Petrol Ofisi- THY jet yakıtı ikmali sözleşmesi imzaladı

Türk Hava Yolları (THY) ile OPET'in yüzde 50'şer ortaklığıyla kurulan THY OPET Havacılık Yakıtları A.Ş'nin THY uçağına ilk jet yakıtı ikmali törenle yapıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Petrol Ofisi, THY ve THY-OPET ile jet yakıtı ikmal sözleşmesi imzaladığını duyurdu.

Petrol Ofisi'nin Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yayımlanan açıklamasında, Petrol Ofisi ile Türk Hava Yolları A.Ş arasında, İstanbul Atatürk Havalimanı jet yakıtı ihtiyacının bir kısmını 1 yıllık süreyle ve yurtiçindeki 26 hava meydanının jet yakıtı ihtiyacını 1 ay süreyle karşılamak üzere jet yakıtı ikmal sözleşmesi imzalandığı bildirildi.

Açıklamada ayrıca, THY-OPET Havacılık Yakıtları A.Ş ile de 30 Haziran 2011 tarihine kadar yurt içinde 23 meydanda (5 meydanda 6 aylık süreyle) THY-OPET Havacılık Yakıtları A.Ş müşterilerine depolama/uçak ikmal hizmet sağlanması konusunda anlaşma sağlandığı kaydedildi.

THY OPET'in ilk jet yakıtı ikmali törenle yapıldı

Türk Hava Yolları (THY) ile OPET'in yüzde 50'şer ortaklığıyla kurulan THY OPET Havacılık Yakıtları A.Ş'nin THY uçağına ilk jet yakıtı ikmali törenle yapıldı.

THY ve OPET ortaklığıyla 2009 yılında kurulan THY OPET Havacılık Yakıtları A.Ş'den ilk yakıt ikmali yapılması nedeniyle Airport Oteli'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, Avrupa'nın lider havayollarından biri olma yolunda ilerleyen THY'nin, havacılık alanındaki uzmanlığını OPET'in akaryakıt alanındaki köklü geçmişiyle birleştirerek kurulan THY Opet şirketinin faaliyete geçmesinden dolayı büyük mutluluk duyduklarını kaydetti.

Bu alanda da bir liderliği hedeflediklerini vurgulayan Topçu, şunları söyledi:

"THY'nin, akaryakıt alanında köklü bir şirket olan OPET ile işbirliğine girmesi heyecanımızı artırmaktadır. Sadece THY değil, diğer havayolu şirketlerinin de yakıt ihtiyacını karşılamayı hedefliyoruz. THY ile OPET, yüzde 50 ortaklık ile 75 milyon dolarlık bir yatırımla faaliyete geçmiş bulunmaktadır. Jet yakıtı konusunda Türkiye genelindeki havaalanları dışında yurt dışındaki havaalanlarında da hizmet vermeyi hedefliyoruz. Bunu en kısa zamanda başaracağız. THY OPET Havacılık Yakıtları A.Ş'nin uluslararası havacılık sektöründe faaliyet göstermesini hedefliyoruz. THY olarak havacılıkta gösterdiğimiz başarıyı THY OPET ortaklığında da göstereceğimize inanıyorum."

Şirketi kurdukları için çok memnun olduklarını kaydeden Topçu, "Bu şirket sadece Türkiye'de değil, uluslararası alanda da başarılara imza atar ve Türkiye'nin parlayan bir yıldızı olur" dedi.

Koç: THY ile ortaklık yapmaktan gururluyuz

Koç Holding Yönetim kurulu Başkanı Mustafa Koç ise bugünün kendileri için çok önemli bir gün olduğunu ifade ederek, "Hakikaten çok gururlu ve mutluyuz. Bir tarafta dünyanın en iyi havayolu şirketi olmakta emin adımlarla yürüyen gururumuz THY, öbür tarafta akaryakıt sektörünün en güzide şirketlerinden biri olan OPET'imizin böyle bir ortaklığa imza atıyor olması bizim için çok gurur verici. Bu ortaklığın hem THY hem OPET hem de ülkemize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum, emeği geçenlere teşekkür ediyorum" dedi.

OPET Yönetim Kurulu başkanı Fikret Öztürk de, THY'nin Türkiye'nin gurur kaynağı olan bir şirket olduğunu ifade ederek, THY ile ortaklık yapmaktan son derece gururluyuz ve mutlu olduklarını söyledi.

OPET'in yüzde 100 Türk sermayeli bir şirket olduğunu dile getiren Öztürk, Türkiye'nin en büyük depolama kapasitesine sahip olduklarını, sadece yurt içinde değil, yurt dışında İngiltere ve Singapur'da da bulunan ofisleriyle uluslararası petrol ticareti yapan tek dağıtım şirketi olduklarını kaydetti.

Öztürk, son dört yıldır müşteri memnuniyetinde de lider olduklarını belirterek, "Hedefimiz, önce yurt içinde gerek THY gerek diğer havayolları uçaklarına hizmet vermek, bundan sonra ise yurt dışındaki hava yollarına da hizmet vermektir. Bu ortaklığımızın hayırlı olmasını diliyorum" diye konuştu.

"Yakıt ikmali tankerlerle yapılacak"

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Hamdi Topçu, bir soru üzerine şu anda yakıt ikmalinin tankerlerle yapılacağını söyledi.

Bir gazetecinin, "THY jet yakıtı tedarikinde nasıl bir prosedür uyguluyor? İhale mi yapılıyor? Bir tedarikçi şirket vardı, oradan alınmaya devam edecek mi? İki oyuncuyla mı devam edilecek?" soruları üzerine Topçu, "THY geçmişte tek tedarikçiden yakıt tedarik ediyordu. Şu anda iki şirkete çıktı. Önümüzdeki yılda piyasa şartları neyse ona bakacağız ve tedarik yoluna gideceğiz" dedi.

Topçu, bir başka soru üzerine THY uçaklarının yılda 1 milyon 200 bin ton civarında yakıt tükettiğini ifade ederek, bunun büyük bir bölümünün yerli kaynaklardan temin edildiğini, dışarı giden uçakların bulundukları ülkelerden yakıt aldığını belirtti. Topçu, "Akaryakıt temininin bir bölümünü THY OPET şirketinden, bir bölümünü de POAŞ'tan karşılamaya şu anda devam edeceğiz" dedi.

Hamdi Topçu bir soru üzerine de THY'nin her 3 ayda bir şirket kurduğunu ifade ederek, şu anda kurmayı düşündükleri 4-5 şirket daha olduğunu söyledi.

Fikret Öztürk de, jet A1 denilen akaryakıt ürünlerinin TÜPRAŞ ve yurt dışından temin edildikten sonra alımından uçağa veriş noktasına kadar tüm kar zararının THY ile OPET arasında yüzde 50 ortaklıkla yürütüleceğini ifade ederek, dağıtımın bugün başlatıldığını, bundan sonra yurt içi ve dışında devam edeceğini kaydetti.

Öztürk, bir soru üzerine THY ile ortak kurulan şirketin yalnız THY'ye değil diğer hava yolu şirketlerine de hizmet vereceğini vurgulayarak, "Biz bu hizmeti yalnız Türkiye'de değil, yurt dışında da vereceğiz. Rekabete sonuna kadar açığız. Jet A1 temininde olsun, gerek satışında olsun alışta ve satışta rekabette son noktasına kadar açık olduğumuzu belirtmek istiyorum" dedi.

THY OPET Havacılık Yakıtları A.Ş. Genel Müdürü Aydın Güneş de şirketin kaç kişilik bir istihdam sağlayacağına ilişkin soru üzerine, şu anda 175 kişilik norm kadro istihdamı yaratıldığını, THY'nin uçtuğu diğer alanlarda yapılacak yatırımlarla birlikte istihdamın da 200 kişiye ulaşacağını belirtti.

Törenin ardından aprona geçerek kurdele kesen Hamdi Topçu, THY Genel Müdürü Temel Kotil, Mustafa Koç, Fikret Öztürk, Koç Holding Enerji Grubu Başkanı Erol Memioğlu ve Aydın Güneş ile THY ve OPET yöneticileri, OPET tankerinden THY uçağına ilk akaryakıtın ikmalini gerçekleştirdi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir