Piyasa beklentimiz

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Tuncay Turşucu - İntegral Menkul Değerler Araştırma Direktörü

Yunanistan’da referandum sonuçlandı ve halkın büyük bir çoğunluğu Troyka’ya hayır dedi. Yeni süreçte hem Yunanistan’ı hem de Avrupa Borsalarını zorlu bir süreç bekliyor. Bu durumu ilk fiyatlayan Asya Borsalarında negatif baskı devam ederken, TL ise açılışta Dolar karşısında geriledi. Yunanistan’ın etkisi BIST açılışında olumsuz hissedilebilir. Bu sabah hem BIST hem de Avrupa Borsalarında satıcılı bir seyir bekliyoruz. Ancak BIST’te 80300-80500 destek seviyesinde tutunabilmesi durumunda satış baskısı azalabilir ve bu bölgeden 81600 seviyesine doğru tepkiler geldiğini görebiliriz. Dolar Asya piyasaların açılmasının ardından gelişen ve gelişmekte olan para birimlerine karşı güç kazanımını sürdürüyor. USDTRY’de 2.72 oldukça kritik bir nokta. EURUSD ise 1.09 seviyesinden tepki görse de 1.11 seviyesini geçememesi durumunda yönünü aşağıya çevirebilir. 

BİST 100 Endeksi Teknik Analizi

BIST 100 endeksi 81600 seviyesi üzerinde tutunma çabasında başarısız kalarak geçtiğimiz haftayı bu desteğinin altında kapattı. Endeksin mevcut seviye üzerinde kalmakta başarılı olması durumunda 83300 seviyesindeki 50-günlük ortalamaya doğru tepkiler görebiliriz. Ancak şimdilik bu seviyenin üzerine çıkacak momentum olduğu söylenemez. Tepkilerinde 83300 seviyesine kadar değil bir miktar daha zayıf olması muhtemel görünüyor. Yunanistan konusu BIST’te bir miktar satış baskısı getirebilir. Kritik nokta olarak izlediğimiz 81600 seviyesinin altında kapanışların oluşmaya başlaması durumunda satış baskısı 80300 seviyesindeki desteğe doğru artabilir. Genel olarak endeksin güçlenmesi için 83300 seviyesi üzerine yerleşmesi gerektiği düşüncemizi koruyoruz.

Destekler: 80600-80300-78500
Dirençler: 81600-83300-83600

BİST 30 Endeksi Teknik Analizi ve VİOP Strateji

BIST 30 endeksinde 99300 desteği üzerinde tutunma çabası başarısız kalarak yönü aşağıya çevirdi. Bu seviyenin üzerindeki tepkiler devam edebilseydi 101800 seviyesindeki 50-günlük ortalamaya doğru tepkiler görülebilirdi. Ancak 99300 seviyesinde tepkilerin zayıf kaldığını ve endeksin yükseliş için yeteri kadar iştahının olmadığını gördük. Endekste 99300 desteğinin kırılmasının ardından 98300 seviyesi kritik bir nokta olarak izlenebilir. Endeksin 98300 seviyesini de kırması durumunda ise baskı 96200 seviyesine kadar sürecektir. Mevcut durumda kararsız bir seyir olduğunu söylemek mümkün. Buna göre VIOP endeks kontratında Endekste 101800 seviyesine doğru oluşacak tepkiler satış yönlü değerlendirilebilir. Endeksin 98300 seviyesinin altına yerleşmesi durumunda ise uzun pozisyonlar riskli olacaktır. 

Destekler: 99300-98300-96200     
Dirençler: 101800-103000-104400

Avrupa

Euro Bölgesinde Haziran ayı hizmetler sektörü PMI erişi beklentilere paralel olarak 54,4 olarak açıklandı. Kompozit endeks ise beklentilerin üzerinde 54,2 olarak gerçekleşti. Verinin detayı incelendiğinde yeni iş faaliyetlerinin ve istihdamdaki artışın ön planda olduğu görülüyor. Hizmetler sektörü PMI verisi aynı dönemde Almanya’da beklentiler altında 53,8 olarak açıklanırken, Fransa’da ise veri beklentilere paralel olarak 54,1 düzeyinde açıklandı. 

Euro Bölgesinde Mayıs ayında perakende sektörü satışları beklentilerin üzerinde yüzde 0,2 artış gösterdi. Yıllık bazdaki artış ise beklentilerin üzerinde yüzde 2,4 düzeyinde. Perakende sektöründeki artışta gıda sektöründe yüzde 0,4’lük artış öne çıkıyor. 

İngiltere’de Haziran ayında hizmetler sektörü PMI verisi beklentilerin üzerinde 58,5 olarak açıklanırken, kompozit endeks de beklentileri aşarak 57,4 olarak gerçekleşti. Raporda hizmetler sektörünün faaliyetlerinin daha keskin biçimde arttığına yer verilmiş.

Yunanistan'ın hafta sonu gerçekleştirdiği referandumda halkın kararı yüzde 61,31 oyla hayır yönünde oldu. Referanduma göre Yunanlar, kreditörlerin nakit akışının yeniden sağlanması karşılığında öne sürdüğü koşulları hükümetin kabul etmemesi yönünde karar vermiş oldu.

Türkiye

Türkiye’de enflasyon 2015 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 0,51 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 4,76, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,20 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 8,28 artış gerçekleşti. Ana harcama grupları itibariyle 2015 yılı Haziran ayında endekste yer alan gruplardan lokanta ve otellerde yüzde 1,09, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 0,79, eğitimde yüzde 0,70 ve sağlıkta yüzde 0,53 artış gerçekleşti. Giyim ve ayakkabıda yüzde 1,32, ev eşyasında yüzde 0,09, alkollü içecekler ve tütünde yüzde 0,01 ve ulaştırmada ise yüzde 0,01 düşüş gerçekleşti.

Şirket Haberleri 

DENİZBANK A.Ş. / DENIZ – Banka, TMSF prim farkı ödenmesine ilişkin iptal davası açıldığını ve söz konusu dava ile ilgili sürecin halen devam etmekte olduğunu bildirmiştir.

MİGROS TİCARET A.Ş. / MGROS - Şirket, 9 adet Migros, 23 adet Migros Jet, 1 adet Macrocenter ve 1 adet Ramstore formatında toplam 34 adet satış mağazası Haziran ayı içerisinde hizmete açtığını bildirmiştir.

KAREL ELEKTRONİK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. / KAREL [TCELL] - Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş. ve Turkcell Superonline İletişim Hizmetleri A.Ş. Outdoor MW RL projesi kapsamında 4.85 Milyon USD tutarında bir niyet mektubu imzalanmıştır. 

FİNANSBANK A.Ş. / FINBN – Banka, halka arz edilmeksizin tahsisli satış yoluyla ihracı gerçekleştirilen 77 gün vadeli iskontolu bononun dağıtılan nominal tutarı 34.452.300 TL olarak gerçekleşmiştir.

ETİLER GIDA VE TİCARİ YATIRIMLAR SANAYİ VE TİCARET A.Ş. / ETILR - Şirket Beşyıldız Pazarlama İthaalat İhracat Tic. Ltd. Şti. ile tedarik anlaşmasına vardığını bildirmiştir. 

ODAŞ ELEKTRİK ÜRETİM SANAYİ TİCARET A.Ş. / ODAS - Şirket çıkarılmış sermayesinin 42.000.000 TL den 47.600.180 TL'ye yükseltilmesine yönelik yapılan sermaye artırımı İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğü tarafından 29 Haziran 2015 tarihinde tescil edilmiştir.

ANEL TELEKOMÜNİKASYON ELEKTRONİK SİSTEMLERİ SANAYİ VE TİCARET A.Ş. / ANELT - Şirket tarafından, www.borsagundem.com adlı internet sitesinden yapılan yayınlar üzerine açılan davada mahkeme tarafından "basın özgürlüğünün ağır eleştiriyi hatta kışkırtmayı da içerebileceği" gerekçesi ile reddedilmiştir.

NET HOLDİNG A.Ş. / NTHOL – SPK tarafından Ekspres Menkul Değerler A.Ş.'ne verilen bütün lisansların, Şirketimizce kurulacak yeni aracı kurum lehine feragat edilmesine yönelik sözleşme akdedildiği, yeni kurulacak şirket sermayesinin 30.000.000 TL olarak belirlendiği ve sermayenin tamamının Şirketçe nakden karşılanacağı, gerekli izinlerin alınması için Sermaye Piyasası Kurulu'na başvuruda bulunulacağı ifade edilmiştir. 

BEŞİKTAŞ FUTBOL YATIRIMLARI SANAYİ VE TİCARET A.Ş. / BJKAS - Andreas Beck'in transferi konusunda oyuncunun kendisi ve kulübü TSG 1899 Hoffenheim ile anlaşmaya varılmış olup, fesih bedeli olarak 1.750.000 Avro ödeneceği bildirilmiştir. 

GALATASARAY SPORTİF SINAİ VE TİCARİ YATIRIMLAR A.Ş. / GSRAY - Profesyonel futbolcu Lukas Josef Podolski ve kulübü Arsenal FC ile oyuncunun transferi konusunda anlaşmaya varılmıştır.

FENERBAHÇE FUTBOL A.Ş. / FENER – Profesyonel futbolcu Josef de Souza Dias ve Kulübü ile transfer görüşmelerine başlandığı bildirilmiştir. 

Tüm Haberler için Kaynak: KAP

Bugün Temettü Ödeyecek Şirketler
Şirket    Nakit Kar Payı - Net (TL)    Temettü Verimi (yüzde )

DO & CO AKTIENGESELLSCHAFT    0,9    0,36

http://www.integralmenkul.com.tr/

http://www.integralforex.com.tr/

Sermaye Piyasası Kurulunun Seri:V, No:55 Yatırım Danışmanlığı Faaliyetine ve Bu Faaliyette Bulunacak Kurumlara İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ’i Uyarınca Yayımlanan Uyarı Notu

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kişisel kullanım içindir. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Çekince: Bu bilgiler ve görüşler önceden haber vermeksizin değiştirilebilir. İntegral Menkul Değerler A.Ş. bilgilerin ve ifade edilen görüşlerin doğru, eksiksiz ve güncelleştirilmiş olduğuna dair (açıkça ifade edilmiş veya ima edilmiş) hiçbir beyan ve taahhütte bulunmaz. İçerik kesinlikle mali, hukuki, vergi veya diğer konularda bir tavsiye niteliği taşımadığı gibi, tamamen içeriğe dayalı olarak yatırım yapılmamalı veya karar alınmamalıdır. Herhangi bir yatırım konulu karar almadan önce bir uzmandan görüş alınmalıdır. Sorumluluğun Sınırlandırılması: İntegral Menkul Değerler A.Ş. herhangi bir sınırlandırma olmaksızın, dolaylı, direkt veya bir fiilin sonucu olarak ortaya çıkan zararlar da dâhil olmak üzere her türlü kayıp ve hasarla ilgili sorumluluk kabul etmez.
Bu rapor tarafımızca doğruluğu ve güvenilirliği kabul edilmiş kaynaklar kullanılarak hazırlanmış olup yatırımcılara kendi oluşturacakları yatırım kararlarında yardımcı olmayı hedeflemekte ve herhangi bir yatırım aracını alma veya satma yönünde yatırımcıların kararlarını etkilemeyi amaçlamamaktadır. Yatırımcıların verecekleri yatırım kararları ile bu raporda bulunan görüş, bilgi ve veriler arasında bir bağlantı kurulamayacağı gibi, söz konusu kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan kurum çalışanları ile Ulukartal Holding A.Ş. ve İntegral Menkul Değerler A.Ş.'nin herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır. 

Bu rapordaki her türlü iç ve dış piyasa tablo ve grafikler, bu konularda resmi hizmet veren yetkili üçüncü kişi kurumlardan elde edilmiş olup, İntegral Menkul Değerler A.Ş. tarafından herhangi bir maddi menfaat beklentisi olmaksızın genel anlamda bilgilendirmek amacıyla hazırlanmıştır. Bu raporda bulunan bilgiler belli bir gelirin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir.

Forex piyasası kaldıraçla çalışan bir pazardır, dolayısıyla yüksek seviyelerde risk içerir ve yatırdığınız parayı kaybetmenize sebep olabilir. Forex yatırımları her yatırımcı için uygun bir pazar olmayabilir. Piyasanın içerdiği riskleri tam olarak anladığınızdan emin olunuz ve eğer gerek duyarsanız bu tip işlemleri daha önce yapmış olan kişilerden tavsiye alınız.