Petrolde yatırımlar, kanunun yenilenmesini bekliyor

PwC Türkiye'nin petrol piyasası raporuna göre yatırımcılar 'Petrol Kanunu'ndaki değişiklilerin gerçekleşmesini bekliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Uluslararası denetim, vergi ve danışmanlık şirketi PricewaterhouseCoopers (PwC) Türkiye'nin "Türkiye Petrol Piyasasındaki Gelişmeler Raporu"nda, enerji sektörünün yeni yatırımlar için Petrol Kanunu'ndaki değişikliği beklediği bildirildi.

Türk enerji sektöründe faaliyet gösteren veya yatırım yapmayı düşünen yerel ve uluslararası yatırımcıları petrol piyasasındaki son durum hakkında bilgilendirmek amacıyla hazırlanan raporda, sektörde 2010 yılında yaşanan gelişmeler analiz edilirken, bu yıla ilişkin beklenti ve öngörülere yer verildi.

Yasada somut adımlar bekleniyor

Toparlanan finansal piyasaların yansımalarıyla yükselen petrol fiyatları, yukarı yönlü revize edilen talep projeksiyonları, OPEC merkezli arz kararları, ulusal petrol şirketlerinin büyüyen etkisi, uluslararası şirketlerin portföylerinin petrol arama ve çıkarma operasyonlarının büyüyen payının, 2011 yılının gündemini oluşturduğu ifade edilen raporda, şunlar kaydedildi:

"Buna karşılık özel sektör yatırımcılarının Türkiye'de petrol arama ve çıkarma faaliyetleri için daha uygun bir yatırım ortamı sağlamak amacıyla değiştirilmesi umulan 6326 sayılı Petrol Kanunu'yla ilgili somut adımlar atılması beklenti dahilinde. Bu paralelde Karadeniz'de başlatılan çalışmalar her geçen gün artan yabancı oyuncu ilgisiyle daha da önemli boyutlara ulaşacak. Ancak, halihazırda toplam petrol talebinin yaklaşık yüzde 10'unu karşılayan yerli üretimde orta vadede çok yüksek bir artış yaşanması öngörülmemektedir."

2011 beklentileri

PwC Türkiye raporunda, 2010'da boğazların güvenliğine ilişkin olarak atılan adımların, bu yıl daha somut bir karakter kazanması ve bu konuya katkıda bulunması öngörülen Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı Projesi'nin Rusya'nın da katılımıyla hız kazanmasının beklendiği belirtilerek, "Finansal kriz boyunca petrol ürünlerine ve özellikle motorine olan talepteki direnç Türkiye'yi önemli bir orta distilat pazarı haline getirmiştir. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde EURO V standartlarına geçişle birlikte Akdeniz Havzası'ndaki ticaretin yönünde önemli değişiklikler beklenmektedir" denildi.

Oto LPG pazarı büyümeye devam ediyor

Evsel kullanımda doğal gaza geçilmesiyle birlikte hızla daralan tüplü ve dökme LPG pazarına karşılık oto LPG pazarının büyümeye devam ettiği, Türkiye'nin dünyanın en büyük ikinci oto LPG pazarı haline geldiği, bu büyümedeki en önemli etkenin benzinin aleyhine olacak şekilde bugüne kadar sağlanan vergi avantajı olduğu vurgulandı.

Akaryakıt piyasasında 2009'dan bu yana yaşanan gelişmelerin etkisinin bu yıl da görülmeye devam edeceği ifade edilen raporda, şu görüşlere yer verildi:

"Geçen yılın ilk 9 ayı itibariyle ilk 4 oyuncunun pazar payı yine yüzde 70'in üzerinde seyretse de, yenilenen bayi sözleşmelerinin etkisiyle ortaya çıkacak yeni pazar paylaşımı ancak bu yılın sonuna doğru daha belirgin hale gelecektir. Yine de takip edilen gelişmeler ışığında bu süreçten en karlı çıkacak olanların bayiler ve orta ölçekli dağıtıcılar olacağını öngörmek hatalı olmayacaktır.

Birleşme devralmalar hızlanacak

Tüm bu gelişmeler ışığında 2011 yılında  özellikle ithalat esnasında karşılaşılan finansal ve bürokratik yüklerin daha verimli bir şekilde aşılabilmesine yönelik olarak dikey entegrasyonlar ile birleşme ve devralmaların da hızlanacağı beklenmektedir."

PwC Türkiye Enerji, Altyapı ve Madencilik Sektörü Lideri Faruk Sabuncu, rapora ilişkin değerlendirmesinde, bu yıl petrolün, makro ekonominin en önemli konusu olacağını vurgulayarak, "Büyüyen cari açık ve bu açığın en önemli kalemi olan petrol ithalatına yapılan harcamaların azaltılması petrol sektöründe yapılması gerekenleri hızlandıracak boyuttadır. " ifadesini kullandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir