Petrol fiyatlarındaki yükseliş risk alma iştahının göstergesi
İrem DIŞPINAR / Finansinvest
Kabinede ekonomi tarafında güven duyulan isimlerin yeniden yer alması ve TCMB’nin faiz koridorunun üst bandındaki indiriminin piyasa tarafından olumlu karşılanması ile TL ve TL varlıklar global piyasalara kıyasla daha olumlu performans gösterdi. Ancak yurt içinde politikaya dair haber akışı ile birlikte anayasa ve başkanlık sistemine dair belirsizliğin devam ediyor olması, hisse senedi piyasalarında tedirginliğe neden oluyor. Diğer yandan küresel çapta gevşek para politikalarının devamı, TCMB’nin faiz koridorunun üst bandında indirimlerine devam edeceği beklentisini güçlü tutuyor. Bunun sonucunda kısa vadeli tahvil faizlerinde olası yukarı yönlü hareketler sınırlı kalabilir. Uzun vadeli tahvillerin performansında ise TL ve risk iştahının seyri belirleyici olacaktır. Eğer TL’de güçlenme eğiliminin devamı ile uzun vadeli tahvil faizlerinde geri çekilme yaşanması halinde, bu durum BIST’e de olumlu yansıyacaktır.
Dışarıya baktığımızda, Fed’in toplantı tutanaklarında Haziran ayı ve bu yılın geneli için faiz artırımına yönelik güçlü mesajlar vermesi nedeniyle dolar küresel güç kazandı. Ancak Fed’in bu yönde aksiyon alması dolarda değer kazancının ileri taşınması ile birlikte ABD’nin ihracatında ve dolayısıyla da büyümesinde baskıya neden olabilir. Bu riske ek olarak, ABD’de enflasyon beklentilerinin düşük seyri Fed’in bir sonraki ay faiz artırımına gitmemesine yol açacaktır diye düşünüyorum. Ancak üyeler son dönemde Fed’in projeksiyonları ile piyasaların beklentilerinin birbirine yakınsaması için bu yönde mesajlar veriyor olabilir.
Öte yandan petrol fiyatlarının yükseliş göstermesi küresel risk iştahındaki toparlanmanın bir göstergesi olarak karşımıza çıkıyor. Fiyatların yukarı yönde eğilimini koruması, gelişmekte olan ülke para birimlerinde değer kazancına ve endekslerinde yükselişlere işaret edebilir. Bu ihtimalin gerçekleşmesi TL ve hisse senedi piyasalarımıza olumlu yansıyacaktır.