Piyasa dalgalı ama halka arzda rekorlar yılı olacak

Piyasalarda dalga boyutu son yıllarda olmadık kadar artmış durumda. İMKB'de gidiş gelişlerin artığı bugünlerde şirketler ise halka arz konusunda iştahını kaybetmiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR

İSTANBUL - Piyasaların dalga boyutu artmasına rağmen şirketler İMKB'ye kote olmak için sırada bekliyor. Halka arzda önceki yıllara oranla rekor denebilecek başvurunun olduğu 2011 yılında, halka arz başvurusunda bulunan şirket sayısı 42'ye ulaştı. Geçtiğimiz yıl 22 şirketin halka açıldığı sermaye piyasalarında, yılın ilk 7 ayında başvuran 42 şirketin ise 21'i halka açıldı.

Halka açılan 21 şirket 764 milyon 386 bin 996 dolar fon topladı. Halka açılan şirketler arasında Bizim Toptan Satış Mağazaları, topladığı 255 milyon 901 bin 733 dolarlık fon ile lider oldu. 2010 yılında yapılan halka arz seferberliği ile 22 şirketin 3,09 milyar lira fon toplamıştı.

SPK verilerine göre, bu yıl 31 Temmuz tarihine kadar Kiler Alışveriş Hizmetleri Gıda Sanayi, Bizim Toptan Satış Mağazaları A.Ş., Bimeks Bilgi İşlem Dış Ticaret, Kiler GYO A.Ş., Akfen GYO A.Ş'nin de aralarında bulunduğu toplam  21 şirket borsada halka açıldı. Mepet, Büyükhanlı ve Pegasus gibi halka arz başvurusunda bulunan 21 şirketin ise halka arz işlemleri sürüyor.

İMKB Başkanı Hüseyin Erkan ise yıl sonuna kadar halka açılacak şirket sayısının 30'u aşacağını ve 3 milyar liralık bir hasılat elde edileceğini belirterek, tahvil ihracının ise geçtiğimiz yıla göre çok daha fazla olacağını dile getirdi. 

Halka arz hasılatında Bizim Toptan lider

Halka açılan 21 şirket arasında 255 milyon 901 bin lira Bizim Toptan Satış Mağazaları lider oldu. Bizim Toptan'ı 119 milyon dolar ile Kiler GYO, 80 milyon dolar ile Akfen GYO, 78 milyon dolar ile Kiler Alışveriş, 55 milyon dolar ile Bimeks takip etti. Bu yıl halka açılan şirketlerin 16'sının halka arz hasılatı 20 milyon doların altında 17-5 milyon dolar arasında seyretti iği gözlendi.

Bu yıl 38 şirketin ikincil halka arzından ise 1 milyar 435 milyon 17 bin dolarlık fon toplandı. Aralarında Mert Gıda, Metro, Gersan, Gözde Finansal, Berkosan gibi şirketlerin nakit sermaye artırımları (ikincil halk arz) ile toplam olarak 38 şirket 1.4 milyar dolarlık fon sağladı.

37,6 milyar dolarlık tahvil ihracı

Öte yandan, 2011'de Alternatifbank, Garanti Bankası, İş Bankası, Şekerbank, Akbank, Denizbank, Rönesans Gayrimenkul, Bank Pozitif, Destek Finans, Koç Fiat Kredi Tüketici Finansmanı'nın da aralarında bulunduğu 36 banka ve şirket tahvil ihraca için başvurdu.

Tahvil ihracı başvurularının toplam değeri yurt içi 27 milyar 700 bin lira, yurt dışı 9 milyar 950 milyon 401 bin lira olmak üzere toplam 37 milyar 650 milyon 401 bin liraya ulaştı. Bu durum, Türk şirketlerinin daha ucuz maliyetle ve uzun vadeli finansman kaynaklarına ulaşmasının bir göstergesi kabul ediliyor.

Dışarıda belirsizlik olsa da  şirketler istekli

Özellikle ABD ve Avrupa kaynaklı ekonomiye yönelik endişeler devam ederken, bu durumun şirketlerin İMKB'ye açılma yolunda isteklerinin sürdüğü gözleniyor.  Bu arada yılın kalanı için halka arz beklentilerini sorduğumuz aracı kurum yetkilileri yurtdışı piyasalardaki gelişmelerin olası halka arzlar üzerinde gölge yarattığını belirtiyorlar.  Uzmanlar, Yunanistan, İspanya, İtalya gibi Avrupa ülkelerindeki borç sorununa ilişkin gelişmelerin şimdilik halka arzlar üzerinde belirsizlik yarattığını yatırımcıların risk iştahının değişkenlik gösterdiğini ve ağırlıklı olarak da güvenilir limanlara sığındığını ifade etti. Analistler, yurtdışındaki bozulmalar nedeniyle bazı halka arzların da askıya alındığını da hatırlatarak “Fakat, halka açılmak için çalışan bir çok şirket olduğunu da duyuyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Geçen yılki 2,1 milyar dolarlık gelire ulaşamayacağız

Eti Yatırım Araştırma ve Kurumsal Finansman Yönetmeni Adem Özen, 2011 yılına hızlı başlayan halka arzların ivme kaybederek de olsa devam ettiğini belirterek, “Bu kapsamda, 2011 başından bugüne kadar toplam 20 şirketin halka arzından 762.3 milyon dolar gelir elde edildi ama yılın ikinci yarısında bu sayıda şirketin halka arzının yapılabileceğini zannetmiyoruz.

Bu düşüncemize temel oluşturan unsur ise, son zamanlarda yurtdışı piyasalarda yaşanan olumsuz gelişmeler ve başta ABD olmak üzere global bazda kötüleşen ekonomik verilerin yatırımcıları daha düşük riskli ülkelere yönlendirmesi ve gelişmekte olan ülke risklerini azaltmasıdır. Bu nedenle, mevcutta 7 şirketin bekleyen halka arz başvurusuna da bağlı olarak şu andan yıl sonuna kadar 10 şirketten fazla halka arz yapılacağını tahmin etmiyor ve geçen yılın genelinde olan 22 halka arzdan elde edilen 2.1 milyar dolar gelire ulaşılamayacağını düşünüyoruz” dedi.

Özel sektör borçlanma araçları 11 milyar liraya dayandı

Öte yandan, geçtiğimiz yıl temmuz ayı ile kıyaslandığında hisse senetlerin piyasa değerinin 416 milyar liradan 453 milyar liraya yükseldiği gözleniyor. Yatırım fonlarının piyasa değeri 30 milyar liradan 32 milyar liraya, borsa yatırım fonlarının değeri 211 milyon liradan 250 milyon liraya, özel sektör borçlanma araçlarının piyasa değeri 1 milyar 90 bin liradan 10 milyar 983 milyon liraya yükseldiği gözlendi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir