç güvenlik duvarları oluşturulmasını öneren Komisyonun raporu, ara rapor niteliği taşıyor.

İngiliz bankalarının finans krizinin ardından takip edilmesi amacıyla geçen yıl Haziran ayında hükümet tarafından kurulan Bağımsız Bankacılık Komisyonunun hazırladığı raporun nihai hali eylül ayında yayımlayacak ve ardından Maliye Bakanı George Osborne'a sunulacak.

Ara raporda, bireysel bankacılık alanında bankalar arasında daha fazla rekabete ihtiyaç olduğu kaydediliyor.

İç güvenlik duvarı önerisinin yapıldığı bankalar arasında Barclays ve Royal Bank of Scotland da bulunuyor. Bu bankaların da bireysel bankacılık işlemleri ve yatırım bankacılığını bir arada yürüttüğüne dikkat çekiliyor.

BBC'nin ekonomi editörü Robert Peston, bankacılık sektörünün önerilerin bir kısmının uygulamasını çok masraflı olabileceğini aktarıyor. Uygulama çerçevesinde bankaların yatırım bankacılığı işlemleri için yan kuruluş oluşturması gerekebileceği belirtiliyor.

BBC ayrıca, uygulamanın bankaların borçlanırken daha yüksek faiz ödemeleri anlamına geleceği yorumunu yapıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir