Perakendeci geçen aya göre daha umutlu

TEPAV Şubat ayı Perakende Güven Endeksi, bir önceki aya göre 0,9 puan yükseldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Şubat ayı Perakende Güven Endeksi (TEPE), bir önceki aya göre 0,9 puan yükselerek -0,9 oldu. Anket katılımcılarının yüzde 43,3'ü önümüzdeki 3 ayda işlerinde iyileşme beklerken, işlerinde kötüleşme bekleyenlerin oranı yüzde 20,6'da kaldı.

TEPAV'dan yapılan açıklamaya göre, Perakende Güven Endeksi bu yılın Şubat ayında Ocak ayına göre yükseldi. TEPE'deki artışın temel sebebi, önümüzdeki 3 aylık döneme ilişkin beklentilerdeki olumlu gelişme oldu. TEPE, Şubat 2012'de artmasına rağmen sıfırın altında kaldı, -0,9 değerini aldı. TEPE bir önceki aya göre 0,9 puan yükselirken, geçen yılın aynı dönemine göre ise 6,5 puan düştü.

Önümüzdeki 3 ayda iyileşme bekleniyor

Önümüzdeki 3 aya ilişkin beklentilerin denge değeri Şubat 2012'de 18,9 oldu, TEPE anketi katılımcılarının yüzde 43,3'ü önümüzdeki 3 ayda işlerinde iyileşme beklerken, işlerinde kötüleşme bekleyenlerin oranı yüzde 20,6'da kaldı. Beklentilerde Şubat 2011'e göre 7,7 puanlık bir düşüş olurken, Ocak 2012'ye göre 5,2 puanlık artış oldu.

İşlerin geçen yılın aynı dönemine göre durumu, mevsimsellikten arındırılmamış seride Şubat 2012'de son 22 ayın en düşük değerini aldı. Şubat 2012'de işlerinin geçen yılın aynı dönemine göre arttığını belirtenlerin oranı yüzde 17,2 iken azaldığını belirtenlerin oranı yüzde 53,8 oldu.

"İşler AB'de olduğundan çok daha iyi"

AB-27 Perakende Güven Endeksi, Şubat 2012'de -12 değerini aldı. AB-27'de geçen aya göre 2 puanlık artış olurken, geçen yılın aynı dönemine göre 12,6 puanlık düşüş yaşandı. 2011'in başından bu yana AB'ye fark atan Türkiye, Ocak 2012'de de AB ile arasındaki farkı korumaya devam etti.

AB-27 Ülkeleri ve Türkiye'nin Şubat 2011 ve Ocak 2012'ye göre Perakende Güven Endeks değerleri karşılaştırıldığında Slovakya, Letonya ve Romanya dışındaki tüm ülkelerde geçen yıla göre düşüş olduğu görüldü.

Elektronik ve gıda sektörleri yükseldi

Alt sektörler itibariyle bakıldığında geçen yılın aynı dönemine göre, elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar sektörü Şubat ayının lideri oldu. Yiyecek, içecek, tütün ürünleri sektörü ile birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar sektörü de Şubat ayında artış gösterdi. Mobilya ve aydınlatma ekipmanları sektöründe geçen yıla göre düşüş olmasına rağmen sektör ortalama düşüşün altında kaldı. Tekstil, hazır giyim ve ayakkabı sektörü ile "diğer" sektöründe (akaryakıt istasyonu, eczane, parfümeri, nalbur, züccaciye, kırtasiye) geçen yıla göre ciddi oranda düşüş yaşandı. Geçen yıla göre düşüş en fazla motorlu taşıtlar sektöründe oldu.

(AA)

Bu konularda ilginizi çekebilir