Philips, kahve makinasını güvenlik riski yarattığı gerekçesiyle toplatıyor

Hollanda, Belçika, Fransa, Almanya ve ABD'de satılan "Senseo" marka kahve makinaları patlama riski taşıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

AMSTERDAM - Hollandalı elektronik devi Philips, milyonlarca "Senseo" marka kahve makinasını güvenlik riski yarattığı gerekçesiyle toplatıyor.

Şirket sözcüsü Arent Jan Hesselink yaptığı açıklamada, kusurlu olan kahve makinalarının 2006 ile 2008 yılları arasında üretildiğini söyledi. Sözcü, yoğun kireçlenmeyle birlikte ani enerji artışının makinanın kaynatıcısını patlatmasına ve sıcak suyun etrafa saçılmasına sebep olabildiğini ifade etti.

Kusurlu kahve makinalarının Hollanda, Belçika, Fransa, Almanya ve ABD'de satıldığını belirten Hesselink, kahve makinasının "milyonda üç kez" patlama şansı bulunduğu tahmininde bulundu.

Kahve makinalarıyla ilgili 17 olayın kayıtlara geçtiğini, bu vakalarda "hassas yaralanmalar, çizikler ve buhar yanıkları" meydana geldiğini söyleyen Hesselink, şirketin makinaları onaracağını ya da değiştireceğini, bunun için 30 milyon euro tahsis ettiğini ifada etti.

Bu arada şirket bu yılın ilk çeyreğinde 59 milyon euro zarar açıkladı.

Dünyanın en büyük aydınlatma malzemeleri üreticisi ve sağlık teçhizatları üreticisi üç büyük şirketten biri olan firmanın bu yıl ilk çeyrekte satışları yüzde 15 düşerek 5,08 milyar euro oldu. Şirket, geçen yıl aynı dönemde 294 milyon euro kar etmişti.

Şirketin zarar etmesine küresel ekonominin kötüleşmesi ve firmanın ürünlerine olan talebin düşmesinin yol açtığı, ikinci çeyrekte de düzelme beklenmediği ifade edildi.

Daha önce açıkladığı maliyet kısma çalışmalarını hızlandırdığını bildiren Philips, geçen yıl son çeyrekte istihdam ettiği 121 bin kişiden 7,000'inin işine, bu çeyrekte de 5,600 personelin işine son verdi.