Petrolde kritik seviyenin altı görüldü

Dün 2008 yılından beri görmediği 39,81 seviyesine kadar inen Brent petrol, bu sabah tepki alımlarıyla yükselişte.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DÜNYA Online ve ajanslar

OPEC'den beklediğini bulamayan petrol değer kaybettikçe kaybediyor. 

Brent petrol, dün 2008 yılından beri görmediği 39,81 seviyesine kadar değer kaybetti. 

Bu sabah itibariyle baktığımızda ise, ABD'de ham petrol stoklarının azaldığının görülmesi ve Japonya'da makine siparişlerinin artmasının piyasaya verdiği destekle bir miktar tepki yükselişi ile yeniden 40 doların üzerine çıktığı görülüyor. 

Bu sabah ilk işlemlerde Brent ham petrolünün varil fiyatı da 58 sent artışla 40.84 dolar olurken, ABD türü ham petrolün varil fiyatı 73 sent yükselerek 38.24 dolar oldu.

Dün Amerikan Petrol Enstitüsü'nün (API) rakamlarına göre ABD'de geride kalan haftada petrol stokları 1,9 milyon varil arttı. Enerji Bilgi Dairesi'nin dün yayımladığı rapora göre 2015 yılı tahminini aşağı yönlü revize edildi. 

Analistlere göre, petrol üzerindeki genel algı değişmedi. 

Küresel piyasalarda bir jeopolitik veya siyasi gerilim ya da OPEC üyelerinin piyasayı hareketlendirebileceği bir açıklama gelmemesi halinde düşüşün devam edeceği öngörülüyor.

OPEC Petrol Sepeti

OPEC Petrol Sepeti dün 1,15 dolar düşüşle 35,30 dolar/varil oldu.

OPEC Haber Ajansı OPECNA'dan yapılan açıklamaya göre, OPEC tarafından referans fiyat olarak belirlenen sepet fiyatı önceki gün de 36,45 dolar/varil seviyesindeydi. 

OPEC Petrol Sepeti, Saharan Blend (Cezayir), Girassol (Angola), Oriente (Ekvador), Iran Heavy (İran), Basra Light (Irak), Kuwait Export (Kuveyt), Es Sider (Libya), Bonny Light (Nijerya), Qatar Marine (Katar), Arab Light (Suudi Arabistan), Murban (BAE) ve Merey (Venezuela) petrol fiyatlarından hesaplanıyor.