Perakendeci, caddelerden vazgeçmedi

AVM'lere rağmen, arzı çok kısıtlı olan caddelerde fiyatlar artışını sürdürüyor. En pahalı cadde olan Nişantaşı'nda metrekare kiraları 170 euroya ulaştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Leyla İLHAN

İSTANBUL - Yeni açılan alışveriş merkezlerine rağmen perakendecilerin Nişantaşı, Bağdat ve İstiklal Caddeleri'ne olan yoğun talebi artarak devam ediyor. Aşırı ilgiden dolayı Nişantaşı'nda, metrekare başına aylık kiralar 170 euro, Bağdat Caddesi'nde 130 euro, İstiklal Caddesi'nde ise 150 euro seviyelerine çıktı.

Türkiye perakende piyasası hakkında bilgi veren Jones Lang LaSalle (JLL) Sermaye Piyasaları & Danışmanlık Hizmetleri Direktörü Kıvanç Erman, artan talebe ve birincil perakende alanlarının sunduğu kısıtlı arza bağlı olarak, 2011 yılında cadde mağazalarında kiraların artış eğilimine girmesinin beklendiğini ifade etti.

Erman, "Ancak bu bölgelerdeki kısıtlı kiralanabilir alan arzı, perakendecilerin önündeki en önemli engel olmaya devam etmekte ve bu durum caddelerde kira rakamlarının artmasına sebep olmakta. Şu anda en pahalı cadde olan Nişantaşı'nda birinci çeyrekte gerçekleşen en önemli kiralama işlemlerden biri, Bally mağazasının kiralanması, İstiklal Caddesi'nde ise Lacoste'un yeni 'Live' konseptli mağazasını faaliyete geçirmesi olmuştur" dedi.

İstanbul'da metrekare fiyatları yükselişte

Genel olarak perakende sektöründe kiraların artış trendine girdiğini belirten Erman, 2010 sonunda metrekare başına aylık 75 euro olan birincil kiraların 2011'in ilk

çeyreğinde 80 euro seviyesine ulaştığını kaydetti. Bu artışın İstanbul'da özgü olduğunu ve Anadolu'da bir artış gözlenmediğini dile getiren Erman şu değerlendirmeyi yaptı: "Birincil kira rakamları metrekare başına aylık 45 euro olarak sabit kaldı. Ancak bu rakamın 2011 sonu itibariyle 50 euro seviyesine yükselmesi bekleniyor. 2011 yılı boyunca, perakende kiralarının kademeli olarak artacağı ve İstanbul'da birincil kira rakamlarının metrekare başına aylık 90 euroya yükselerek 2007'deki kriz öncesi seviyelerine ulaşacağı öngörülmekte."

AVM yatırımlarında İzmir, Bursa'yı geçecek

Mart sonu itibariyle, bin kişi başına düşen perakende yoğunluğunun 215 metrekareye ulaştığını aktaran Erman, "İstanbul perakende yoğunluğunda ilk sıraya yükseldi. Önceki yıllarda perakende açısından en yoğun şehir olan Ankara ise bin kişi başına düşen 202 metrekare ile ikinci sıraya geriledi. İstanbul ve Ankara'dan sonra, Denizli perakende açısından en yoğun üçüncü şehir olarak öne çıkıyor. Gelecek arz göz önünde bulundurulduğunda, 2013 yılına kadar İzmir'in perakende yoğunluğunda önemli bir artış olması ve şehrin Bursa'yı da geride bırakarak Tekirdağ'a yaklaşması bekleniyor" diye konuştu.

Perakende pazarı ilk çeyrekte 264 bin metrekare büyüdü

"Jones Lang Laselle Türkiye Gayrimenkul Piyasası Görünümü 2011 İlk Çeyrek" raporuna göre; perakende pazarı 2011'in birinci çeyreğinde gelişimine devam ederek, kriz öncesi performansını yakalamaya yaklaştı. 2010 yılının birinci çeyreğinde toplam kiralanabilir alandaki büyüme 82 bin metrekare iken, 2011'in aynı döneminde 264 bin metrekarelik bir büyüme kaydedildi. Bu dönemde gerçekleşen büyümenin büyük kısmı 198 bin metrekare ile İstanbul'da gerçekleşti. Diğer illerdeki artış ise 66 bin metrekare oldu. Birinci çeyrekte Türkiye'de açılan toplam yedi alışveriş merkezinin dördü İstanbul'da bulunuyor. Bu dönemde açılışı gerçekleşen en önemli alışveriş merkezleri; Marmara Forum, Sapphire ve Demirören AVM oldu.

Ortadoğu karıştı perakendeci Doğu Avrupa'ya yöneldi

Türk perakendecilerin, uluslararası pazarlara, yakın coğrafyaya yönelik büyüme talebinin güçlü bir şekilde devam ettiğini aktaran Kıvanç Erman, "Son dönemde bazı Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde yaşanan politik istikrarsızlık, perakendeci taleplerinin daha güvenli pazarlar olan Doğu Avrupa ülkelerine kaymasına neden oldu. Ancak Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da istikrarın yeniden sağlanması ile bu ülkelere yönelik yatırımların tekrar hız kazanması bekleniyor" değerlendirmesini yaptı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir