Piri Reis Haritası 500 yaşında

Piri Reis'in 1513 yılında hazırladığı, Orta ve Güney Amerika'nın doğu kıyılarını gösteren dünya haritasının 500. yıl dönümü münasebetiyle, UNESCO 2013'ü dünyada "Piri Reis Yılı" ilan etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Piri Reis'in hazırladığı ve Mısır seferi sırasında Yavuz Sultan Selim'e sunduğu dünyaca ünlü harita aylık tarih ve kültür dergisi Yedikıta'nın Şubat sayısında geniş yer buldu.
 
Piri Reis Haritası'nın 500. yıl dönümü ve 2013'ün UNESCO tarafından "Piri Reis Yılı" ilan edilmesi dolayısıyla, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yeniçağ Tarihi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Ak tarafından derlenerek, Yedikıta Dergisi'nde yayınlanan makale, Piri Reis'in haritasıyla ilgili dikkati çekici bilgiler içeriyor. Piri Reis'in 1513'te Gelibolu'da hazırladığı harita, Topkapı Sarayı Müzesi, Revan Kitaplığı, Numara 1633'e kayıtlı olarak muhafaza ediliyor. 
 
Deve derisi üzerine 9 renk ile resmedilmiş ve üst kısmı koparılmış olan haritada üçü küçük, ikisi büyük 5 rüzgar gülü bulunuyor. Piri Reis çizdiği haritasında pek çok yenilikler ortaya koyduğunu, Hind ve Çin Denizlerinin şimdiye kadar Anadolu'da kimsede bulunmayan yeni haritalarını çıkardığını ve bunu Mısır'da Yavuz Sultan Selim'e sunduğunu belirtiyor.