Peşmerge yine geçecek mi?

Başbakan Davutoğlu, "Türkiye Kürt bölgesinin güvenliği için gereken her türlü desteği verecek. Destekler artarak devam edecek" açıklamasında bulundu. Davutoğlu'na, "Türkiye, Kobani'ye yeni geçişlere izin verecek mi?" sorusu yöneltildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ERBİL -  Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Irak'ın güvenliği Türkiye için hayatidir. Bölgesel yönetimin güvenliği ise önceliklidir" dedi. Davutoğlu'na, "Türkiye, Kobani'ye yeni geçişlere izin verecek mi?" sorusunu sordular.

Erbil'deki temaslarını sürdüren Başbakan Ahmet Davutoğlu, önce Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, ardından da IKBY Başkanı Mesud Barzani ile görüştü.

"Türkiye Kürt bölgesinin güvenliği için gereken her türlü desteği verecektir" diyen Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bu tarihi ve stratejik bir konudur" şeklinde konuştu.

Basın toplantısında ilk sözü alan Ahmet Davutoğlu, "Irak'ın genelinde ve bölgesel yönetimde en önemili konuların başında güvenlik geliyor" dedi ve şunları söyledi:

"Ele aldığımız konular arasında 4 husus önem taşıyor. İlki insani boyut. IŞİD'in saldırıları sonucu yerinden olan Suriye ve Iraklıların durumunu ele aldık.

İkinci konu güvenlikti ve doğrudan Kürt bölgesinin hedef alınması sonucu ortaya çıkan durumu görüştük. Irak'ın güvenliği Türkiye için hayati önemdedir. Kürt bölgesinin güvenliği de Türkiye'nin güvenliğini yakından ilgilendirir. Bu noktada güvenlik ve istikrar için birlikte atacağımız adımları ele aldık.

Üçüncü başlık siyasi durum. Irak'ta yeni hükümet göreve başladı ve dün Bağdat'ta olumlu bir atmosfer gördüm. Irak'ta bütün etnik, mezhebi, dini grupların hak ettiği temsil gücüne ulaştığı, herkesi kapsayan bir siyasi yapının oluşması hepimizin tercihidir ve bu yapı Irak'ın geleceğinin garantisidir.

Dördüncü başlık ekonomiydi. Irak'la yapılan 12 milyar dolarlık dış ticaretin 8 milyar dolara yakının Kürt bölgesiylşe yapıyoruz..."

"Her türlü destek verilecek"

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Güvenlik noktasında atılacak adımları ele aldık dediniz. Peşmerge'nin eğitilmesine başlandı mı?" şeklindeki soruya, "Az önce de belirttiğim gibi Irak'ın bütün olarak güvenliği Türkiye için hayatidir. Kürt bölgesi sınır olduğu için aynı öneme sahiptir. Türkiye Kürt bölgesinin güvenliği için gereken her türlü desteği verecektir. Bu tarihi ve stratejik bir konudur. Eğitim konusunu da ele aldık. Bu da dahil olmak üzere vereceğimiz destekler artarak devam edecek" yanıtını verdi.

"Peşmergeye izin verilecek mi?

Davutoğlu'na, "Peşmerge'nin eğitimi nasıl olacak. Aynı zamanda Türkiye'den Kobani'ye yeni güçlerin geçişine izin verilecek mi?" sorusu da yöneltildi. Davutoğlu'nun yanıtı şöyleydi:

"Sadece Irak'ı değil Ortadoğu'daki durumu da ele aldık. Bu coğrafyada her konu diğeriyle ilişkili. Peşmerge'nin Kobani'ye geçişine izin vermemiz, aramızda oluşan güven ilişkisinin çarpıcı bir kanıtıdır. Ortak hareket etmemiz son derece doğal. Bundan sonra da gerektiği zaman gereken her yerde tedbir almaya ve güvenlik konusunu konuşmaya devam edeceğiz..."

Bu konularda ilginizi çekebilir