Piyasa beklentilerinde önemli bir değişim yok

SPK, 319 üst düzey yönetici tarafından yanıtlanan Mart ayı beklenti anketini açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Sermaye Piyasası Kurulunun (SPK) Mart ayı beklenti anketine göre, ABD Doları ve euroda önümüzdeki ay bir değişim beklenmiyor.

Buna göre, gösterge bono faizine yönelik aylık beklentilerde çoğunluk görüş yüzde 54 ile değişim yaşanmayacağı yönünde olurken, geçtiğimiz dönem yüzde 31 olan artış bekleyen katılımcıların oranı bu ay yüzde 40'a ulaştı.

6 aylık ve yıllık dönem için faiz oranında değişim beklemeyenlerle, yükseliş bekleyen katılımcıların oranı birbirine yakın seyrederken, düşüş bekleyen katılımcılar azınlıkta kaldı.

Geçen dönem olduğu gibi bu ay da katılımcıların çoğu dolara ilişkin önümüzdeki ay bir değişim beklenmiyor. Aylık ve yıllık dönem için artış beklentisinde geçen döneme göre düşüş olurken, katılımcıların önemli bir kısmı değişim beklemediğini bildirdi.

Altı aylık ve yıllık beklentilerde euroya ilişkin ağırlık görüş de değişim yaşanmayacağı yönünde oldu. 6 aylık beklentilerde değişim yaşanmayacağı ve yükseliş yaşanacağı yönünde görüş bildiren katılımcıların oranı birbirine yakın seyretti.

Borsa için de beklenti aynı

İMKB-100 endeksi ve işlem hacmine ilişkin olarak ankete katılanların çoğunluğu önümüzdeki ay önemli bir değişim beklenmediğini belirtirken, 6 aylık ve yıllık beklentilerde hakim görüş endekste ve işlem hacminde artış yaşanacağını bildirdi.

Katılımcıların yüzde 57'si önümüzdeki ay halka açılacak şirket sayısında değişim beklemezken, yüzde 38'i artış beklediğini bildirdi. 6 aylık ve yıllık beklentilerde ise hakim görüş halka açılacak şirket sayısında artış yaşanacağı yönünde oldu. Katılımcıların yüzde 55'i önümüzdeki ay özel sektör borçlanma araçlarının ihracatına yönelik koşullarda değişim olmayacağı yönünde görüş belirtirken, altı aylık ve yıllık beklentilerde ağırlık görüş koşulların daha uygun olacağı yönünde oldu.

Yabancı yatırımcı oranına ilişkin aylık beklentilerde görüş yüzde 55 ile değişim yaşanmayacağı yönünde olurken, geçen dönem yüzde 15 olan artış bekleyen katılımcıların oranı yüzde 22'ye yükseldi.

VOB işlem hacmine ilişkin beklentiler değerlendirildiğinde, aylık beklentilerde katılımcıların yüzde 55'i bir değişim beklemediği, altı aylık ve yıllık beklentilerde ise artış yaşanacağı görüşünün ağırlık kazandığı gözlendi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir